"Mit hozunk otthonról? – családi mintáink. És mit kezdünk velük?"

írta Sajtóanyag, 2021. október 21–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A szüleinken túl, a tágabb családból hozott minták befolyásolják döntéseinket, hozzáállásunkat, választásainkat. Ugyanakkor szeretjük magunkat életünk aktív alakítóinak látni, olyannak, aki mentes mások befolyásától. A családi minták önbizalom-növelő és identitást erősítő tényezők életünkben, de ehhez az szükséges, hogy hitelesen tudjuk közvetíteni a gyerekeink felé ezeket a példákat – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci rendezvényén.

A Szülők Akadémiája keretében tartott eseményen Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, az MCC Mindset Pszichológia Iskola vezetője és Szabó-Tóth Kinga családszociológus, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója beszélt a családi minták életünket maghatározó szerepéről, és arról, mennyire tudunk függetlenedni ezektől a kapott mintáktól. A szakemberek elmondták: a genetikai öröklődés meghatározó jelentőségű, de a szocializáció nagyban befolyásolhatja mindezt.

Szabó-Tóth Kinga szerint a szocializáció egyrészt egy tudatos folyamat: próbálunk jó szülők lenni, tudatosan neveljük gyerekeinket, tanítjuk őket a helyes viselkedésre, ugyanakkor tudattalanul, a viselkedésünkkel is befolyásoljuk fejlődésüket. „A családi történetek mesélésével példát adhatunk gyerekeink számára egy-egy élethelyzet megoldására, hiszen ezeknek a történeteknek önbizalom-növelő és identitást erősítő hatásuk is van. Fontos, hogy ne csak a pozitív, de a negatív történéseket is osszuk meg gyerekeinkkel, mert ezek is példaként szolgálhatnak számukra a későbbi életük során-„-fogalmazott a szakember. Szabó-Tóth Kinga azt is elmondta: nem kell, hogy a kapott negatív minták gúzsba kössenek minket, hiszen használhatjuk őket mintegy „dobbantóként” is ahhoz, hogy változtassunk, és mi új mintákat alakítsunk ki az utánunk következő generáció számára. „Mindannyian jó szülők akarunk lenni, de ez nagy kihívás, hiszen ki határozza meg, hogy mikor vagyunk azok. A társadalom, vagy mi magunk? És mi történik akkor, ha a mi értékrendünk nem egyezik a társadaloméval? Azokkal a mintákkal tudunk azonosulni, ami megfelel a mi értékrendünknek, mert akkor leszünk hitelesek”- tette hozzá a családszociológus.

A hitelesség Kozma-Vízkeleti Dániel szerint is kulcsfontosságú a nevelésben. Lélektani szükségletünk, hogy jó szülőnek érezzük magunkat, ehhez fontos, hogy szavaink és cselekedeteink szinkronban legyenek egymással, mert ha ez nem így van, akkor hiteltelenné válunk gyerekeink előtt. A szakember szerint az elmúlt évtizedekben olyan mértékű felgyorsulás ment végbe, amire a korábbi generációk nincsenek felkészülve, ebből is adódnak a generációs különbségek a kommunikációban. „Túl kell lépnünk a „bezzeg az én időmben minden jó volt” szemléleten, mert ha ragaszkodunk a torzított múlthoz, nem tudunk hiteles mintákat adni a fiatalabb nemzedéknek. Egy-egy régi példa a család történetében biztatásul és bátorításul szolgálhatnak életünkben, növeli az önbecsülésünket, önazonosságunkat, önértékelésünket. A pszichológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a korunkban divatossá vált „demokratikus” gyerekneveléssel elveszítjük a szőlői kompetenciákat, hiszen – bár jó dolog, ha kikérjük egy gyerek véleményét bizonyos dolgokban – a döntéseket nekünk, szülőknek kell meghoznunk, ezzel is mintát adva gyerekeinknek. A szakember kiemelte a bizalom és a kölcsönösség fontosságát is a társas kapcsolatokban, hiszen ezek nélkül nem lehet együttműködésre alapuló közösséget építeni.” - fogalmazott az MCC iskolavezetője.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. Az MCC tudásközpont, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel, nyilvános közléseivel részt kíván venni az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében.

http://www.mcc.hu
Budapest, 2021. október 20.

MCC Kommunikációs Igazgatósága

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 574 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30