Az alkalmazkodás a siker záloga

írta Sajtóközlemény, 2021. január 18–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

„A gyors éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében versenyt futunk az idővel. Nem hagyhatjuk, hogy az alkalmazkodás az éghajlat-politikai intézkedések elfeledett szegmensévé váljon. Át kell állnunk az adaptáció nagyszabású, megelőző jellegű és rendszerszintű támogatására.” – idézett António Guterres ENSZ főtitkár, New York-i Columbia Egyetemen elhangzott beszédéből Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a sajtó megjelent képviselői előtt.

Az alkalmazkodás a siker záloga

„A gyors éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében versenyt futunk az idővel. Nem hagyhatjuk, hogy az alkalmazkodás az éghajlat-politikai intézkedések elfeledett szegmensévé váljon. Át kell állnunk az adaptáció nagyszabású, megelőző jellegű és rendszerszintű támogatására.” – idézett António Guterres ENSZ főtitkár, New York-i Columbia Egyetemen elhangzott beszédéből Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a sajtó megjelent képviselői előtt.

Kifejezte, hogy a Miskolci Egyetem, mint az Észak-Magyarországi régió vezető felsőoktatási intézménye, úttörő szerepet kíván vállalni e szemlélet hazai meghonosításában, és azon gyakorlati lépések kialakításában, amelyek elősegítik a magyarországi intézmények és vállalkozások átfogó éghajlat-alkalmazkodási felkészülését, hogy azok képesek legyenek majd belső erőforrásaikra támaszkodva, és azokat fejlesztve jövőtudatos, folyamatos változásra képes szervezetekké válni.

E célból az Egyetem együttműködési megállapodást köt a komplex klímaadaptációs Cassandra Programot fejlesztő, és a terület lehetőségeit kutató Cassee Zrt-vel.

A cég vezérigazgatója, Szalóczy Zsolt kiemelte: „Napjaink meghatározó problémái az éghajlati rendszerek egyensúlyának megszűnése, a biodiverzitás drasztikus csökkenése és a természeti erőforrások kimerülése. Ezek olyan egymással szorosan összefüggő természeti folyamatok, amelyeket az emberi tevékenység jelentősen befolyásol. A Cassandra Program keretében olyan tudásbázist és eszközrendszert fejlesztünk, amelyek segítségével a természeti és a humán rendszerek közötti rendkívül komplex összefüggések megérthetővé és kezelhetővé válnak, ezzel is segítve az egyének és a szervezetek felkészülését a változásokra.”

Hozzáfűzte, hogy az éghajlatváltozás már rövidtávon is olyan súlyos fenyegetést jelent, amely miatt az erre való felkészülés mihamarabbi cselekvést igényel. A hatékony, alkalmazkodást elősegítő lépésekhez azonban speciális témakörök átfogó ismeretére van szükség. Felismerve, hogy az ezzel kapcsolatos ismeretek általános hiánya, illetve az egyének, szervezetek és vállalkozások jelenlegi felkészültségi szintje komoly kockázatokat hordoz magában, a jövőben az Egyetemmel közösen lépnek fel e kockázatok jelentős csökkentése érdekében.

Az együttműködési megállapodás küldetése olyan gyakorlati eredmények felmutatása, amelyek lehetővé teszik a szervezetek és az azokat alkotó emberek számára, hogy a legjobb tudásuk szerint képesek legyenek felkészülni és alkalmazkodni az új feltételekhez, ezzel biztosítva rendszereink működőképességének fenntartását a jövő generációinak részére is - figyelembe véve, hogy az éghajlatváltozás rendkívül összetett hatásainak eredményeként, életkörülményeink lényegesen megváltozhatnak.

Az együttműködés céljai között kiemelt helyet foglal el a szemléletformálás, az Egyetem közösségét alkotó polgárok éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteinek felmérése, illetve fejlesztése, ezáltal éghajlattudatos szemlélet kialakítása az Egyetem intézményeinek működésében. Olyan, az Egyetem éghajlat-alkalmazkodási kockázatait felmérő, és azok csökkentését elősegítő intézkedések megalapozása, amelyek lehetővé teszik, hogy a Miskolci Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények között is kiemelkedő helyet foglaljon el, a világ egyetemeinek zöld rangsorát megállapító Green Metric Ranking of World Universities listáján.

Cél továbbá egy éghajlat-alkalmazkodási felkészültséget értékelő rendszer megalkotása, amellyel az Egyetem ökoszisztémájában lévő szervezetek és vállalatok éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatainak felmérése és azonosítása, illetve felkészültségük szintje mérhetővé válik. Ezzel együtt pedig pozitív ösztönző rendszerek kidolgozása az alkalmazkodás területén eredményeket felmutatók számára. Kiemelt feladat ezen kívül az alkalmazkodás szükségességével kapcsolatos tájékoztató programok indítása a miskolci régióban, a környékbeli önkormányzatok és gazdálkodó szervezetek bevonásával.

Végül pedig a fenntartható jövő kapcsán az együttműködés egyik legfontosabb célkitűzése, az éghajlat változáshoz való alkalmazkodás elméleti és gyakorlati módszereinek megjelenítése az oktatásban. Az együttműködő felek közösen előkészítik egy éghajlat-alkalmazkodási szakemberképzés feltételeit, kialakítják annak képzési tematikáját. Előre tekintő módon számítva arra, hogy e szaktudás gyakorlati megjelenítése már a közeli jövőben is szükségessé válik, minden intézmény és vállalat napi működésének zökkenőmentes biztosításához.

Miskolc, 2021. január 14.

További információ:
Dudás István
+36 30 144 0025

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 468 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 589 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 609 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 647 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30