Technológiai forradalom Miskolcon

írta Sajtóközlemény, 2021. március 25–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Stratégiai együttműködési megállapodás jött létre a Miskolci Egyetem és a Femtonics Kft. között annak érdekében, hogy az egyetem interdiszciplináris képzési körének szélesítésén túl, nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érjen el új tudományos területeken.

Technológiai forradalom Miskolcon

Új „high-tech” fejlesztési központ alapjait teremti meg a Miskolci Egyetem;
Femtokémiai Intézeti Tanszék jön létre a Femtonics Kft. részvételével.

Stratégiai együttműködési megállapodás jött létre a Miskolci Egyetem és a Femtonics Kft. között, annak érdekében, hogy az egyetem interdiszciplináris képzési körének szélesítésén túl, nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érjen el új tudományos területeken. Az együttműködést egy szerződéssel pecsételték meg, amelyet Prof. Dr. Horváth Zita rektor, a Femtonics Kft. részéről Dr. Rózsa Balázs, alapító tulajdonos írt alá.

Az együttműködő partnerek között a két irányú technológiai transzferben a híd szerepét a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetén belül újonnan létrejövő Femtokémiai Intézet Tanszék fogja betölteni. A közös ipari tanszék egy új „high-tech” fejlesztési központ alapjait teremti meg, elősegítve a magasszínvonalú egyetemi kutatóbázis ötvözését a Femtonics Kft-nél rendelkezésre álló, nemzetközileg is elismert optikai, lézerfizikai, az orvostudományi, anyagtudományi, kémiai, bionikai és kvantummechanikai tudástőkével és fejlesztési kapacitásokkal.

A korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése érdekében a vegyész-, anyag-, és bionika mérnöki képzésekhez olyan kutatás-fejlesztési programok kerültek kidolgozásra, melyek meghatározó tudományos közleményeken túlmenően, akár az exportképes termékekig ívelhetnek. A legújabb kutatási eredmények egyúttal azonnal átültetésre kerülnek a mindennapok mérnökképzési gyakorlatába, ezáltal támogatva a leendő mérnökök kreativitási képességének fejlesztését.

Az aláíráson Horváth Zita rektor hangsúlyozta, hogy az újonnan indított vegyészmérnök alap-és mesterképzés megkezdése után, a bionikai mérnök szak indítását megelőzően kulcsfontosságúnak tartja az új tudományterületek és az ipari együttműködések integrációját. Az új tudományterületek felé való nyitással és az ipari szereplők bevonásával az egyetemen kiemelt cél, a lehető legmagasabb szintű innovatív kutató-fejlesztő tevékenység végzése az alapkutatásoktól az alkalmazott kutatásokig, elősegítve egyúttal a hazai ipar versenyképességének növelését – tette hozzá a rektor asszony.

Rózsa Balázs kiemelte, hogy az együttműködés fókuszát adó - rendkívül gyorsan fejlődő - szakterületeken, a XXI. század legmodernebb technológiáinak felhasználásával kívánják támogatni a tudományos forradalmat, valamint gyakorlati képzőhelyek biztosításával tervezik elősegíteni az egyetemi évek alatt a jövő szakemberei számára a versenyképes tudás megszerzését. A munkafolyamatok összekapcsolása során a közös bázist a szisztematikus molekulatervezés és a speciális szerves szintetikus kutatás fogja jelenteni. Olyan biológiai problémák megoldásához terveznek úttörő kísérleti módszereket, amelyek segítségével új anyagtudományi területek válhatnak vizsgálhatóvá a jövőben, illetve az összetett biológiai rendszerek képalkotó és diagnosztikai lehetőségeinek javítása is lehetségessé válik – hívta fel a figyelmet a cégvezető.

A Miskolci Egyetem kiemelten támogat minden tudományos kutatást elősegítő és a képzések során kiemelkedő teljesítményre ösztönző elképzelést. A stratégiai partnerség az egyetem interdiszciplináris képzési körének szélesítésén túl számos előnnyel jár a felek számára. A kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma tagjai közötti együttműködés hosszútávú katalizátorát jelentheti az egyetemen a tehetségek kibontakozásának, innovatív projektek eredményes megvalósításának és a kutatás-fejlesztési ötletek piacértett termékbe való konvertálásának.

Miskolc, 2021. március 25.

További információ:

Fütő Veronika (30/942-8205, veronika.futo@femtonics.eu)

Dudás István (30/6922-001, prdudas@uni-miskolc.hu)

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 587 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 625 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30