Egy miskolci az első százezerben...

írta A "szerkesztő" beszámolója, 2020. március 30–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

Egy miskolci az első százezerben...

A magyar Tudomány (a még létező, bár tavaly erősen megcsonkított MTA hivatalos lapja) 2020. februári számában Gimesi Júlia (https://mersz.hu/hivatkozas/matud_f34724) beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált  elemzésről (https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000384), aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az utóbbi cikkben három különböző excel file szerepel 3*100.000 névvel, különböző időintervallumokat vizsgálva, bár ez messze nem 300.000 különböző nevet jelent, mert a nevek erősen átlapolódnak. Ha ezekben rákeresünk a „Miskolc” szóra, a „University of Miskolc” munkahely feltüntetésével egy nevet találunk mindhárom adatbankban, Kaptay György professzorét, aki egyetemünk anyagtudományi, ezen belül nanotechnológiai részlegét erősíti, és aki a legfrisseb kimutatásban az összes itthoni magyar kutató között a 38. helyen, az anyagtudományi területen („materials science”) dolgozó itthoni magyarok között pedig a 3. helyen áll. 

Hogy legyen mihez hasonlítani a „legjobb 100.000” kutató létszámát, a fent hivatkozott cikkben azt is kimutatták, hogy „jelenleg” kb. 6,9 millió személy tekinthető világszerte „kutatónak”, amennyiben 1960 óta megjelent legalább 5 olyan cikke, amit a Scopus nemzetközi adatbank is nyilvántart. Közülük ugyan nem él már mindenki, de az Ő eredményeik is benne vannak a legjobb 100.000-ben. Közöttük pl. a világhírű matematikus, Erdős Pál (1913 – 1996) az itthoni magyarok között a 11. helyen áll. Egy híres élő példa (szintén matematikus): az MTA elnöke, Lovász László az itthoni magyarok listáján a 3. helyen áll. 

Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is. Megtaláljuk benne például Szebeni János professzor nevét, aki Egészségügyi Karunkat erősíti ugyan, de (budapesti lakosként) neve mellett a SOTE szerepel munkahelyként. Ezen túl megtaláljuk benne Forró László professzort, a svájci Lausanne-ban található egyetem neves professzorát, akinek a 2020. februárban adományozott egyetemünk díszdoktori oklevelet. 

Támogassuk a miskolci fiatal oktatókat és kutatókat és szurkoljunk nekik, hogy idővel minél nagyobb számban Ők is felkerüljenek erre az illusztris listára. 

A szerkesztő

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 522 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 9 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 17 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 19 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 36 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30