Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

írta Nagy Tamás, 2014. október 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és áldozataira emlékeztünk a Miskolci Egyetemen tartott ünnepségen október 22-én.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

Helyszínül idén is a Miskolci Egyetem I-es előadó terme szolgált, ahonnan egykoron a miskolci forradalmi események is elindultak.

A rendezvény Prof. Dr. Torma András rektor, köszöntőjével kezdődött, amiben kifejtette, tovább kell tekinteni a történelmi események jelentőségénél, és azt kell értékként kiemelni, milyen nemzeti egység, közös szellemiség jött létre, egyfajta tanúvallomás tett a magyarság a nemzeti összetartásról.A visszaemlékezések sorát Csorba István okleveles kohómérnök, az egykori Megyei Munkástanács vezetőségi tagja kezdte meg beszédével, amelyben megköszönte a Diákparlament minden egyes tagjának az együttműködést 1956-ban, és kérte a fiatal nemzedéket, hogy tiszteljék és ápolják azokat a hagyományokat, amelyeket ez a generáció hagyott rájuk.

A sort Gáti Szabolcs folytatta, aki az Amerikai Egyesült Államokból tért vissza Magyarországra. Az 1956-ban IV. éves gépészmérnök hallgató nem klasszikus megemlékezést tartott, hanem inkább mesélt a közönség fiatal és idősebb tagjainak arról, milyen események is zajlottak Magyarországon, Miskolcon és Kelet-Magyarországon a forradalom alatt.A megemlékezések sorát Dornbach Gyula, a Diákparlament egykori vezetőjének, valamint Debreczeni Dániel, a Dudujka-völgyi Rókák Baráti Társaság elnökének beszéde zárta. Dornbach Gyula, egy egykori oktató, Michala Ferencről tartott egy visszaemlékezést, míg Debreczeni Dániel az egyetemi hallgatóság köszönetét és tiszteletét tolmácsolta a teremben helyet foglaló egykori „hősök” felé.A rendezvény zárásaként az egyetemi emléktáblánál, a Szalay-domborműnél, az Emlékparkban, valamint az E/1-es kollégium emlékplakettjénél is koszorút helyezett el az egyetem vezetősége, civil szervezetek, személyek, rokonok, ismerősök és még élő 1956-os diákok.fotó: Stumphauzer Laura

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 522 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 10 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 19 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 21 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 37 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30