Műanyagból üzemanyagot?!

írta Kecsmár Gergő, 2019. szeptember 13–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

Műanyagból üzemanyagot?!

Az Our World in Data kutatása szerint: míg az 1950-es évben a műanyagtermelés 2 millió tonna/év volt, ez a szám 2015-re megközelítette a 381 millió tonnát. Ha a fenti két dátum közötti időintervallumot tekintjük, akkor 65 év alatt összesen 7,8 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő, ami 1 tonna műanyagot jelent személyenként a Föld mai lakossági adataihoz igazítva. Ennek a mennyiségnek pedig a jelenlegi statisztikai adatok szerint mindössze 9%-a került újrahasznosításra 1950 óta. Bár az újrahasznosítás és az energetikai hasznosítás mértéke is az elmúlt években jelentősen növekedett, az egyre növekvő hulladék mennyiség az új hasznosítási technológiák megjelenését is magával hozza.

A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs a hazai tudományos szakmában is egyedülállónak számító kutatás keretén belül vizsgálta a legtöbb háztartásban előforduló műanyaghulladék (PS, PP, LDPE, HDPE stb.) pirolízisével (hőbontásával), majd desztillációjával keletkező különböző forrásponttartománnyal bíró párlatok üzemanyagként való hasznosíthatóságát.

NÉHÁNY SZÓ A MŰANYAGOKRÓL

A műanyagok egy összefoglaló név, ami magába foglalja a szerves vagy szervetlen óriásmolekulák (makromolekulák) összességét, azaz a polimert (poli-sok, mer-rész), ill. az ehhez hozzáadott adalékokat és társító komponenseket, mint pl.: a stabilizátorok, csúsztatók vagy lágyítók. Ezek aránya az egyes műanyagtípusoknál változhat néhány tizedszázaléktól egészen 50%-ig.

HOL TARTUNK MOST?

A pirolízis olajokból nyert motorhajtó anyagok sikeres és rendkívül ígéretes benzinmotoros teszteken vannak túl. A fent említett műanyagfajtákból előállított motorhajtóanyagok jelentős fogyasztáscsökkenést mutattak (a polisztirol esetében akár 15%-ot), a kereskedelmi forgalomban kapható üzemanyagokhoz képest.  A kutatás bár még kezdeti fázisban van s a "műanyagbenzin" forgalmazása is messzi célnak tűnik még, de az eredmények bíztatóak. A következő lépcső a kisüzemi körülmények megteremtése, amivel mennyiségi és minőségi ugrás következhet be a kutatás életében. Mivel a fenti kísérletek egyszerre csak egy fajta műanyaghulladék meglétét feltételezték, így jelen cikk írása közben is zajlik egy szimuláció, amiben a világ, az EU s ezen belül is hazánk átlagos 2015 utáni műanyag-felhasználási trendjeit és a műanyag hulladék összetételét figyelembe véve kerül összeállításra egy heterogén (több különböző műanyagtípust) tartalmazó keverék, ami még inkább reális képet fest majd a címben is szereplő "műanyagból üzemanyagot" kérdés megválaszolásában.

Kecsmár Gergő

Közreműködött: Dr. Dobó Zsolt

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 488 cikkből

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 25 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 25 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Tisztább levegőt mindenkinek!

  Tisztább levegőt mindenkinek! • 26 napja

  Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása. Erre reflektálva kezdett el foglalkozni a témával, Báthory Csongor az Energia-és Minőségügyi Intézet doktorandusz-hallgatója.

 • Bevonattechnikai előadás

  Bevonattechnikai előadás • 27 napja

  Dr. Ostorházi László, az Ostorházi Bevonattechnikai Kft. tulajdonosa tartott előadást november 12-én Korrózió a járműiparban címmel.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30