Egy miskolci az első százezerben...

írta A "szerkesztő" beszámolója, 2020. március 30–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

Egy miskolci az első százezerben...

A magyar Tudomány (a még létező, bár tavaly erősen megcsonkított MTA hivatalos lapja) 2020. februári számában Gimesi Júlia (https://mersz.hu/hivatkozas/matud_f34724) beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált  elemzésről (https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000384), aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az utóbbi cikkben három különböző excel file szerepel 3*100.000 névvel, különböző időintervallumokat vizsgálva, bár ez messze nem 300.000 különböző nevet jelent, mert a nevek erősen átlapolódnak. Ha ezekben rákeresünk a „Miskolc” szóra, a „University of Miskolc” munkahely feltüntetésével egy nevet találunk mindhárom adatbankban, Kaptay György professzorét, aki egyetemünk anyagtudományi, ezen belül nanotechnológiai részlegét erősíti, és aki a legfrisseb kimutatásban az összes itthoni magyar kutató között a 38. helyen, az anyagtudományi területen („materials science”) dolgozó itthoni magyarok között pedig a 3. helyen áll. 

Hogy legyen mihez hasonlítani a „legjobb 100.000” kutató létszámát, a fent hivatkozott cikkben azt is kimutatták, hogy „jelenleg” kb. 6,9 millió személy tekinthető világszerte „kutatónak”, amennyiben 1960 óta megjelent legalább 5 olyan cikke, amit a Scopus nemzetközi adatbank is nyilvántart. Közülük ugyan nem él már mindenki, de az Ő eredményeik is benne vannak a legjobb 100.000-ben. Közöttük pl. a világhírű matematikus, Erdős Pál (1913 – 1996) az itthoni magyarok között a 11. helyen áll. Egy híres élő példa (szintén matematikus): az MTA elnöke, Lovász László az itthoni magyarok listáján a 3. helyen áll. 

Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is. Megtaláljuk benne például Szebeni János professzor nevét, aki Egészségügyi Karunkat erősíti ugyan, de (budapesti lakosként) neve mellett a SOTE szerepel munkahelyként. Ezen túl megtaláljuk benne Forró László professzort, a svájci Lausanne-ban található egyetem neves professzorát, akinek a 2020. februárban adományozott egyetemünk díszdoktori oklevelet. 

Támogassuk a miskolci fiatal oktatókat és kutatókat és szurkoljunk nekik, hogy idővel minél nagyobb számban Ők is felkerüljenek erre az illusztris listára. 

A szerkesztő

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 509 cikkből

 • A Miskolci Toborzó Iroda május 21-én szünetel

  A Miskolci Toborzó Iroda május 21-én szünetel • 4 napja

  A Miskolci Toborzó Iroda tájékoztatja a lakosságot, hogy május 21-én, csütörtökön szünetel az ügyfélfogadás. Péntektől a szokásos nyitvatartási időben (H-CS: 8:00-15:30, P:8:00-12:00) várjuk a honvédelem iránt érdeklődőket a Miskolci Toborzó Irodában (Miskolc, Hatvanötösök útja 2.)

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 9 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

 • Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában

  Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában • 11 napja

  A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a jelenlegi veszélyhelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében - az önkéntes hallgatói segítő munkán túl – közvetítő szerepet is vállal a civil szervezetek között.

 • A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

  A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás • 27 napja

  A Magyar Honvédség a koronavírus járvány miatt egyik napról a másikra munkájukat vesztett embereknek is szeretne alternatívát kínálni.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30