Interjú Pátkai Mihály üzletemberrel, keresztény influencerrel

írta Kecsmár Gergő, 2020. március 25–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Magyar, európai, keresztény, „hites”, blogger, újságíró, tanár, üzletember, utazó, olvasó, tolmács és fordító, tanuló- az alábbiakban felsorolt tucatnyi címszó Pátkai Mihály Facebook oldalának bemutatkozó rovatában olvasható. A népszerű keresztény influencer oldalát több, mint 40.000 ember követi, akit arról is kérdeztem miért tartja fontosnak üzenetét mások számára, továbbá mit takar a közösségi média berkein belül gyakran használt „influencerkedés” kifejezés. A vele készült interjú az alábbiakban olvasható.

Interjú Pátkai Mihály üzletemberrel, keresztény influencerrel

Néhány éve folyamatosan követem a tevékenységedet Fb-on. Hogyan kezdődött az egész mai divatos szóval élve „influencerkedésed”?

Igazából én már sok éve fent vagyok Facebookon, de sokáig nem voltam aktív. Nem láttam értelmét. Nem akartam tartalmatlan tartalmakkal jelen lenni. Tettem a dolgomat az offline világban. A vállalkozásom első tíz évében rengeteg időmet felemésztette a cégépítés. Mostanra viszont kialakult egy nagyszerű menedzsment csapat, akik kiváló munkával sok terhet vettek le rólam és az üzlettársamról. Több időm lett arra, hogy azzal foglalkozzak, amivel leginkább szeretnék: Isten munkájával. A közösségi média pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy rengeteg embert el tudjunk érni.

"A mi üzenetünk, az evangélium pedig a legfontosabb üzenet, amit érdemes megosztani az emberekkel!"-

Az elmúlt évek blogbejegyzései alapján gondolom sikerült feltérképezned, melyek azok a témák, amik leginkább foglalkoztatják az olvasó-és nézőközönségedet, tudnál ezek közül néhányat mondani?

Az általam megosztott tartalmak egy része a hívőket, egy része pedig a kereső, érdeklődő embereket célozza. Azt tapasztalom, hogy az emberek az őszinte, egyenes beszédre nagyon nyitottak. Szeretik a provokatív tartalmakat. Nekünk, keresztényeknek is tudatosan törekednünk kell az őszinteségre. A keresztény világban - és ebbe beletartozik a pünkösdi-karizmatikus, vagy neoprotestáns világ - is vannak emberi hagyományok, dogmák, tabutémák, belterjességek, visszásságok, amelyek rárakódtak az eredeti üzenetre. Törekednünk kell arra, hogy felismerjük és megítéljük ezeket, mert az ilyenek gyakran elidegenítik az embereket Istentől.

"Jézus Krisztus és a Biblia üzenete viszont vonzó, izgalmas, és telis-tele van élettel!"-

Mitől tud sikeres lenni szerinted egy influencer? Egyáltalán a mai kor "találmányának" tekinthető ez vagy a történelemnek már korábban is voltak nagyobb "influencerei"?

Az influencer angol szó azt jelenti, hogy befolyásoló. Igazából mindnyájan, minden nap befolyásoljuk az embertársainkat. Az életvitelünkkel, tetteinkkel, szavainkkal jó vagy rossz hatást gyakorlunk egymásra. Minden kereszténynek Isten influencerének kell lennie! Nem feltétlenül a social mediában, de az iskolában, a munkahelyén, a rokonai között, egyszóval mindenhol hatnunk kell a kortársainkra. Méghozzá pozitív hatást kell gyakorolnunk, Isten felé kell az embereket terelnünk! A sikeres keresztény influencer titka az lehet, hogy vonzóvá teszi Istent a kortársai előtt. Követőket szerez Istennek.
 
Miért érezted fontosnak, hogy újjászületett keresztényként megoszd másokkal is a világnézetedet, gondolkozásmódodat?
 
A legfontosabb célom, hogy az emberek megismerjék Istent és személyes kapcsolatban kerüljenek a Názáreti Jézus Krisztussal. Illetve, hogy csatlakozzanak és beépüljenek élő gyülekezetekbe. De ma a társadalomban, kultúrában, médiában a világnézetek háborúja is zajlik. Fontos megértenünk, hogy minden emberi kommunikációt és cselekedetet világnézet motivál. A világnézet azok az alapvető meggyőződések, amelyekre az emberek gondolkodása, döntései és tettei épülnek. Egyedül a Biblia és a kereszténység tükrözi hitelesen a körülöttünk levő valóságot. A többi világmagyarázat torz vagy teljesen hazug világképet közvetít: becsapja, félrevezeti az embereket. Az evangélium hirdetése mellett az is feladatunk, hogy leleplezzük ezeket a hazugságokat.
 
Mit tudnál üzenni azoknak az egyetemista fiataloknak, akik olykor faltól-falig menve keresik a helyüket a világban, de eddig sajnos sikertelenül?
 
Az egyetemek a kultúrharc talán legfontosabb frontvonalai. Ha egyetemista vagy, háborúban vagy. Az ellenség teljes erővel igyekszik agymosni és átprogramozni téged, a korszellem le akar uralni, hogy kétdimenziós materialista robottá tegyen, akinek behal a szelleme és akit a vágyai irányítanak. De sokkal nagyobb az, aki benned van, mint aki az ateista tanáraidból vagy a liberális évfolyamtársaidból prédikál! Ne edd meg ezt a mérgező propagandát! Törekedj a szabadságra - ebben Isten segíteni akar neked! Egy szabad embernek vannak nemes céljai, dinamikusan halad azok felé, és tud uralkodni a vágyai felett is. Erre akkor leszel képes, ha Jézust az első helyre helyezed, ha radikálisan szereted Őt és élő kapcsolatban vagy Vele! Fogj össze a hívő kortársaiddal és válj az emberi közösségeidnek - család és egyház és társadalom - is értékes tagjává! Ne feledd: Istennel minden lehetséges!
 
 
UPDATE: Pátkai Mihály, a cikk interjúalanya március 26-án este 18:30-tól egy baráti vitán fog részt venni: "Összeegyeztethető-e a Biblia és az evolúció?"-  címmel, ami bárki számára megtekinthető a Kálvinista Apologetika nevű youtube-csatornán.
 
(A fenti interjú a MEgazin márciusi nyomtatott lapszámában is olvasható)
AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 517 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30