Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

írta Konyári György, 2019. március 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Magyarországon ezen a héten zajlik a diákok pénzügyi tudatosságának és vállalkozási ismereteinek fejlesztését célzó eseménysorozat, a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. Miskolci szempontból a PÉNZ7 legfontosabb napja a szerdai volt.

Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

A Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központtal együttműködve 2019. február 27-én tizenharmadik alkalommal rendezte meg Szakmai Napját, melynek témái a tavaszi szemeszterben hagyományosan a pénzügyi kultúra köré csoportosulnak.

„FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia” címet viselő nemzetközi konferencia évről évre szakmai kapcsolódást és párbeszédet teremt az egyetemi oktatók, hallgatók és a hitelintézeti szektor szakemberei között. A Miskolci Egyetemen lezajlott rendezvény a PÉNZ7 országos pénzügyi és vállalkozási kultúrafejlesztő programsorozatának kiemelt tudományos eseménye volt.

Prof. Dr. Pál Tibor, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy napjainkban különösen fontosnak tartja a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amelynek elengedhetetlen előfeltétele a téma minél szélesebb körű tudományos feldolgozása – a pénzügyi kultúra ennek megfelelően továbbra is a Pénzügyi és Számviteli Intézet egyik fő kutatási területe. Emlékeztetett rá, hogy több szemeszter óta sikeresen folyik a Magyarországon elsőként a Miskolci Egyetemen bevezetett „Pénzügyi kultúra” tantárgy oktatása, amelyhez az Intézet oktatói által készített angol és magyar nyelvű szakkönyvek is kapcsolódnak.

Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára első oktatási intézményként a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának adta át a Pénzügyi kultúra nagykövete díjat az országos FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat kiépítésének megalapozásáért. Kovács Levente, a plenáris ülés szekcióvezetőjeként hangsúlyozta, hogy az általános és középiskolai PÉNZ7 tanórák támogatása valamint az egyetemi FINTELLIGENCE pénzügyi oktatási csomópontok létrehozása és működtetése a diákok legfiatalabb csoportjaitól a tudományos szintekig juttatja el széles körűen, korosztályoknak megfelelően a pénzügyi és vállalkozási alapismereteket. Ilyen sokrétű és nagy volumenű pénzügyi kultúrafejlesztési összefogás, amit hazánk valósít meg, jelenleg egyedülálló.

Gion Gábor a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára megköszönve a szervezők meghívását elmondta, hogy otthon érzi magát a Miskolci Egyetemen, hiszen több mint 15 éves szakmai kapcsolat fűzi a Pénzügyi és Számviteli Intézethez, amelynek címzetes egyetemi docense.

A pénzügyi szolgáltatásoknak hazánkban és a világon intenzív fejlődési időszakát tapasztalhatjuk. Technológiai téren két fő kihívással szembesülnek a bankszektor szereplői; egyrészt haladniuk kell a technológiai innováció útján – mindezt a meglévő informatikai rendszerek folyamatos, stabil működtetése közben.

Másrészt fontos kihívás az ügyfelek szokásainak pontos megismerése, és a szolgáltatások piaci igényekhez igazítása, egyre jellemzőbb személyre szabása, amelyet kisebb, új látásmóddal belépő piaci szereplők gyakran nagy rugalmassággal tudnak kezelni. A gazdaságfejlesztést szem előtt tartva megnyugtató látni, hogy a bankpiac több szereplője is megértette és megválaszolja a változó környezet ezen kihívásait. A szabályozó versenysemleges környezetet kíván teremteni a meglévő és az újonnan belépő piaci szereplők számára.

A fogyasztói tudatosság fejlesztése meghatározó aktuális feladat, amiben elismerést érdemel a bankszektor, a piaci szereplők aktivitása, hiszen így messzebbre tekintve a rövid távú profitérdekeknél segítik az ügyfelek megalapozott döntéseit.

A konferencia 3 szekciójában – számos további szakértő közreműködésével – átfogóan kerültek áttekintésre a pénzügyi kultúra aktualitásai, kutatásának és fejlesztésnek feladatai.

A nemzetközi szakmai fórum délutáni programja abban a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrumban zajlott, amely szűk egy évvel ezelőtt (a tavalyi konferencia keretében) az országban elsőként Miskolcon nyitotta meg kapuit. A miskolci pénzügyi oktatóterem csak egy a folyamatosan bővülő FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat tagjai közül. Hasonlók már működnek a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és hamarosan átadásra kerül a következő helyszín a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amit várhatóan továbbiak követnek majd. Ezeken a helyszíneken összesen több száz tanóra és program zajlott és több ezer középiskolás és egyetemista diák fordult meg megnyitásuk óta.

Gion Gábor és Kovács Levente a konferenciát megelőzően, a reggeli órákban a PÉNZ7 prominens önkénteseinek táborát gyarapítva tartottak középiskolai tanórákat a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai számára.

A PÉNZ7 programjai országosan és Miskolcon egyaránt folytatódnak. Az önkéntesek egész héten járják az ország középiskoláit pénzügyi témájú tanórák keretében. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen rendezik meg a FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs konferenciát. Szintén csütörtökön a Miskolci Egyetemen a Happy Data Day Meetup keretében kerül sor a hetek óta zajló Pénzügyi Adatvizualizációs Verseny döntőjére.

 

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 467 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 588 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 609 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 647 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30