Tisztább levegőt mindenkinek!

írta Kecsmár Gergő, 2019. december 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása. Erre reflektálva kezdett el foglalkozni a témával, Báthory Csongor az Energia-és Minőségügyi Intézet doktorandusz-hallgatója. Az alábbiakban a vele készült interjú olvasható.

Tisztább levegőt mindenkinek!

Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzál?

Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása, mellyel már MSc-s szakdolgozatomban is foglalkoztam. A diploma megszerzése után az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnél levegőtisztaság-védelmi szakértőként, majd az iparban elhelyezkedve ilyen jellegű méréseket végezve is tovább mélyült a légszennyezőkkel, azon belül is szálló porral való kapcsolatom.  A mérések során megbízható azonban igen drága és nehezen mozgatható ill. üzemeltethető eszközöket használtam. Felmerült bennem az igény alternatíva keresésére, mely találkozott Prof. Dr. Palotás Árpád Bence elképzeléseivel. Egy kis költségvetésű szálló por koncentráció mérőhálózat fejlesztését és kialakítását tűztük ki célul. Az EU által kiírt Life IP projektre pályáztunk a hálózat Miskolcon és Kaposváron való megvalósításához, melyet a Miskolci Egyetem 18 további partnerrel együtt nyert el. A projekt célja a levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével, melyhez mi a két város hosszútávú monitorozásával és szemléletformálás segítésével szeretnénk hozzájárulni.

A kínai piacon megjelent ún. low-cost szenzorokra építve Miskolc és környékén 60, Kaposváron pedig 20 helyszínre fogunk mérőeszközt telepíteni. A tápellátást és adattovábbítást a Miskolc Holding Kft. által üzemeltetett kamera rendszer végpontjain valósítjuk meg. A telepítési terv 2019 december végére fog elkészülni, melyben figyelembe fogjuk venni a kamerarendszer végpontjait, a megfelelő területi lefedettséget, a lakossági, ipari, közlekedési és háttér típusú légszennyező források reprezentálását, a domborzati viszonyokat, majd átadjuk véleményezésre a civil szervezeteknek. A szálló por vertikális eloszlását drón segítségével vizsgálnánk.

 

Milyen elv szerint történik a porkoncentráció detektálása?

Ezek a néhány centiméter nagyságú, ventilátorral ellátott szenzorok a beszívott levegőben lévő szemcséket lézer fénnyel megvilágítják, majd a szemcséről visszaverődő fénysugarak intenzitását detektálják. Ily módon a 0,3µm és 10µm közötti átmérőjű szemcsék darabszámát képesek megállapítani egy ismert térfogatban, ill ebből a szállópor koncentrációjára következtetnek néhány másodperces válaszidőn belül. Elterjedt a hasonló, de kifinomultabb, nagyobb felbontású és kalibrált részecskeszámláló, mely már megfelel az akkreditációs követelményeknek, ennek ára azonban akár 100-szorosa az általunk használt szenzorénak, nem is beszélve a beszerelési, üzemeltetési költségeiről. Ezzel együtt az általunk kalibrált szenzorhálózat nem fog tudni hitelesített adatokkal szolgálni, azonban tájékoztatásra és trendek kimutatására alkalmas lesz.

Hol tart most a projekt?

A MAK Energia- és Minőségügyi Intézet, valamint a GÉIK Automatizálási és Infokommunikációs Intézet segítségével elkészültek a szálló por koncentráció mellett a hőmérsékletet, páratartalmat és nyomást mérő eszköz prototípusai, melyeket jelenleg a GÉIK Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék klímakamrájában, valamint az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) hivatalos mérőállomásán kihelyezve tesztelünk. A városszerte kihelyezett eszközök adatait egy központi adatbázisba kívánjuk gyűjteni, mely segítségével online felületen nagy felbontású légszennyezettségi térképek készülnek majd. Ennek módszertanának kidolgozásában számítunk az MFK Földrajz-Geoinformatika Intézet segítségére.

A projekt előnye, hogy a 2 éves fejlesztési fázist követően 6 éves üzemeltetési időszakot ír elő a mérőhálózatra, így a városokban foganasított légszennyezettség csökkentő intézkedések hatását közvetlenül tudjuk monitorozni a szálló por tekintetében.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Kecsmár Gergő
Közreműködött: Báthory Csongor

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 544 cikkből

 • 700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál

  700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál • 3 napja

  2021. június 10. – 700 millió forint értékű beruházással fejlesztjük vasúti járműjavító leányvállalatunk, a Technical Services Hungaria Kft. (TS Hungaria) kapacitásait – jelentette be Kovács Imre, a Rail Cargo Austria Igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke. Hozzátette, az eszközpark bővítését a TS Hungaria szolgáltatásai iránt dinamikusan növekvő piaci igények indokolják: az év első harmadának üzleti forgalma 17%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának mértékét.

 • Újra a világ legjobb egyetemei között a Miskolci Egyetem

  Újra a világ legjobb egyetemei között a Miskolci Egyetem • 4 napja

  Június 8-án vált nyilvánossá a londoni QS cég nemzetközi egyetemi kiválósági rangsora, amin a Miskolci Egyetem először tavaly tűnt fel. A QS a világ százezernél is több felsőoktatási intézménye közül idén 1.300 egyetemet tartott érdemesnek a rangsorban való szerepeltetésre, köztük a Miskolci Egyetemet is.

 • A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében

  A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében • 8 napja

  A fenntartó és tulajdonos Universitas Miskolcinensis Alapítvány és az intézmény képviselői közötti többkörös, produktív egyeztetések eredményeként létrejött Szervezeti és Működési Rend (SZMR) a szervezeti felépítés funkcionalitásra építő megújításával és a gazdálkodás átalakításával új, a versenyszférára jellemző alapokra helyezi az Egyetem működését. A Miskolci Egyetem új SZMR-e 2021. június 1-jén lépett hatályba.

 • „A nyomozás szerepe a büntetőeljárásban – európai dimenziók” címmel rendeztek konferenciát a Miskolci Egyetemen

  „A nyomozás szerepe a büntetőeljárásban – európai dimenziók” címmel rendeztek konferenciát a Miskolci Egyetemen • 10 napja

  A május utolsó napján megtartott rendezvény célja az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével – elsősorban a nyomozással – kapcsolatos alapkérdések gyakorlatközpontú megvitatása volt a tagállami gyakorlatok bemutatásán keresztül.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30