Konferenciát rendeztek „Miskolci Egyetem Innovációs Nap” címmel

írta Sajtóközlemény, 2021. június 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem 2021. június 24-én délután konferenciát tartott „Miskolci Egyetem Innovációs Nap” címmel. Az esemény az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében valósult meg.

Konferenciát rendeztek „Miskolci Egyetem Innovációs Nap” címmel

Tudástól az Üzletig – Tudásvagyon hasznosítása a Miskolci
Egyetemen (2019-1.2.1-EGYETEMIÖKO-2019-00003)

A rendezvényt dr. Varga Judit igazságügyminiszter – a Universitas Miskolcinensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke – és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte. A hallgatóság megismerhette az a modellváltást követő első év legfontosabb sikereit és eredményeit. Mint elhangzott, ez bebizonyította, hogy jó irányban kezdődött az egyetemi innovációs ökoszisztéma kialakítása.

A Miskolci Egyetem vezetése ezért úgy döntött, hogy a Technológia és Tudástranszfer Igazgatóság (TTI) szerepét tovább erősíti: az eddigi tevékenységei mellé a szervezeten belül alakítják ki az egyetem teljes körű értékesítési szervezetét, az egységes pályázati és projektmenedzsment szervezetet, valamint idekerül a felnőttképzéssel foglalkozó szervezet is. E tevékenységek központosításával a TTI kulcsszerepet fog játszani a modellváltó egyetem hatékony működését illetően, amely várhatóan erősíti majd az intézmény vezető szerepét az Észak-magyarországi régióban. A cél, hogy a klasszikus oktatói munka mellett erős szolgáltatói bázissá váljunk, megkerülhetetlen tényezőként dolgozzunk a vállalatokkal együtt, mert csak így érhetünk el eredményt nemcsak rövid, hanem hosszú távon is.

Hornyák Lóránd, a Miskolci Egyetem, technológia- és tudástranszfer igazgató, valamint a Tudományos és Innovációs Park projektvezetője beszámolt a Park projekt jelenlegi állapotáról. Bruttó 38 Milliárd forintos program keretében valósul meg a Miskolci Egyetem „high-tech” parkja, amelynek keretében világszintű központja lehet az anyagtudománynak, környezeti iparnak, energetikának és logisztikának.

István Zsolt az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma Projekt projektvezetője bemutatatta a Miskolci Egyetem elmúlt másfél évének eredményét. A projekt során elindították az egyablakos ügyintézési rendszer kiépítését a vállalati ügyfelekkel, valamint felmérték a Miskolci Egyetem infrastruktúráját és szolgáltatási portfólióját. Az egyetem kompetenciatára bárki számára könnyen elérhető már (https://www.uni- miskolc.hu/kompetenciak).

A rendezvényen megismerhették a Miskolci Egyetem két olyan innovatív szolgáltatását, amelyek jelenleg egyedülállóak Magyarországon: Prof. Dr. Mertinger Valéria bemutatta az érdeklődők számára azt a 3D laboratóriumot, amely új dimenzió az anyagvizsgálatban, Váradiné dr. Szarka Angéla EIKI igazgató pedig Elektromágneses összeférhetőség laboratóriumról beszélt, amelyet idén adatk át.

Az eseményen bemutatták a Miskolci Egyetem által támogatott fiatal hallgatók és oktatók által fejlesztett startup ötleteket is. Ilyen volt például az okos kuka, a használt LCD panelekből indium kivonása, a környezettudatosságot fejlesztő applikáció, valamint a műanyaghulladékból 3D nyomtató alapanyag fejlesztés.


HÁTTÉR

Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat bemutatása

A Miskolci Egyetem is sikeresen pályázott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által 2029-ben meghirdetett Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) programra. A Miskolci Egyetem másfél évre 108 millió Forintot nyert el. Az intézmény a vállalt feladatok teljesítése érdekében létrehozta a Technológiai és Tudástranszfer Igazgatóságot (TTI). A projekt első szakasza 2021. június 30-án lezárul, de a projekt hosszabbítására új pályázat nyújt be a Miskolci Egyetem.

Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma célja

  • Aktív, üzleti szemléletű kapcsolat kialakítása az egyetem és az üzleti szféra között.

  • Az intézmény szellemi és infrastrukturális kompetenciáinak transzparens megjelenítése.

  • Egyablakos kapcsolat kialakítása a vállalkozások felé, hálózatosan együttműködő csomópontokként.

  • Eredményszemléletű technológiatranszfer és innovációmenedzsment ösztönzése az intézményben.

További információ
Projektvezető: István Zsolt

e-mail: istvan.zsolt@uni-miskolc.hu
telefon: +36 30 9284987

3525 Miskolc, Egyetemváros, E/7 épület, 5. emelet

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 588 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 625 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30