Lezárult a „Korszerű anyagok és intelligens technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) létrehozása” projekt a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2021. október 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A FIEK alapvető célja olyan ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti forma kialakítása, amely alkalmas az ipari partnerek igényeinek megfelelő K+F+I kapacitás létrehozására, versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztésére, termékek versenyképes gyártásának fejlesztésére.

Lezárult a „Korszerű anyagok és intelligens technológiák Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) létrehozása” projekt a Miskolci Egyetemen

Prof. Dr. Horváth Zita rektor köszöntőjében azt mondta: a FIEK létrehozása kiváló példa arra, hogy jöhet létre egy, a gazdasági fejlődés motorjaként működő innovációs központ a Miskolci Egyetemen. Számos eredmény köszönthető a projektnek – fogalmazott, példaként említve a kutatási eredményeket, publikációkat, szabadalmakat és a laborok infrastrukturális fejlesztését. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés továbbra is töretlen lesz a cégek és az egyetem között, és a jövőben is az intézmény területén maradnak a partnercégek.

Prof. Dr. Lukács János, a projekt vezetője három fő pontban értékelte az ötéves közös munkát. Elsőként az együttműködést hangsúlyozta a felsőoktatás és az ipar között, amelyben a fő kutatási irányokat az ipar határozta meg. Elmondta, az ipari szakemberek és az egyetemi kutatók közös munkája során számos fiatal is bekapcsolódott a projektbe. Közülük 17-en szereztek PhD fokozatot és további 10 ambiciózus munkatárs van a képzés valamelyik fázisában.

Másodikként az eredményorientáltságot emelte ki. Ismertette: a projektben végzett közös munka 30 előállított és tesztelt prototípus vagy piacra vihető termék, szolgáltatás, technológia vagy tudományos eredmény formájában öltött testet. A konzorcium vállalta, hogy a projektben végzett kutatómunkáról, annak eredményeiről legalább 108 Q1 besorolású, tehát az adott szakterület felső negyedébe tartozó folyóiratban megjelenő publikációt készítenek. Eddig 85 publikáció jelent meg, túlteljesítve a tervezéskor kigondolt „egy hónap, egy publikáció” elképzelést. A 16 iparjogvédelmi bejelentést tettek, 7 esetben pedig szabadalmi bejegyzést.

A konzorcium egyik tagja a pályázat tervezésekor és benyújtásakor a Miskolci Egyetem vezetésével a BorsodChem Zrt. volt.
S. Varga Béla, a vállalat HR és kommunikációs vezetője a közös munka néhány kézzelfogható elemét mutatta be:

  • 1 tonnás, és 5 tonnás készenléti reaktor létrehozása;
  • 20 db kísérleti termék gyártása;
  • 4 db nagy laboratóriumi nagyműszer;
  • 23 db új analitikai módszer;
  • 3 új analitikai mérnök;
  • puliuretán hulladékból nagy felületű szénhabot előállító, kémiai újrahasznosítási módszer és technológia kidolgozása a BorsodChem számára;
  • kémiai-informatikai keretrendszer, poliuretán tárházat kifejlesztése és alkalmazása a BorsodChem-mel folyó közös kutatások számára.

Hozzátette azt is, hogy a vállalásokat sikeresen teljesítették és nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő vizsgálati és tesztelési folyamatokhoz alkalmas laboratóriumi hátteret hoztak létre. Kiemelte, hogy a FIEK projektnek köszönhetően a Miskolci Egyetemen izocianátokra vonatkozó előképzést kapnak a vegyészmérnök hallgatók, ezzel is biztosítva a magasa színvonalú utánpótlásképzést.

További információ kérhető:

Gruber Gabriella
+36 30 145 3797
gruber.gabriella@uni-miskolc.hu

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 574 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30