Mostantól bárki, bármikor ellenőrizheti a szállópor szennyezettségi adatokat Miskolcon

írta Sajtóközlemény, 2021. szeptember 6–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között átadták a HungAIRy PM monitoring rendszert. Ennek eredményeként minden érdeklődő azonnali és friss adatokat kap a pmmonitoring.hu honlapon keresztül.

Mostantól bárki, bármikor ellenőrizheti a szállópor szennyezettségi adatokat Miskolcon

A Miskolci Egyetem és Miskolc Önkormányzatának szakemberei több mint kétéves közös kutató-fejlesztő munkájának eredményeképp készült el a mérőegység-hálózat és a pmmonitoring.hu honlap.

Dr. Szenzor, a rendszer kabalafigurája mutatta be a weboldal működését. A most kialakított mérőhálózat fő célja, hogy nagy felbontású, naprakész adatok legyenek Miskolc levegőminőségéről és ezek az információk egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. Ezért a pmmonitoring.hu honlap nemcsak az adatokat mutatja be térképen, hanem egészségügyi tanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgál a levegőminőség javítása érdekében.

A rendszer működésének eredményeként nemcsak az érdeklődők tájékozódhatnak környezetük aktuális légszennyezettségi állapotáról, hanem beazonosíthatók lesznek a nem regisztrált szennyezőanyag-források, a levegőminőség javítása érdekében beavatkozást igénylő „levegőminőségi gócpontok”. Az adatok feldolgozása segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.

A mérőegységek telepítését több mint kétéves előkészítő munka előzte meg.

A mérőegység tesztelése során egy éven keresztül végeztek összehasonlító méréseket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat akkreditált monitorállomásainak műszereivel. A hardveres és szoftveres fejlesztések segítségével a szenzorok kritikus időjárási körülmények között is megfelelő adatot tudnak szolgáltatni.

Dr. Prof. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora úgy fogalmazott: „örömteli, hogy pont a tanévkezdéskor sikerült elindítani a projektet, amelynek szakmai irányítását az egyetem végezte, ami napjaink egyik legégetőbb kérdésével a környezetvédelemmel foglalkozik.”

A Műszaki Anyagtudományi kar dékánja, Prof. Dr. Palotás Árpád Bence szerint „a rendszer jelentősége abban áll, hogy 60 helyen mérjük a szennyezettségi adatokat, ez egy sűrű háló, ami még pontosabb mérésekre adhat lehetőséget. Pár ezer ilyen készülékkel az egész országot lefedhetnénk.”

Veres Pál, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy „aki a levegőt szennyezi, az mindenki egészségét kockáztatja, már csak ezért is fontos ez a munka. Elkötelezett vagyok abban, hogy tennünk kell környezetünk védelme érdekében és ez a rendszer is része annak, hogy élhetőbb, egészségesebb városban éljünk.”

A légszennyezettség nemcsak Miskolcon és Magyarországon, hanem az egész világon az egyik vezető környezeti és egészségügyi probléma amint azt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség is megállapította. 2016-ban mintegy 400.000 európai ember korai halálában játszott közre a légyszennyezettség. Sajnos a Sajó-völgye – és benne Miskolc – Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területei közé tartozik, különösen a fűtési időszakban.

A HungAIRy végső célja Magyarország 8 legérintettebb régiójában, 10 nagyváros közreműködésével a levegőminőség javítása. Ezt a többi között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat (ún. Ökomenedzser Hálózat) felállításával valósítja meg.

További információ: https://miskolc.pmmonitoring.hu/gyik

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 568 cikkből

 • Tegyük szebbé, élhetőbbé és tisztábbá közösen egyetemünk!

  Tegyük szebbé, élhetőbbé és tisztábbá közösen egyetemünk! • 6 napja

  A Miskolci Egyetem is csatlakozott idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Önkéntesen a tiszta Magyarországért programhoz a TeSzedd! akció keretében. Ennek keretein belül 2021.10.22-én, pénteken 10:00-kor az E/7-es irodaépület bejáratához várjuk önkéntes alapon dolgozóink, hallgatóink segítségét szemétszedési akciónkhoz, mely keretében tisztábbá tesszük környezetünket és ezáltal tágabb életterünket.

 • "Mit hozunk otthonról? – családi mintáink. És mit kezdünk velük?" • 6 napja

  A szüleinken túl, a tágabb családból hozott minták befolyásolják döntéseinket, hozzáállásunkat, választásainkat. Ugyanakkor szeretjük magunkat életünk aktív alakítóinak látni, olyannak, aki mentes mások befolyásától. A családi minták önbizalom-növelő és identitást erősítő tényezők életünkben, de ehhez az szükséges, hogy hitelesen tudjuk közvetíteni a gyerekeink felé ezeket a példákat – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci rendezvényén.

 • Átadták a felújított MOL Intézeti Tanszéket a Miskolci Egyetemen

  Átadták a felújított MOL Intézeti Tanszéket a Miskolci Egyetemen • 7 napja

  Megújult a Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézetében működő MOL Intézeti Tanszék. A színvonalas oktatási környezet kialakítása érdekében a helyiségek új bútorokat kaptak, valamint új, a tanulást segítő térképek, képernyők, poszterek kerültek a falakra. A tanszék korszerűsítése a MOL és a Miskolci Egyetem közötti stratégiai együttműködés részeként valósult meg: a vállalat célja, hogy hozzájáruljon a jövő mérnökeinek képzéséhez.

 • Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen

  Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen • 14 napja

  A jogszabályi változások eredményeként már részben most is, de egységesen jövő szeptembertől változik a pedagógusképzés. Bemutatkozott a Tanárképző Intézet augusztus 1-től kinevezett új főigazgatója, Dr. K. Nagy Emese is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30