Kiváló tanulmányi eredményeket jutalmaztak ösztöndíjjal

írta Sajtóközlemény, 2021. június 29–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Mintegy száz – duális képzés keretében tanuló – egyetemi hallgató vehette át ünnepélyes keretek között ösztöndíját, amelyet a „DUAL DRIVE UNIVERSITY” a Miskolci Egyetem duális és kooperatív felsőoktatási, szakképzési és szakirányú továbbképzéseinek fejlesztése című, EFOP-3.5.1-16-2017-00002 azonosítószámú projekt biztosít számukra.

Kiváló tanulmányi eredményeket jutalmaztak ösztöndíjjal

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem elsőként indította el a duális képzést a felsőoktatási intézmények között, és az eltelt évek bebizonyították, hogy van létjogosultsága ennek a képzési formának. Az egyetem feladata, hogy az Észak-Magyarországi régió számára egy értelmiségi réteget képezzen, és olyan hallgatókat bocsásson ki a munkaerőpiacra, akik az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is kapnak. Az egyetem feladata az is, hogy itt tartsa a régióban a fiatalokat, és ehhez nagy szükség van a partnercégekre, akik olyan kompetenciákkal látják el a hallgatókat, amelyekkel könnyen tudnak igazodni a munkaerőpiac igényeihez.

A partnercégek jelen lévő képviselői szintén megerősítették, hogy a duális képzés valóban egy nagyon jó rendszer, amely előnyös mind az ipari szereplőknek, mind az egyetemi hallgatóknak, hiszen a cégek elvárásai között szerepel, hogy az egyetem falai közül kikerülő hallgatók már gyakorlati tudással, szakmai tapasztalattal felvértezve kerüljenek ki a munkaerőpiacra, és ehhez biztosít megfelelő feltételeket ez a képzési forma.

Szabó-Lukovszki Béla, a Joyson Safety Systems gyárigazgatója kiemelte, hogy nem csak azért jó a duális képzés, mert gyakorlati tudást ad, hanem azért is, mert összehozza a fiatal nemzedéket a már több éves, vagy akár több évtizedes gyakorlati tudással rendelkező „nagy öregekkel”. A vállaltoknak és az egyetemeknek közös felelősségvállalást jelent a duális képzés, hiszen mindannyiuk célja, hogy felkészítsék a hallgatókat a munkavállalói létre.

Szabó Marianna, a BorsodChem Zrt. HR-vezetője elmondta, hogy a BorsodChem volt az első, aki bevezette a duális formát a vegyészmérnök-képzésben, és csak jó tapasztalatokról tud beszámolni. A korábban náluk tanuló hallgatók közül ma már többen is a cég munkatársai, akik nagy előnnyel indultak a jelentkezésnél, hiszen már hallgatói éveik alatt megismerhették a vállalat működését.

Tóthné Vankucz Mariann, a Bosch HR csoportvezetője szerint a szakmai kompetenciák mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a társas kompetenciákra is, és céljuk, hogy a náluk tanuló hallgatók – megismerve a vállalat egyes területeinek működését – könnyebben tudjanak dönteni arról, melyik az a terület, amellyel majd munkájuk során foglalkozni szeretnének.

A MOL Nyrt.-t képviselő Dr. Hazim Dmour duális oktatási koordinátor hangsúlyozta, hogy a vállaltcsoport nagyon fontosnak tartja a duális képzést, mert nagy szükség van a gyakorlati tudásra, amit ez a képzési forma nagyon jól biztosít, ezért örül, hogy egyre több diák vesz részt eben a képzésben, hiszen egyrészt emeli a tudás színvonalát, másrészt gyorsítja az ipar fejlődését is. A MOL elismeri a Miskolci Egyetem magas színvonalú oktatását, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a cég szakembereinek körülbelül 60 %- a itt végzett.

A duális partnerek után Dr. Jakab Nóra, a pályázat szakmai vezetője köszönetet mondott a cégeknek a sikeres együttműködésért, a kollégáknak a fáradhatatlan munkáért, és gratulált a hallgatóknak a kitartásukért, amire nagy szükség volt ahhoz, hogy a tanulás mellett a plusz faladatokat is el tudják végezni.

A zárórendezvény végén az egyetem rektora két hallgatónak átnyújtotta a 22 millió forint összértékű ösztöndíjat jelképező csekket, majd valamennyi hallgató aláírta az ösztöndíjra jogosító szerződését.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 468 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 589 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 610 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 648 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30