Szomszédos országokban is szerezhető nemzetközi tapasztalat

írta Tempus Közalapítvány, 2021. november 11–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy átéljük, milyen nemzetközi környezetben tanulni vagy kutatni. Határon túli magyar nyelvű képzések és EU-n kívüli országok is elérhetőek a CEEPUS programban pályázó egyetemisták számára.

Szomszédos országokban is szerezhető nemzetközi tapasztalat

A CEEPUS ösztöndíj támogatásával Közép-Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon is lehet értékes tapasztalatokat szerezni tanulmányi részképzés, kutatómunka vagy nyári egyetem, esetleg hallgatói kirándulás keretében.

Felsőoktatási hallgatók nemzetközi tematikus együttműködések (hálózatok) keretében vagy hálózaton kívüli, ún. freemover mobilitás formájában pályázhatnak – ez utóbbi esetben egyetemek közötti megállapodástól függetlenül kapcsolódhatnak be egy külföldi tudományos műhely tevékenységeibe Albániában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Koszovóban, Lengyelországban, Moldovában, Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában vagy Szlovéniában.

Emellett nyári egyetemi programokra is lehet jelentkezni, a már támogatást nyert CEEPUS hálózatok valamelyikében. Számos szakterületen léteznek ilyen együttműködések, amelyekről a program központi honlapján és a felsőoktatási intézmények nemzetközi irodáin lehet tájékozódni.

A járványhelyzetre való tekintettel virtuális, azaz kiutazás nélküli; és hibrid, vagyis részben online lehetőségeket is kínál a program felsőoktatási hallgatók számára. Jelenleg Csehország, Horvátország, Lengyelország és Montenegró biztosítja mindkét megvalósítási lehetőséget, továbbá szerbiai kurzusokba lehet hibrid módon bekapcsolódni.

A magyar koordinálású CEEPUS hálózatok a kezdetektől fogva nagyon népszerűek. Magyarország kivételesen sokszor, összesen nyolc alkalommal nyerte el a legkiválóbb együttműködéseknek járó CEEPUS Miniszteri Díjat.

A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a 2020/2021-es tanévben 30 magyar felsőoktatási intézmény 136 tanszéke, illetve kara kapcsolódott be a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogramba.

További részletek

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 574 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30