A Görögkatolikus Roma szakkollégium két diákja is sikert ért el a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

írta Sajtóközlemény, 2021. szeptember 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A kollégium diákjáról, Burai Lauráról készült „Amit kaptam, azt tovább is adom” című kisfilm fődíjat nyert a fesztivál romákat bemutató szekciójában. A filmet Sütő Dávid Pelé készítette Huszár Sára társrendezésében a CineFest és a Dikh TV Roma/Képmás-Cigány Másképp című közös pályázati felhívására.

A Görögkatolikus Roma szakkollégium két diákja is sikert ért el a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

A pályázatra olyan filmeket vártak, amelyek a romákat kreatív és méltó módon mutatják be. A beérkező alkotásokat egy szakmai zsűri értékelte, és a legjobb tíz művet beválogatta a fesztivál versenyprogramjába. A csütörtöki filmvetítésen és díjátadón a szakemberek elmondták, hogy a Lauráról készült alkotás azért kaphatta meg a legjobb értékelést, mert abban nagyon pozitív és sztereotípiáktól mentes képet kaphatunk a romákról. A film bemutatja, hogy Laura csellóművészként hogyan tud a roma gyerekeknek példaként szolgálni, hogy a tanodás roma gyerekeket zenei oktatásával hogyan tudja segíteni önértékelésüket, fejlődésüket, továbbtanulásukat.

A szakkollégium korábbi diákja, Lakatos Richárd, a „Csajom bátyja ideges” című kisfilmje szintén bekerült a tíz legjobb alkotás közé. Richárd is évek óta azon dolgozik, hogy a romákkal kapcsolatos sztereotípiákat felszámolja. Szakkollégiumi évei alatt hozta létre a Roma News csatornát, ahol sokszor a humor eszközével harcol a romákkal szembeni előítéletek ellen. Ricsi a szakkollégiummal ma is szoros kapcsolatot ápol, filmjének szereplőit – Farkas Mónikát ás Lapos Bencét – is innen választotta.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 568 cikkből

 • Tegyük szebbé, élhetőbbé és tisztábbá közösen egyetemünk!

  Tegyük szebbé, élhetőbbé és tisztábbá közösen egyetemünk! • 6 napja

  A Miskolci Egyetem is csatlakozott idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Önkéntesen a tiszta Magyarországért programhoz a TeSzedd! akció keretében. Ennek keretein belül 2021.10.22-én, pénteken 10:00-kor az E/7-es irodaépület bejáratához várjuk önkéntes alapon dolgozóink, hallgatóink segítségét szemétszedési akciónkhoz, mely keretében tisztábbá tesszük környezetünket és ezáltal tágabb életterünket.

 • "Mit hozunk otthonról? – családi mintáink. És mit kezdünk velük?" • 6 napja

  A szüleinken túl, a tágabb családból hozott minták befolyásolják döntéseinket, hozzáállásunkat, választásainkat. Ugyanakkor szeretjük magunkat életünk aktív alakítóinak látni, olyannak, aki mentes mások befolyásától. A családi minták önbizalom-növelő és identitást erősítő tényezők életünkben, de ehhez az szükséges, hogy hitelesen tudjuk közvetíteni a gyerekeink felé ezeket a példákat – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci rendezvényén.

 • Átadták a felújított MOL Intézeti Tanszéket a Miskolci Egyetemen

  Átadták a felújított MOL Intézeti Tanszéket a Miskolci Egyetemen • 7 napja

  Megújult a Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézetében működő MOL Intézeti Tanszék. A színvonalas oktatási környezet kialakítása érdekében a helyiségek új bútorokat kaptak, valamint új, a tanulást segítő térképek, képernyők, poszterek kerültek a falakra. A tanszék korszerűsítése a MOL és a Miskolci Egyetem közötti stratégiai együttműködés részeként valósult meg: a vállalat célja, hogy hozzájáruljon a jövő mérnökeinek képzéséhez.

 • Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen

  Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen • 14 napja

  A jogszabályi változások eredményeként már részben most is, de egységesen jövő szeptembertől változik a pedagógusképzés. Bemutatkozott a Tanárképző Intézet augusztus 1-től kinevezett új főigazgatója, Dr. K. Nagy Emese is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30