Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

írta Nagy Tamás, 2014. október 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és áldozataira emlékeztünk a Miskolci Egyetemen tartott ünnepségen október 22-én.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

Helyszínül idén is a Miskolci Egyetem I-es előadó terme szolgált, ahonnan egykoron a miskolci forradalmi események is elindultak.

A rendezvény Prof. Dr. Torma András rektor, köszöntőjével kezdődött, amiben kifejtette, tovább kell tekinteni a történelmi események jelentőségénél, és azt kell értékként kiemelni, milyen nemzeti egység, közös szellemiség jött létre, egyfajta tanúvallomás tett a magyarság a nemzeti összetartásról.A visszaemlékezések sorát Csorba István okleveles kohómérnök, az egykori Megyei Munkástanács vezetőségi tagja kezdte meg beszédével, amelyben megköszönte a Diákparlament minden egyes tagjának az együttműködést 1956-ban, és kérte a fiatal nemzedéket, hogy tiszteljék és ápolják azokat a hagyományokat, amelyeket ez a generáció hagyott rájuk.

A sort Gáti Szabolcs folytatta, aki az Amerikai Egyesült Államokból tért vissza Magyarországra. Az 1956-ban IV. éves gépészmérnök hallgató nem klasszikus megemlékezést tartott, hanem inkább mesélt a közönség fiatal és idősebb tagjainak arról, milyen események is zajlottak Magyarországon, Miskolcon és Kelet-Magyarországon a forradalom alatt.A megemlékezések sorát Dornbach Gyula, a Diákparlament egykori vezetőjének, valamint Debreczeni Dániel, a Dudujka-völgyi Rókák Baráti Társaság elnökének beszéde zárta. Dornbach Gyula, egy egykori oktató, Michala Ferencről tartott egy visszaemlékezést, míg Debreczeni Dániel az egyetemi hallgatóság köszönetét és tiszteletét tolmácsolta a teremben helyet foglaló egykori „hősök” felé.A rendezvény zárásaként az egyetemi emléktáblánál, a Szalay-domborműnél, az Emlékparkban, valamint az E/1-es kollégium emlékplakettjénél is koszorút helyezett el az egyetem vezetősége, civil szervezetek, személyek, rokonok, ismerősök és még élő 1956-os diákok.fotó: Stumphauzer Laura

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 456 cikkből

 • Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje

  Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje • 6 napja

  Jelentős elismerést kapott a Miskolci Egyetem részvételével futó nemzetközi Horizon 2020 kutatási pályázat, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (European Landowner’ Organization) „Land and soil management” díját ugyanis az idén a „Grow Observatory” projekt kapta.

 • Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny

  Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny • 15 napja

  2019. március 28-29-én a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán megrendezésre került az első Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny.

 • Kormányhivatali nyílt napot tartottak egyetemistáknak

  Kormányhivatali nyílt napot tartottak egyetemistáknak • 16 napja

  Március 21-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Nyílt napot tartott egyetemisták részére, amely immár nyolc éves hagyományra tekint vissza.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 18 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30