Az állatok világnapja – interjú egy miskolci alapítvánnyal

írta Oláh Zsófia, 2021. október 6–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját, aminek kapcsán Szatmári Cintiával, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

Az állatok világnapja – interjú egy miskolci alapítvánnyal

MEgazin: Mikor jött létre a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány?

Szatmári Cintia: Az 5. szülinapunkat már megünnepeltük, ami azt gondolom, komoly mérföldkő egy kis alapítvány számára. Évek óta kapcsolatban állunk a miskolci gyepmesteri teleppel, 2015 óta civil önkéntesként, majd 2016 januárja óta már mint alapítvány, egyedüli miskolci szervezetként segítünk az állatoknak a felelős gazdakeresésében, továbbá a szükséges élelmezési, gyógyászati és egyéb eszközök beszerzésében. 2020-ban 743 életet tudtunk megmenteni, ennyien kaphattak második esélyt. Legnagyobb sikerünk, hogy a telepen már több, mint 4 éve nincs altatás. Én 3 és fél éve kezdtem el önkénteskedni, először csak kijártam sétáltatni a telepre, majd egyre több feladatot vállaltam, és idén váltam hivatalosan is taggá, aminek nagyon örülök.

M: Tapasztalataitok alapján a menhelyi kutyák vagy a macskák vannak nagyobb veszélyben? Kik kerülnek gyakrabban az utcákra, kiknél kisebb az örökbefogadási hajlandóság?

Sz. C.: Mind a kutyák, mind a cicák hatalmas veszélyben vannak. Még mindig durván sok állatkínzásos, viadalos, láncon tartott, éheztetett esettel találkozunk. Pl. a legtöbb kutyus is Lyukóból kerül be a telepre, ahol rengeteg kóbor állat él. A cicáknál sem sok javulást látok: legtöbbjük szabadon van tartva, oda mennek, ahova akarnak, ha elüti a kocsi, vagy eltűnik, akkor nem baj, lesz másik. Továbbá hatalmas a nem kívánt szaporulat, ráadásul a gyepin is csak ketrecekben tudják elhelyezni őket. A tesóknak, komplett cicacsaládoknak osztozkodniuk kell az amúgy is kis helyen. Őket jobban is kell hirdetni, mert kevesebb a felelős cicagazdijelölt, mint a kutyás, bár náluk is akadhat nehézség: pl. egy husky-t vagy egy bull-típusút ne válasszon az, aki nem képes elég időt szánni a lemozgatásra.

M: Van-e lehetőség külsősként részt venni a munkátokban, segíteni nektek; mi ennek a feltétele?

Sz. C.: Szeretettel várjuk sorainkba, aki bármilyen formában segíteni szeretné munkánkat. Ennek számtalan módja van: ideiglenes befogadás, szállítás, befogás, hirdetés, valamint a Miskolci Állategészségügyi Telep kéthetente tartott Nyílt Napján a bekerült állatok megsétáltatása. Ezen kívül tárgyi és pénzbeli adományokkal, adó 1% felajánlással, önkéntességgel tudnak nekünk segíteni. Jelentkezni a Facebook oldalunkon írt privát üziben lehet. Nincsenek konkrét feltételek, megpróbálunk mindenkinek testhezálló feladatot adni, amit szívesem végez.

M: Ha valaki szeretne befogadni egy mentett állatot, annak mi a menete? 

Sz. C.: Szoktunk kérni egy bemutatkozó levelet, majd egy örökbefogadási kérdőívet kitöltenek a jelentkezők. Ezután személyes környezettanulmányt végzünk. Ha a kontroll pozitív elbírálást kap, akkor megkérjük a gazdijelöltet, hogy jöjjön el ismerkedni a kutyussal vagy a cicával, ha ez is rendben megy, akkor ivartalanítási kötelezettséggel, szerződéssel fogadható örökbe a négylábú. Mindig tartjuk a kapcsolatot a gazdikkal, illetve van egy MME gazdis csoportunk is, ahol egykori védenceink mindennapját megosztják velünk.

M: Mit tanácsolsz a leendő gazdiknak? Van-e különbség egy mentett és egy nem mentett állat örökbefogadásában, szükséges tartási körülményeiben? 

Sz. C.: Hiszünk abban, hogy mindenkinek jár a második esély. Egy mentett kutya vagy cica ezerszer hálásabb tud lenni, hiszen ő már megtapasztalta a rosszat. Éppen ezért próbálunk a gazdihoz leginkább illő négylábút ajánlani, illetve javasoljuk mindig a kutyasulit is, hogy segítsen a kutya-gazdi köteléket.

M: Október 9-én lesz egy nagyszabású eseményetek az egyetemen. Mesélnél erről egy kicsit? 

Sz. C.: Ilyen még nem volt Miskolcon: az elmúlt évek egyik legnagyobb, legszínvonalasabb eseménye, az állatok világnapja alkalmából! Az első saját szervezésű rendezvényünk, az I. Nagy MME Hacacáré 2021.10.09-én 10:00 órától kerül megrendezésre a Miskolci Egyetem Körcsarnokának füves területén. Rengeteg színvonalas előadással, kutya szépségversennyel, játszósarokkal, gyermekprogramokkal, meglepetésvendégekkel, kis kirakodóvásárral és vendéglátó egységekkel várunk minden állatbarátot! 

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/563140058454553

Fotók: Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 473 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 594 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 615 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 652 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30