Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2021. augusztus 11–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Az NKFI Alap támogatásával innovatív diagnosztikai eljárás kifejlesztése indult a Miskolci Egyetemen. A projekt eredményeképpen egy automatizálható, nagy hatékonyságú, mágneses nanorészecske/kvantum dot alapú tesztrendszerrel a vírusok és baktériumok örökítőanyagát gyorsabban, költséghatékonyabban sikerülhet azonosítani.

Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen

A tesztrendszer mind a DNS/RNS molekulák megkötésre és detektálására is alkalmas lesz.

Napjainkban a vírusos és bakteriális fertőzések globális problémát jelentenek az emberiség számára. A fertőzés azonosításában az egyik központi probléma, hogy a vírus vagy baktérium örökítőanyagát el kell különíteni, mely eszköz és időigényes folyamat. A kifejlesztendő automatizált rendszer legfőbb előnye, hogy jelentősen csökkenti az emberi érintkezés miatti a laboratóriumi dolgozók fertőződésének kockázatát. Az emberi tényező kiküszöbölése után nagy mintaszámok esetén jelentősen javul a tesztek eredményessége. A különböző hibák és kockázatok csökkentése érdekében már napjainkban is elérhetőek mágneses automatizálható mágneses gyöngy alapú protokollok, de ezek rendkívül költségesek.

A projekt két fő fejlesztési iránya: az örökítő anyag robosztus, automatizálható költséghatékony megkötése és a megkötött örökítő anyag kimutathatóságának növelése.

A projekt alapvető célja egy olyan mágneses nanorészecske és kvantum dot alapú (optikai és elektronikus) diagnosztikai eljárás kifejlesztése, amely felgyorsítja és lehetővé teszi az örökítőanyag automatizált azonosítását. Az újonnan kifejlesztendő mágneses nanorészecskék megkötik az örökítő anyagot, míg a speciálisan erre a célra fejlesztett kvantum dotok a kórokozók örökítő anyagának kimutathatóságát javítják. Ennek eredményeként egy nagy áteresztőképességű, robotizált és költséghatékony diagnosztikai platform jön létre.

A projekt eredményeként a megkötött DNS/RNS molekulák jelölésére, új nagy hatékonyságú jelölő anyag jön létre, amely nagyságrendekkel érzékenyebb mint a jelenleg használatos jelölő molekulák. Ezzel rendkívül alacsony DNS/RNS koncentráció is kimutatható, így jelentősen csökken az invalid tesztek száma.

A projekt eredményeként létrejövő új diagnosztikai platform egy költséghatékony megoldás lesz a különböző virális és bakteriális fertőzések automatizált, nagy áteresztőképességű azonosítására. Fontos megjegyezni azt is, hogy mivel a mintapreparálás automatizált, az emberi erőforrás igénybevétele minimális, lecsökkentve ezzel a laboratóriumi dolgozók megfertőződését.

Projekt címe: Innovatív diagnosztikai fejlesztések a Miskolci Egyetemen népegészségügyi szempontból kiemelkedő fontosságú betegségek azonosítására

Szerződés száma: 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00009

Támogatás összege: 349 743 947 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.06.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2024.05.31.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 474 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 596 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 616 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 654 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30