Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

írta Nagy Tamás, 2014. október 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és áldozataira emlékeztünk a Miskolci Egyetemen tartott ünnepségen október 22-én.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

Helyszínül idén is a Miskolci Egyetem I-es előadó terme szolgált, ahonnan egykoron a miskolci forradalmi események is elindultak.

A rendezvény Prof. Dr. Torma András rektor, köszöntőjével kezdődött, amiben kifejtette, tovább kell tekinteni a történelmi események jelentőségénél, és azt kell értékként kiemelni, milyen nemzeti egység, közös szellemiség jött létre, egyfajta tanúvallomás tett a magyarság a nemzeti összetartásról.A visszaemlékezések sorát Csorba István okleveles kohómérnök, az egykori Megyei Munkástanács vezetőségi tagja kezdte meg beszédével, amelyben megköszönte a Diákparlament minden egyes tagjának az együttműködést 1956-ban, és kérte a fiatal nemzedéket, hogy tiszteljék és ápolják azokat a hagyományokat, amelyeket ez a generáció hagyott rájuk.

A sort Gáti Szabolcs folytatta, aki az Amerikai Egyesült Államokból tért vissza Magyarországra. Az 1956-ban IV. éves gépészmérnök hallgató nem klasszikus megemlékezést tartott, hanem inkább mesélt a közönség fiatal és idősebb tagjainak arról, milyen események is zajlottak Magyarországon, Miskolcon és Kelet-Magyarországon a forradalom alatt.A megemlékezések sorát Dornbach Gyula, a Diákparlament egykori vezetőjének, valamint Debreczeni Dániel, a Dudujka-völgyi Rókák Baráti Társaság elnökének beszéde zárta. Dornbach Gyula, egy egykori oktató, Michala Ferencről tartott egy visszaemlékezést, míg Debreczeni Dániel az egyetemi hallgatóság köszönetét és tiszteletét tolmácsolta a teremben helyet foglaló egykori „hősök” felé.A rendezvény zárásaként az egyetemi emléktáblánál, a Szalay-domborműnél, az Emlékparkban, valamint az E/1-es kollégium emlékplakettjénél is koszorút helyezett el az egyetem vezetősége, civil szervezetek, személyek, rokonok, ismerősök és még élő 1956-os diákok.fotó: Stumphauzer Laura

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 467 cikkből

 • Valétálás a Miskolci Egyetemen

  Valétálás a Miskolci Egyetemen • 19 napja

  Fáklyás menettel, selmeci dalokat énekelve búcsúztak el az egyetemtől és a várostól a végzős hallgatók Miskolcon. Ünnepélyes keretek között, ünnepi beszédekkel kezdődött 2019. június 26-án 21 órakor a végzős miskolci egyetemisták búcsúünnepsége, a Szalamander.

 • Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem

  Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem • 43 napja

  A Miskolci Egyetem és a TS Hungaria Kft. május 30-án ünnepélyes keretek között írt alá stratégiai megállapodást, amelynek célja az együttműködés szorosabbra fűzése, és a kapcsolódási pontok meghatározása.

 • Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019

  Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019 • 43 napja

  "Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019" címmel konferenciát rendezett a Miskolci Egyetemen 2019. május 29-én (szerdán) a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, Műszaki Anyagtudományi Kara, Gépészmérnöki és Informatikai Kara, valamint Gazdaságtudományi Kara, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, továbbá a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Tanszéke.

 • Tizedik, Jubileumi tanévét zárta a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen

  Tizedik, Jubileumi tanévét zárta a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen • 55 napja

  Május 24-én pedig elsősorban örömöt – 120 hallgató vehette át oklevelét a 2018/2019-es tanév lezárásával, a 128 órás képzés elvégzésével. A Miskolci Egyetem az Európai Unió gerontológiai programjához kapcsolódva a Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvánnyal együttműködve 2009 szeptemberében az országban elsőként hirdette meg a jelentős létszámot vonzó Szépkorúak Akadémiája programsorozatát.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30