Árvízvédekezést segítő döntéstámogató rendszert fejleszt a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2019. december 6–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

FLOODRESC elnevezéssel az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül árvízi védekezést segítő térinformatikai döntéstámogató rendszer fejlesztését végezte el a Miskolci Egyetem és 4 partnere.

Árvízvédekezést segítő döntéstámogató rendszert fejleszt a Miskolci Egyetem
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
Árvízvédekezést segítő döntéstámogató rendszert fejleszt a Miskolci Egyetem Miskolc, 2019. október 28. – FLOODRESC elnevezéssel az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül árvízi védekezést segítő térinformatikai döntéstámogató rendszer fejlesztését végezte el a Miskolci Egyetem és 4 partnere. 
 
A projekt a Miskolci Egyetem FLOODLOG projektjének folytatása, amelyet az Európai Unió a kiemelten sikeres, példaértékű projektek közé sorolt a  atasztrófahelyzetek - környezeti problémák kezelése témakörben, és a megvalósult nemzetközi pályázatok közül jó gyakorlatnak minősített. Akkor a Bódva területének árvízterjedését modellezték, annak természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásával.
 
A FLOODRESC projekttel a Miskolci Egyetem és négy partnere – a Kassai Műszaki Egyetem, a szintén kassai Biztonsági Menedzserképző Főiskola, a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – folytatta a korábban megkezdett munkát. Az idén záruló projekt célterülete a Hernád folyó teljes vízgyűjtője, célja az árvizek elleni védekezés hatékonyságának növelése, a katasztrófavédelem munkájának támogatása. Mindez magában foglalja az árvizek terjedésének modellezését, természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatát, az árvízvédelmi logisztikai feladatok optimalizálását, tervezését, és az árvizek következtében föllépő népegészség- és járványügyi hatások kezelését. A célok eléréséhez olyan integrált térinformatikai adatbázis kidolgozására került sor, amely kellő részletességgel tartalmazza az árvizek kialakulásának és lefutásának előrejelzéséhez szükséges térbeli adatokat, a kulcsfontosságú objektumokat, infrastrukturális elemeket és a rendelkezésre álló eszközöket. Az adatbázisra épülő elöntési modell képes egy esetleges gátszakadás hatását, annak kiterjedését előrejelezni. Az adatok alapján a védekezés logisztikája is tervezhető, melyre külön logisztikai programot is fejlesztettek.
 
Info: VÁGÓ János PhD
egyetemi docens
Miskolci Egyetem
Műszaki Földtudományi Kar
Földrajz-Geoinformatika Intézet
Tel: +36-46-565-111 / 2314 mellék
E-mail: ecovago@uni-miskolc.hu
 
Európai Regionális Fejlesztési Alap
http://www.skhu.eu/
AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 517 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30