Ünnepi konferencia keretében avatták fel az Eperjes Termet és az Eperjes Emléktáblát

írta Sajtóközlemény, 2019. december 10–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia szellemi örököse és a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület az Eperjesi Jogakadémia Miskolcra költözése centenáriumának tiszteletére november 28-án „AZ EPERJESI-MISKOLCI JOGAKADÉMIA MÚLTJA ÉS HAGYATÉKA” címmel ünnepi konferenciát szervezett.

Ünnepi konferencia keretében avatták fel az Eperjes Termet és az Eperjes Emléktáblát

SAJTÓANYAG
AZ EPERJES TEREM AVATÁSA ÉS AZ EPERJESI-MISKOLCI JOGAKADÉMIA MÚLTJA ÉS HAGYATÉKA CÍMŰ ÜNNEPI KONFERENCIA

Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Időpont: 2019. november 28. 14 óra A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar mint az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia szellemi örököse és a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület az Eperjesi Jogakadémia Miskolcra költözése centenáriumának tiszteletére 2019. november 28-án „AZ EPERJESI-MISKOLCI JOGAKADÉMIA MÚLTJA ÉS HAGYATÉKA” címmel ünnepi konferenciát szervezett, amelynek keretében az Eperjes terem felavatásra került. 

Az 1665-ben alapított Eperjesi Kollégium 1919-ben költözött Miskolcra, és ezzel a város első felsőoktatási intézményévé vált „Tiszai Ág. Hitv. Evangélikus Egyházkerület Miskolczi Jogakadémiája” néven. A jogakadémia a mai városháza ill. a zenepalota épületében nyert elhelyezést. 1949-ben a kommunista diktatúra a jogakadémiát megszüntette. A miskolci jogi oktatás 1981-ben indult újra. A rendszerváltást követően, 1991-ben Dr. Novotni Zoltán dékán, magánjogász professzor és Dr. Zlinszky János római jogász professzor megállapodást kötött az Evangélikus Teológiai Akadémiával, amelyben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, mint az Eperjesi-Miskolci Jogakadémia „szellemi örököse” szerepelt. 2016-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház megerősítette a jogi kart a szellemi örökösi státuszában.

A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Torma András rektor (Miskolci Egyetem), Prof. Dr. Csák Csilla dékán (ME Állam- és Jogtudományi Kar), valamint Dr. Heinerné Dr. Barzó Tímea elnök (Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület) köszöntötte. A konferencián előadást tartott Prof. Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök (Magyarországi Evangélikus Egyház) és Prof. Dr. Sáry Pál intézetigazgató egyetemi tanár (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar).

Az ünnepi konferencia alkalmával került sor az Eperjes terem és az Eperjes emléktábla avatására. Az emléktáblát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület az 1919-ben Eperjesről Miskolcra költözött jogakadémiai polgárság emlékének állította. Az ünnepségen került sor továbbá az Eperjesi Evangélikus Kollégium alapító okirata reprodukciójának leleplezésére, valamint Dr. Bruckner Győző jogtörténész professzor, a Miskolci Jogakadémia dékánja, és Dr. Zsedényi Béla, alkotmányjogász professzor festményeinek ünnepélyes elhelyezésére.

Az emléktábla leleplezésében részt vett Dr. Raisz Anikó közigazgatási államtitkár (Igazságügyi Minisztérium), Prof. Dr. Torma András rektor (Miskolci Egyetem). Az alapító okiratot dr. Ignácz Dávid Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, a festményeket pedig Dr. Pósfay Györgyné Koppányi Emese, Dr. Bruckner Győző unokája, azok elkészítésének támogatója leplezte le. Ünnepi beszédet mondott Buday Barnabás esperes (Borsod-Hevesi Egyházmegye), Dr. habil. Szilágyi János Ede tanszékvezető egyetemi docens (Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar), valamint Szegő Attila festőművész, a festmények készítője.

A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A jogakadémiai múlt kutatását a Miskolci Jogi Karon az Igazságügyi Minisztérium a jogászképzés színvonalának emelését célzó programokon belül támogatja.

További információ: Prof. Dr. Csák Csilla, dékán Telefon: 46/565-170; E-mail: jogdekan@uni-miskolc.hu 

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 527 cikkből

 • Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány

  Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány • 5 napja

  A Miskolci Egyetem társadalmi kötelezettségvállalásának célja erős és hatékony szakmai kapcsolatok fenntartása a gazdaság minden szereplőjével. Igazi Universitasként törekszik arra, hogy a régió stratégiai fontosságú partnereivel szorosabbra fűzze a kapcsolatát, így az új évben együttműködési megállapodást köt a Csillagpont Rádió Alapítvánnyal.

 • Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek

  Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek • 36 napja

  Elszállították azokat a cipősdobozokat, melyeket a miskolci katonák állítottak össze rászoruló fiataloknak. A felhívásra a megye hivatásos, szerződéses és önkéntes állománya is megmozdult, így két hónap alatt több mint 100 dobozt gyűjtöttek. A csomagokat gondosan becsomagolták és címkével látták el, melyeken megjelölték, hogy kinek szánják azokat.

 • Félezer ÖTT-s szerződés Borsodban

  Félezer ÖTT-s szerződés Borsodban • 50 napja

  Aláírta szerződését az 500. területvédelmi tartalékos katona, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A végzős egyetemista megszerzett tudását, a Magyar Honvédségen belül szeretné kamatoztatni, így a tartalékos rendszer után tervezi, hogy szerződéses katonaként marad a honvédségnél. Jelenleg beosztását keresik a rendszerben.

 • Lélegeztetőgépet adományoz a Miskolci Egyetem a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak

  Lélegeztetőgépet adományoz a Miskolci Egyetem a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak • 55 napja

  A Miskolci Egyetem mindig kiemelt feladatának tartotta, hogy ahol térségnek szüksége van rá, ott segítsen. Ez a társadalmi szerepvállalás ösztönözte az intézmény rektorát, Prof. Dr. Horváth Zitát, hogy egy lélegeztetőgépet adományozzon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és a régiót ellátó kórháznak.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30