Kortárs Hangon 2020

írta Sajtóanyag, 2019. december 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Az Eszterházy Károly Egyetem 16. éve szervezi – a Miskolci Egyetemmel közösen – a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázatot. A magyar felsőoktatásban teljesen egyedülálló hallgatói tehetséggondozás elsődleges célkitűzése; a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló fiataloknak egyik fontos anyanyelvápoló fórumaként tudjon lehetőséget biztosítani tehetséges egyetemistáknak.

Kortárs Hangon 2020

A hallgatói tehetséggondozó projektünk értékeit jelzi, hogy olyan rangos irodalmi lapok, mint például Pozsonyból az Irodalmi Szemle, Nagyváradról a Várad, Kolozsvárról a Helikon, Nyíregyházáról a Vörös Postakocsi, Egerből az Agria, a szélesebb terjesztési körű Előretolt helyőrség, a Magyar Írószövetség vagy Erdélyből az Erdélyi Magyar Írók Ligája különdíjakkal és megjelenési lehetőséggel jutalmazza a legtehetségesebb pályázóinkat.

 

A Kortárs Hangon projekt célkitűzéseit három gyakorlati tevékenységgel kívánja elérni.

 

     A./ Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázat

Meghívásos alapon hirdetjük meg pályázatunkat. A meghívott Egyetemek: Komárom; Selye János Egyetem, Nyitra; Constantin Filozófus Egyetem, Beregszász; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézete, Nagyvárad; Partiumi Keresztény Egyetem, Kolozsvár; Babes – Bolyai Tudomány Egyetem, Marosvásárhely; Magyar Orvosi Egyetem, Magyar Művészeti Egyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem kolozsvári-, marosvásárhelyi-, csíkszeredai-, szatmárnémeti karai, Nyíregyházi Egyetem, Miskolci Egyetem, Eger; Eszterházy Károly Egyetem. A meghívás valamennyi intézménynél a dékáni vezetés, a szaktanszékek, a Hallgatói Önkormányzatok és a már megismert hallgatókon keresztül, elektronikus oldalak segítségével történik.

   

B./ Válogatott kötet, lapkapcsolatok

A beérkezett pályaműveket – név nélkül egy kód alapján –szakmai zsűri értékeli. Többségi döntésükkel lehet a költészet napra megjelenő válogatott kötetbe kerülni, s javaslatot tesznek a pályázók díjazására is.  A kötet értékét növeli, hogy az írások közt megjelennek az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének legtehetségesebb hallgatói, akik képben fogalmaznak Kortárs Hangon világunkról. Legutóbbi pályázatunkra 4 országból beérkezett 104pályázatból negyvennyolcan kerültek be a kötetbe, közülük tizenhatan részesültek a zsűri elismerésében.

Mellettük a teljes pályázati anyagból hat rangos irodalmi lap; Pozsonyból az Irodalmi Szemle, Nagyváradról a Várad, Kolozsvárról a Helikon, Nyíregyházáról A Vörös Postakocsi, Egerből az Agria, a széles terjesztési körű Előretolt helyőrség díjaz egy-egy hallgatót lapjuk díjával és 3-4 hallgatónak biztosít megjelenési lehetőséget.

Három éve az Erdélyi Magyar Írók Ligája, idén pedig a Magyar Írószövetség is csatlakozott egy díjjal. Egy fiatal pályakezdőnek szakmailag ezek a megjelenési lehetőségek sokat jelenthetnek.

 

C./ Kortárs Hangon Kreatív Írásművészeti Műhely – évi két alkalom

Hallgatói tehetséggondozó projektünk talán legjelentősebb szakmai rendezvénye a legtehetségesebbek, a díjazottak részére a Műhely. A költészetnapi díjátadó, kötetbemutató Gála után együtt maradunk velük 4 napot elzártan a külvilágtól és intenzív képzésen találkoznak több lapszerkesztővel, akikkel a megjelenés lehetőségeiről és föltételeiről cserélnek eszmét. Kollár Árpád és Magolcsay Nagy Gábor kortárs költők vezetésével pedig írásaikat elemzik, illetve különböző műfajokban kapnak gyakorlati írásos feladatokat, melyekben kreativitásukat, kifejezési formákat próbálhatnak ki és elemezhetik egymás írásait. Ugyanezt a tematikát nyár végén megismételjük velük egy hetes időtartamban. 

      A tehetséggondozó projektünk színvonalát jelzi a rangos irodalmi lapok következetes támogatása, a visszatérő pályázóink sora. Nem ritka, hogy alapszakot elvégezve, mesterszakosként is részt vesznek pályázatainkon, ez évben pedig már több doktori iskola hallgatói is visszatértek pályázatunkra. Az elmúlt 15 évet áttekintve hat olyan fiatalt találtunk, akik már önálló kötettel vannak jelen a kortárs irodalomban, köztük többen 2-3 önálló kötettel, s többen dolgoznak rangos irodalmi lapoknál.

      Úgy érezzük, hogy hallgatói tehetséggondozó projektünk a magyar felsőoktatás egyik értékes anyanyelvápoló fóruma szerepét tudja betölteni.  

Képek forrása: internet

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 491 cikkből

 • FLO RIDA A 2020-AS EFOTT-ON • 5 napja

  Az EFOTT szervezőcsapata közzétette az első nemzetközi fellépőt, akit a Velencei-tó partjára várnak: ő pedig nem más, mint a világhírű amerikai rapper, Flo Rida! Produkcióját hazai közönség még biztosan nem láthatta, hiszen régi nagy slágerei mellett legújabb albumával fogja végigbulizni a nyarat. Ráadásul mindezt egy Pitbullal közös dal előzi meg hamarosan. Nézzük, ki mindenki érkezik még a 45. EFOTT-ra!

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30