Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2021. október 13–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A jogszabályi változások eredményeként már részben most is, de egységesen jövő szeptembertől változik a pedagógusképzés. Bemutatkozott a Tanárképző Intézet augusztus 1-től kinevezett új főigazgatója, Dr. K. Nagy Emese is.

Megújul a tanárképzés a Miskolci Egyetemen

Prof. Dr. Horváth Zita köszöntőjében elmondta, hogy a felsőoktatásról szóló törvény alapján megújul a tanárképzés rendszere.

A korábbi vegyes időtartamú képzési idő egységesen 5 évre változik, amit a gyakorlatorientáltság jellemez majd. Ez azt jelenti, hogy már a kurzus első évében is találkoznak a hallgatók diákokkal és a szülőkkel, gyakorlott oktatók segítségével. Az utolsó két szemeszterben pedig egy összefüggő tanéves gyakorlaton kell majd részt venniük. A cél, hogy a tanári pályára készülő hallgatók a tanulmányaik során is folyamatosan találkozzanak az iskolásokkal, így viszonylag gyorsan kiderül számukra, hogy alkalmasak-e a pályára.

2022 szeptemberétől fogják bevezetni az új rendszert, amelynek része lesz a kétszakos, rövid ciklusú tanárképzés is. Így a jelenlegi egyszakos tanárok is tovább képezhetik magukat.

Dr. Illésné Dr. Kovács Mária, a Bölcsészettudományi Kar dékánja azt mondta el, hogy évek óta szoros az együttműködés a Tanárképző Intézettel, és folyamatos a KIP (Komplex Instrukciós Program) módszertan bevonása is az oktatásba. A cél, hogy olyan tanárokat képezzenek ebben a régióban, akik a helyi kihívásoknak megfelelve tudnak a pályájukon sikeresek lenni. A továbbképzésekkel, valamint a KIP módszer minél szélesebb körben történtő megismertetésével a pedagógusok módszertani kultúra váltását szeretnék elérni.

Dr. K. Nagy Emese, a Tanárképző Intézet főigazgatója három témakörre hívta fel a figyelmet.

Az első a szakmai fejlesztő iskolák létrehozása, amelyek gyakorló iskolaként és kutatási intézményként is működnek majd. Ezekben az iskolákban zajlik majd a professzionális felkészítés együttműködve az egyetemmel.

A második célkitűzése a programnak a gyakorlati képzés megújítása, amelynek eredményeként a hallgatók sokféle diákkal találkozhatnak a gyakorló intézményekben. Hátrányos és halmozottan hátrányos diákokkal egyaránt, hiszen erre az élethelyzetre is fel kell készülniük.

Fontos cél az egyetemen a szakmódszertanos kollégákkal való szorosabb együttműködés, a tudomány és módszertan összekapcsolása. Az első lépéseket már elkezdték néhány hallgató bevonásával.

Hozzátette: a KIP módszert egyre széleseb körben ismerik már a régióban. A speciális instrukciós eljárás garantálja a tanárok számára a magatartás problémák és az alul motiváltság megszüntetését, ezért is tartják lényegesnek a módszer adaptálását az egyetemi oktatás rendszerébe.

Miskolc, 2021. október 13.

Fotók: Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság 

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 588 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 626 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30