Kortárs Hangon 2020

írta Sajtóanyag, 2019. december 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Az Eszterházy Károly Egyetem 16. éve szervezi – a Miskolci Egyetemmel közösen – a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázatot. A magyar felsőoktatásban teljesen egyedülálló hallgatói tehetséggondozás elsődleges célkitűzése; a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló fiataloknak egyik fontos anyanyelvápoló fórumaként tudjon lehetőséget biztosítani tehetséges egyetemistáknak.

Kortárs Hangon 2020

A hallgatói tehetséggondozó projektünk értékeit jelzi, hogy olyan rangos irodalmi lapok, mint például Pozsonyból az Irodalmi Szemle, Nagyváradról a Várad, Kolozsvárról a Helikon, Nyíregyházáról a Vörös Postakocsi, Egerből az Agria, a szélesebb terjesztési körű Előretolt helyőrség, a Magyar Írószövetség vagy Erdélyből az Erdélyi Magyar Írók Ligája különdíjakkal és megjelenési lehetőséggel jutalmazza a legtehetségesebb pályázóinkat.

 

A Kortárs Hangon projekt célkitűzéseit három gyakorlati tevékenységgel kívánja elérni.

 

     A./ Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázat

Meghívásos alapon hirdetjük meg pályázatunkat. A meghívott Egyetemek: Komárom; Selye János Egyetem, Nyitra; Constantin Filozófus Egyetem, Beregszász; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézete, Nagyvárad; Partiumi Keresztény Egyetem, Kolozsvár; Babes – Bolyai Tudomány Egyetem, Marosvásárhely; Magyar Orvosi Egyetem, Magyar Művészeti Egyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem kolozsvári-, marosvásárhelyi-, csíkszeredai-, szatmárnémeti karai, Nyíregyházi Egyetem, Miskolci Egyetem, Eger; Eszterházy Károly Egyetem. A meghívás valamennyi intézménynél a dékáni vezetés, a szaktanszékek, a Hallgatói Önkormányzatok és a már megismert hallgatókon keresztül, elektronikus oldalak segítségével történik.

   

B./ Válogatott kötet, lapkapcsolatok

A beérkezett pályaműveket – név nélkül egy kód alapján –szakmai zsűri értékeli. Többségi döntésükkel lehet a költészet napra megjelenő válogatott kötetbe kerülni, s javaslatot tesznek a pályázók díjazására is.  A kötet értékét növeli, hogy az írások közt megjelennek az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének legtehetségesebb hallgatói, akik képben fogalmaznak Kortárs Hangon világunkról. Legutóbbi pályázatunkra 4 országból beérkezett 104pályázatból negyvennyolcan kerültek be a kötetbe, közülük tizenhatan részesültek a zsűri elismerésében.

Mellettük a teljes pályázati anyagból hat rangos irodalmi lap; Pozsonyból az Irodalmi Szemle, Nagyváradról a Várad, Kolozsvárról a Helikon, Nyíregyházáról A Vörös Postakocsi, Egerből az Agria, a széles terjesztési körű Előretolt helyőrség díjaz egy-egy hallgatót lapjuk díjával és 3-4 hallgatónak biztosít megjelenési lehetőséget.

Három éve az Erdélyi Magyar Írók Ligája, idén pedig a Magyar Írószövetség is csatlakozott egy díjjal. Egy fiatal pályakezdőnek szakmailag ezek a megjelenési lehetőségek sokat jelenthetnek.

 

C./ Kortárs Hangon Kreatív Írásművészeti Műhely – évi két alkalom

Hallgatói tehetséggondozó projektünk talán legjelentősebb szakmai rendezvénye a legtehetségesebbek, a díjazottak részére a Műhely. A költészetnapi díjátadó, kötetbemutató Gála után együtt maradunk velük 4 napot elzártan a külvilágtól és intenzív képzésen találkoznak több lapszerkesztővel, akikkel a megjelenés lehetőségeiről és föltételeiről cserélnek eszmét. Kollár Árpád és Magolcsay Nagy Gábor kortárs költők vezetésével pedig írásaikat elemzik, illetve különböző műfajokban kapnak gyakorlati írásos feladatokat, melyekben kreativitásukat, kifejezési formákat próbálhatnak ki és elemezhetik egymás írásait. Ugyanezt a tematikát nyár végén megismételjük velük egy hetes időtartamban. 

      A tehetséggondozó projektünk színvonalát jelzi a rangos irodalmi lapok következetes támogatása, a visszatérő pályázóink sora. Nem ritka, hogy alapszakot elvégezve, mesterszakosként is részt vesznek pályázatainkon, ez évben pedig már több doktori iskola hallgatói is visszatértek pályázatunkra. Az elmúlt 15 évet áttekintve hat olyan fiatalt találtunk, akik már önálló kötettel vannak jelen a kortárs irodalomban, köztük többen 2-3 önálló kötettel, s többen dolgoznak rangos irodalmi lapoknál.

      Úgy érezzük, hogy hallgatói tehetséggondozó projektünk a magyar felsőoktatás egyik értékes anyanyelvápoló fóruma szerepét tudja betölteni.  

Képek forrása: internet

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 505 cikkből

 • Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet

  Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet • 3 napja

  A veszélyhelyzetben jelentkező feladatok kapcsán a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék, tájékoztassák és támogassák a magyar embereket.

 • KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás! • 6 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

 • Nyomtatás 3D-ben

  Nyomtatás 3D-ben • 6 napja

  Még, ha saját magunkat nem is, de a technika rohamos fejlődésének hála gyakorlatilag bármit ki tudunk nyomtatni 3D-ben, ami csak eszünkbe jut. De hogyan jutottunk el idáig? Vajon előfordulhat, hogy a jövőben egy hagyományosnak mondható Canon nyomtató mellett majd minden háztartásban lesz egy 3D-s változat is?

 • Cleanfluencerek

  Cleanfluencerek • 7 napja

  Az utóbbi időben sokkal fontosabb lett a takarítás és a folytonos fertőtlenítés. Ezért pont jókor tört be a köztudatba a kifejezés, amit eredetileg Marie Kondo takarítással és annak örömével foglalkozó sorozata mutatott be a világnak.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30