Egyedülálló hegesztés-technológiai fejlesztő központot adtak át a Miskolci Egyetemen

írta Konyári György, 2019. február 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Korszerű Anyagok és Intelligens Technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) keretében megvalósult hegesztő robot laboratórium ünnepélyes átadására került sor 2019. február 21-én, a Miskolci Egyetemen.

Egyedülálló hegesztés-technológiai fejlesztő központot adtak át a Miskolci Egyetemen

A létrehozott hegesztő robot laboratórium fő célja olyan hegesztés-technológiai fejlesztő központként való működés, amely szolgálja a RECHNEN cég által megfogalmazott hegesztés- technológiai feladatok és új technológiák kidolgozását, a cég további hegesztési igényeit, közös szervezésű bemutatók megtartását, illetve az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben folyó kutató munkát és az oktatási feladatok ellátását az alap-, a mester-, a hegesztő szakmérnöki, a PhD és a posztdoktori képzés, valamint a mérnök továbbképzés területein.

Az így átadásra került összetett rendszer teljes értéke mintegy 35 millió forint, felszereltségét, összeállítását tekintve pedig egyedülálló a magyar felsőoktatási intézményekben.

A fejlesztő központként funkcionáló hegesztő robotcella a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének szakmai felügyelete mellett jött létre. Az átadó rendezvényen köszöntőt mondott többek mellett Dr. Deák Csaba, a Miskolci egyetem kancellára és Dr. Czap László intézményfejlesztési rektorhelyettes.

A robotcella berendezéseit a Rechnen Hegesztőház Kft., a Lorch Schweisstechnik GmbH. és az Urban Pack biztosította, a laboratórium szerves részét képező Robotmaster V7 hegesztés specifikus CAD/CAM szoftvert pedig a Pannoncad Kft. telepítette.

A rendezvény szakmai programját képezte Prof. Dr. Lukács János (FIEK igazgató), Andreas Schierl (LORCH GmbH közép-kelet-európai területi képviselő), Bodorkós Gergely, (RECHNEN Kft. ügyvezető igazgató), Urbán Tibor (Urban Pack értékesítési vezető), Benjámin Gábor és Gémes Pál (Pannoncad Kft. képviselők) és Prof. Dr. Mertinger Valéria (Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet igazgató) előadása. A rendezvényen szakmai előadást tartott továbbá Prof. Dr. Gerald Wilhelm, aki a LORCH fejlesztő mérnöke és a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyetemének (Munich University of Applied Sciences) professzora, és aki a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának vendégprofesszora.

A partner cégek és a Miskolci Egyetem között létrejött együttműködés keretében a RECHNEN biztosított egy KAWASAKI BA006N típusú fogyóelektródás ívhegesztő eljárással üzemelő hegesztő robotot, az ehhez szükséges biztonsági és védő felszerelésekkel kiegészítve. A hegesztéshez szükséges S-RoboMIG XT típusú áramforrást a LORCH cég szállítja. A minél szélesebb technológiai kihasználhatóság érdekében a RECHNEN cég telepített a robot mellé egy forgató berendezést, amely kéttengelyes kivitelű, részben a robot vezérléssel összekapcsolt, így univerzálisan, gyártmány kialakítástól függetlenül kivitelezhető a hegesztés.

A rendszer lehetőségeit tovább bővíti egy hegesztés specifikus CAD/CAM gyártástámogató szoftver, a Robotmaster V7, amely a PANNONCAD Kft. jóvoltából áll rendelkezésre. A szoftver teljes egészében leképezi egy virtuálisan modellezett munkatérben a robotcellát, így adott gyártmányhoz a robotpálya generálás off-line módon történhet, amely nagymértékben meggyorsítja a robot programozás folyamatát. A robotcella egyesítve a Robotmaster V7 szoftver előnyeivel új teret nyit a hegesztés ipari automatizálásában.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán 59 évvel ezelőtt, az országban először, indult el hegesztő szakmérnök képzés, amelynek köszönhetően napjainkban a posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) és a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) által elfogadott európai (EWE) és világszintű (IWE) okleveleket vehetnek át. A hegesztő szakmérnök képzés 26. évfolyamának első konzultációs hete egybeesett az átadó ünnepséggel, így – kihasználva ezt a lehetőséget – Prof. Dr. Gerald Wilhelm előadását is hallhatták a megnyitón résztvevők a védőgázas fogyóelektródás ívhegesztés korszerű eljárásváltozatai témakörében. A LORCH céggel és a Müncheni Alkalmazott Tudományok Egyetemével való együttműködést tovább szélesíti a Wilhelm professzor által kezdeményezett és részben finanszírozott, közös PhD kutatási téma.

Kiemelt kép/fotó: Kiss Viktor

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 436 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 557 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 578 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 615 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30