Immár hivatalosan is 8 karral működik a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2021. augusztus 5–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Augusztus elsejétől az eddig intézeti formában működő felsőfokú zenei képzés hivatalosan is kari formát öltött a miskolci intézményben, ennek megfelelően mostantól Bartók Béla Zeneművészeti Karként folytatják oktatási tevékenységüket. Egy másik változás is történt, hiszen az eddigi Egészségügyi Kar nevet váltott: Egészségtudományi Kar lett belőle.

Immár hivatalosan is 8 karral működik a Miskolci Egyetem

Prof. Dr. Horváth Zita rektor a változásokról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tavaly augusztus elsején megkezdett vezető tevékenységének egyik fontos pillanata ez. Akkor még hét kar és egy intézet vezetőjeként fontos feladatának tekintette, hogy a zeneművészeti képzés is kari formában végezze munkáját. Ennek természetesen megvoltak az alapjai – tette hozzá.

Elmondta azt is: önmagában ez a változás nem a hétköznapokat érinti, hiszen mindkét kar esetében ugyanúgy megy majd a munka szeptembertől. Az Egészségtudományi Kar esetében pedig bár lehetne csak szimbólumról beszélni, többről van szó – hívta fel a figyelmet, hiszen ez az aprónak tűnő változás is mutatja, egyre komolyabb tudományos munkát folytatnak a karon dolgozó orvosok és szakemberek.

Dr. Papp Sándor friss dékán arról beszélt: a zenei képzés több mint százéves múltra tekint vissza Miskolcon. A Zenepalotaként ismert belvárosi épület 1927-ben készült el, nemrégiben pedig majd egymilliárd forintból meg is újult. A karrá válással öt szakon előadóművészi képzés indul szeptembertől, ami a zongora, gitár, klarinét, hegedű, valamint az oratórium és dalének kurzusokat érinti.

Dr. Kiss-Tóth Emőke, az immár Egészségtudományi Kar dékánja azt hangsúlyozta: a névváltozás egy újabb szakasz az oktatási munka fejlődésében, amelynek legfontosabb feladata a szakemberképzés biztosítása az északkelet-magyarországi régióban. Hisz abban, hogy újabb és újabb képzések indulnak majd, és tovább fejlődik a kar tudományos tevékenysége is. A pandémia idején a hallgatók élesben gyakorolhatták az eddig tanultakat, hiszen önkéntesként segítették az ágazatot a kialakult helyzetben.

Veres Pál, az Universitas Miskolciensis Alapítvány kurátora, Miskolc polgármestere pedig azt mondta: két szempontból is fontos számára a változás. Mint kurátor fontos célja, hogy a modellváltásból a lehető legtöbbet hozza ki a Miskolci Egyetem, mint városvezető pedig azon van, hogy az intézmény és a város kapcsolata még inkább szoros legyen. Közösen kell fejlődnünk, nincs város egyetem nélkül és nincs egyetem város nélkül.

Miskolc, 2021. augusztus 4.

Fotó: Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 568 cikkből

 • Tegyük szebbé, élhetőbbé és tisztábbá közösen egyetemünk!

  Tegyük szebbé, élhetőbbé és tisztábbá közösen egyetemünk! • 6 napja

  A Miskolci Egyetem is csatlakozott idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Önkéntesen a tiszta Magyarországért programhoz a TeSzedd! akció keretében. Ennek keretein belül 2021.10.22-én, pénteken 10:00-kor az E/7-es irodaépület bejáratához várjuk önkéntes alapon dolgozóink, hallgatóink segítségét szemétszedési akciónkhoz, mely keretében tisztábbá tesszük környezetünket és ezáltal tágabb életterünket.

 • "Mit hozunk otthonról? – családi mintáink. És mit kezdünk velük?" • 6 napja

  A szüleinken túl, a tágabb családból hozott minták befolyásolják döntéseinket, hozzáállásunkat, választásainkat. Ugyanakkor szeretjük magunkat életünk aktív alakítóinak látni, olyannak, aki mentes mások befolyásától. A családi minták önbizalom-növelő és identitást erősítő tényezők életünkben, de ehhez az szükséges, hogy hitelesen tudjuk közvetíteni a gyerekeink felé ezeket a példákat – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci rendezvényén.

 • Átadták a felújított MOL Intézeti Tanszéket a Miskolci Egyetemen

  Átadták a felújított MOL Intézeti Tanszéket a Miskolci Egyetemen • 7 napja

  Megújult a Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézetében működő MOL Intézeti Tanszék. A színvonalas oktatási környezet kialakítása érdekében a helyiségek új bútorokat kaptak, valamint új, a tanulást segítő térképek, képernyők, poszterek kerültek a falakra. A tanszék korszerűsítése a MOL és a Miskolci Egyetem közötti stratégiai együttműködés részeként valósult meg: a vállalat célja, hogy hozzájáruljon a jövő mérnökeinek képzéséhez.

 • Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen

  Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen • 14 napja

  A jogszabályi változások eredményeként már részben most is, de egységesen jövő szeptembertől változik a pedagógusképzés. Bemutatkozott a Tanárképző Intézet augusztus 1-től kinevezett új főigazgatója, Dr. K. Nagy Emese is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30