Műanyagból üzemanyagot?!

írta Kecsmár Gergő, 2019. szeptember 13–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

Műanyagból üzemanyagot?!

Az Our World in Data kutatása szerint: míg az 1950-es évben a műanyagtermelés 2 millió tonna/év volt, ez a szám 2015-re megközelítette a 381 millió tonnát. Ha a fenti két dátum közötti időintervallumot tekintjük, akkor 65 év alatt összesen 7,8 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő, ami 1 tonna műanyagot jelent személyenként a Föld mai lakossági adataihoz igazítva. Ennek a mennyiségnek pedig a jelenlegi statisztikai adatok szerint mindössze 9%-a került újrahasznosításra 1950 óta. Bár az újrahasznosítás és az energetikai hasznosítás mértéke is az elmúlt években jelentősen növekedett, az egyre növekvő hulladék mennyiség az új hasznosítási technológiák megjelenését is magával hozza.

A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs a hazai tudományos szakmában is egyedülállónak számító kutatás keretén belül vizsgálta a legtöbb háztartásban előforduló műanyaghulladék (PS, PP, LDPE, HDPE stb.) pirolízisével (hőbontásával), majd desztillációjával keletkező különböző forrásponttartománnyal bíró párlatok üzemanyagként való hasznosíthatóságát.

NÉHÁNY SZÓ A MŰANYAGOKRÓL

A műanyagok egy összefoglaló név, ami magába foglalja a szerves vagy szervetlen óriásmolekulák (makromolekulák) összességét, azaz a polimert (poli-sok, mer-rész), ill. az ehhez hozzáadott adalékokat és társító komponenseket, mint pl.: a stabilizátorok, csúsztatók vagy lágyítók. Ezek aránya az egyes műanyagtípusoknál változhat néhány tizedszázaléktól egészen 50%-ig.

HOL TARTUNK MOST?

A pirolízis olajokból nyert motorhajtó anyagok sikeres és rendkívül ígéretes benzinmotoros teszteken vannak túl. A fent említett műanyagfajtákból előállított motorhajtóanyagok jelentős fogyasztáscsökkenést mutattak (a polisztirol esetében akár 15%-ot), a kereskedelmi forgalomban kapható üzemanyagokhoz képest.  A kutatás bár még kezdeti fázisban van s a "műanyagbenzin" forgalmazása is messzi célnak tűnik még, de az eredmények bíztatóak. A következő lépcső a kisüzemi körülmények megteremtése, amivel mennyiségi és minőségi ugrás következhet be a kutatás életében. Mivel a fenti kísérletek egyszerre csak egy fajta műanyaghulladék meglétét feltételezték, így jelen cikk írása közben is zajlik egy szimuláció, amiben a világ, az EU s ezen belül is hazánk átlagos 2015 utáni műanyag-felhasználási trendjeit és a műanyag hulladék összetételét figyelembe véve kerül összeállításra egy heterogén (több különböző műanyagtípust) tartalmazó keverék, ami még inkább reális képet fest majd a címben is szereplő "műanyagból üzemanyagot" kérdés megválaszolásában.

Kecsmár Gergő

Közreműködött: Dr. Dobó Zsolt

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 499 cikkből

 • Interjú Pátkai Mihály üzletemberrel, keresztény influencerrel

  Interjú Pátkai Mihály üzletemberrel, keresztény influencerrel • 6 napja

  Magyar, európai, keresztény, „hites”, blogger, újságíró, tanár, üzletember, utazó, olvasó, tolmács és fordító, tanuló- az alábbiakban felsorolt tucatnyi címszó Pátkai Mihály Facebook oldalának bemutatkozó rovatában olvasható. A népszerű keresztény influencer oldalát több, mint 40.000 ember követi, akit arról is kérdeztem miért tartja fontosnak üzenetét mások számára, továbbá mit takar a közösségi média berkein belül gyakran használt „influencerkedés” kifejezés. A vele készült interjú az alábbiakban olvasható.

 • KJI-NPKI Nyári egyetemi felhívás 2020

  KJI-NPKI Nyári egyetemi felhívás 2020 • 12 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet.

 • Tájékoztató a Kortárs Hangon pályázat eredményeiről

  Tájékoztató a Kortárs Hangon pályázat eredményeiről • 12 napja

  A tizenhatodik éve kiírt Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázat elbírálási folyamata lezajlott. Idén a díjátadó, kötetbemutató Gála április 23-án kerül megrendezésre.

 • Tavaszi élelmiszergyűjtés

  Tavaszi élelmiszergyűjtés • 12 napja

  Az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen csoport és a Miskolci Egyetem Modern Filológiai Intézet, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vöröskereszttel karöltve tavaszi élelmiszergyűjtést szervez a rászorulók számára.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30