Csaba Tibor (Tibes) interjú

írta Kecsmár Gergő, 2019. december 21–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Csaba Tibor (Tibes) népszerű dalszerző-rapper fiatalkorában megtapasztalta milyen a gyorsan jött hírnév, ami idővel a boldogság helyett a földre küldte, élete legmélyebb korszakát eredményezve. Egy beszélgetés azonban mindent megváltoztatott az életében. Hogy mi is hangzott el ott? erről és más érdekességekről olvashattok az alábbi vele készült interjúból.

Csaba Tibor (Tibes) interjú

Egy korábbi rádióbeszélgetésedben hallottam, hogy veszprémi egyetemistaként rendszeresen a társaságok középpontjában álltál. Mennyire vettél részt az egyetemi közéletben?

Nagyon. A Veszprémi Pannon Egyetemre jártam, ahol rendkívül aktív a hallgatói élet és erősek a hagyományok. 1969 óta rendeznek Egyetemi Napokat és ezzel egybekötve az ún. Diákrektor választást. Jómagam 2012-ben nyertem el az 1 éves mandátumra szóló diákrektori címet és már ezt megelőzően is aktívan kivettem a részemet az egyetemi rendezvények szervezéséből, az újdonsült pozíció pedig hozta magával az akkor még jóleső kötelezettségeket is.

Hogyan nézett ki egy hétköznapod (akár hétvégéd) egy komolyabb ZH-vizsgaidőszakot követően?

Mivel nem voltam túl szorgalmas a tanév többi részében, ezért általában éjt nappallá téve tanultam, 4-5 óra alvással, képletekkel teli rémálmokkal és sok-sok elfogyasztott energiaitallal. Nagy megkönnyebbülés volt túl lenni rajtuk, hol több, hol kevesebb sikerrel. Végül azért sikerült elvégezni az egyetemet hála Istennek. Hasonló végeredményt kívánok a most ebben a cipőben járó Miskolci diákoknak is!

Rapperként (Tibes) az egyetem berkein belül és azon túl is egyre többen kezdtek megismerni. Kikkel sikerült együtt dolgoznod és hogyan élted meg a hírtelen jött hírnevet?

A Hősök és Fluor Tomi karolt fel leginkább a kezdeti időszakban, sok fellépést ők intéztek és közös dalokat is készítettünk. Az egyetemen akkor tört át igazán, amikor írtam egy bulihimnuszt (Pannon Egyetem c. dal), onnantól kb. mindenki tudta, hogy ki vagyok, megtapasztaltam a celeblétet mikro formában. A lehető legrosszabb dolgokat hozta ki a személyiségemből, elhittem, hogy vagyok valaki és elkezdtem vállalhatatlanul viselkedni. Addig is buliztam, ittam, szívtam, csajoztam, de mint kiderült, volt lejjebb.

Köztudott, hogy néhány évvel ezelőtt nagyot fordult az addigi életed és evangéliumi keresztény lettél. Tudnál erről a fordulatról mesélni?

Az előző kérdésnél kifejtett személyiségbeli torzulás volt a kiindulópont. Amikor észleltem, hogy nincsenek összhangban a cselekedeteim azzal, akinek addig tartottam magam, meghasonlottam.

"Bár egy 10.000-es közeg „ünnepelt” rappere voltam és mindenem megvolt, amire egy fiatal általában vágyik (népszerűség, barátok, sikerek, élmények...), álmatlan éjszakák követték egymást és nem tetszett az az ember, akit a tükörben láttam."-

2015-ben elvégeztem az egyetemet és alig vártam, hogy a hátam mögött hagyjam azt a bulizós énképet, akivel azonosított Veszprémben mindenki. 200 km-re, Csongrádon vállaltam munkát és elkezdtem gondolkozni arról, mi is az élet valódi célja. Nagyjából arra jutottam, hogy semmi értelme az egésznek. Ekkor találtam rá az EMLP nevű zenei formációra az interneten és nem értettem, hogy lehet hívő keresztényként ilyen zseniálisan jó zenét csinálni. Ez generálta azt a 2016.09.17-ei személyes találkozást, ami megváltoztatta az életemet. Az együttes tagjai egy kávézó teraszán meséltek nekem Jézus Krisztusról és a megváltásról egy olyan kortárs módon, ami teljesen szíven talált. Olyan természetfeletti jelenlétet tapasztaltam, amibe az egész testem beleremegett és tudtam, hogy meg kell térnem.

"Mindennek 3 éve és ez az élmény teljesen átformált, boldogabb életet élek, mint valaha. Ebből merítek zenei inspirációt és ennek köszönhetem a Feleségemet is, akit idén áprilisban vettem el."-

Az Alvajárók ébredése című daloddal elnyerted 2018-ban a legjobb videoklipért járó Szikra-díjat. Megtudnád osztani mi ihletett a dal megírásában és miről is szól pontosan a dal szövege?

Egy konfliktushelyzet ihletésére kezdtem el írni a dalt, szerintem rendkívül fontos, hogy ellenszélben is tudjuk vállalni azt, akik vagyunk. A kereszténység mára már kisebbségnek számít, nem egy trendi dolog, sokan sajnos a vallással és egy betarthatatlan, zsarnok szabályrendszerrel azonosítják, nem olyan régen még én is így gondolkodtam. Belealudtam abba a korszellembe, ami felém is azt sugározta, hogy ha mindent megkaparintok, amit a média és az emberek jónak titulálnak, akkor majd boldog leszek. Nem így lett és Jézus Krisztusnak hála sikerült felébrednem ebből a rémálomból, arra pedig szintén rádöbbentem, hogy Isten nem az a zsarnok személy, akinek gondoltam, sőt...

"Elég belegondolni abba, hogy valaki az életét adja a komplett emberiségért. Ezzel az igazsággal előbb, vagy utóbb mindenki szembesülni fog a hitem szerint, ez ihlette és inspirálta a dalt."-

Egyetemi koncertkép még októberében

UPDATE: Az interjú elkészítése óta megjelent Tibes Kr.u című albuma, melyet egy hét leforgása alatt több mint 20.000 alkalommal streameltek a Spotify-on.

 

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 544 cikkből

 • 700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál

  700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál • 2 napja

  2021. június 10. – 700 millió forint értékű beruházással fejlesztjük vasúti járműjavító leányvállalatunk, a Technical Services Hungaria Kft. (TS Hungaria) kapacitásait – jelentette be Kovács Imre, a Rail Cargo Austria Igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke. Hozzátette, az eszközpark bővítését a TS Hungaria szolgáltatásai iránt dinamikusan növekvő piaci igények indokolják: az év első harmadának üzleti forgalma 17%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának mértékét.

 • Újra a világ legjobb egyetemei között a Miskolci Egyetem

  Újra a világ legjobb egyetemei között a Miskolci Egyetem • 2 napja

  Június 8-án vált nyilvánossá a londoni QS cég nemzetközi egyetemi kiválósági rangsora, amin a Miskolci Egyetem először tavaly tűnt fel. A QS a világ százezernél is több felsőoktatási intézménye közül idén 1.300 egyetemet tartott érdemesnek a rangsorban való szerepeltetésre, köztük a Miskolci Egyetemet is.

 • A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében

  A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében • 7 napja

  A fenntartó és tulajdonos Universitas Miskolcinensis Alapítvány és az intézmény képviselői közötti többkörös, produktív egyeztetések eredményeként létrejött Szervezeti és Működési Rend (SZMR) a szervezeti felépítés funkcionalitásra építő megújításával és a gazdálkodás átalakításával új, a versenyszférára jellemző alapokra helyezi az Egyetem működését. A Miskolci Egyetem új SZMR-e 2021. június 1-jén lépett hatályba.

 • „A nyomozás szerepe a büntetőeljárásban – európai dimenziók” címmel rendeztek konferenciát a Miskolci Egyetemen

  „A nyomozás szerepe a büntetőeljárásban – európai dimenziók” címmel rendeztek konferenciát a Miskolci Egyetemen • 9 napja

  A május utolsó napján megtartott rendezvény célja az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével – elsősorban a nyomozással – kapcsolatos alapkérdések gyakorlatközpontú megvitatása volt a tagállami gyakorlatok bemutatásán keresztül.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30