A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében

írta Sajtóközlemény, 2021. június 5–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A fenntartó és tulajdonos Universitas Miskolcinensis Alapítvány és az intézmény képviselői közötti többkörös, produktív egyeztetések eredményeként létrejött Szervezeti és Működési Rend (SZMR) a szervezeti felépítés funkcionalitásra építő megújításával és a gazdálkodás átalakításával új, a versenyszférára jellemző alapokra helyezi az Egyetem működését. A Miskolci Egyetem új SZMR-e 2021. június 1-jén lépett hatályba.

A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében

A Miskolci Egyetemen végbemenő modellváltás egyik legfőbb előnye az intézmény versenyképességének növelése. Ahhoz, hogy a fenntartói és tulajdonosi jogokat gyakorló Universitas Miskolcinensis Alapítvány teljesítse ezen célkitűzését, szükséges volt az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának I. kötete, a Szervezeti és Működési Rend (SZMR) újragondolása a versenyszférára jellemző szabályok mentén.

Dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: „Az új SZMR mérföldkő jelentőségű a Miskolci Egyetem további működésében, hiszen az olyan egyedi újítás, mint a funkcionalitás gondolata a felsőoktatásban, elindítja az intézményt a versenyképesség útján. Erre épül a szervezeti struktúra, és ez adja a gazdálkodási logika alapját is, mert ez a bevételek és a költségek belső megosztásának alapja, illetve ez határozza majd meg az egyes munkakörök értékét és értékelését is.

Szintén a piaci alapú működés felé mutató változás, hogy központosítottan történik majd a szellemi és a materiális javak értékesítése, valamint a hozzájuk kapcsolódó összes feladat ellátása – a Miskolci Egyetem roppant értékes tőkével rendelkezik ezen a téren is.

Az új SZMR mellett az Alapítvány kuratóriuma elfogadta az Egyetem 2021. évi költségvetését is, ami már ezen teljesen új szemlélet mentén készült el és nagy előrelépést jelent a korábbi évekhez képest. Összességében elmondhatjuk, hogy elkezdődött az a munka, amire építve a Miskolci Egyetem 2022-es büdzséje valóban egy modellváltó költségvetés lesz.”

A dokumentum a benne foglaltakon keresztül garantálja az egyetemi autonómiát. A Szenátus legfőbb döntéshozó testületi jellege és szerepe külön hangsúlyt kapott. Összetétele racionálisabb, ugyanakkor kellő mértékben biztosítja az autonómiát és az érdekképviseletet minden szereplő számára, hiszen a munkavállalók és a hallgatók is képviseltetik magukat benne.

Egy másik, operatív irányító és döntéshozó testület is kiemelendő: ez a Rektorátus. Általa lett az egyetemnek – a versenyszféra szóhasználatával élve – „menedzsment team”-je. E fórum tagjai közösen határozzák meg az egyetem jövőképét és stratégiáját, valamint irányítják az intézményt. A testületnek tanácskozási jogú tagjai az érdekképviseletek delegáltjai.

A többkörös egyeztetési folyamat során az Alapítvány kuratóriuma és az Egyetem vezetői közösen alakították a dokumentum tartalmát, ami ennek az együttműködésnek köszönhetően a közös érdeknek megfelelően készült el: a Szenátus mellett a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Miskolci Egyetemi Szervezete, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Doktorandusz Önkormányzata is véleményezte a dokumentumot.

A Miskolci Egyetem rektora Prof. Dr. Horváth Zita szerint is mérföldkő az új SZMR. „Rengeteg egyeztetés előzte meg az egyetem működését leginkább befolyásoló dokumentum megszületését. A cél az, hogy hatékonyabb és versenyképesebb legyen az intézmény struktúrája, de az is szempont volt, hogy a kor kihívásaihoz igazítsuk a feladatok elosztását is. Ebben segít részben az új oktatási rektorhelyettes, valamint az, hogy a dékánok – saját karuk irányítása mellett – olyan plusz feladatokat is kaptak, amelyek révén ők is jobban átlátják az Egyetem egészének működését. A legfontosabb, hogy megszűnnek a bizonytalanságok, az új rendszer pontosan meghatározza a feladatokat. Természetesen önmagában egy SZMR nem old meg mindent, de segít a szervezettségben, ami elengedhetetlen követelmény az egyre élesedő felsőoktatási versenyben.”

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 588 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 626 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30