Átadták a Miskolci Egyetem „Kiváló kutatója” címeket

írta Sajtóközlemény, 2021. november 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozat részeként intézményünkben is elismerték azon kutatók/oktatók munkáját, akik kimagasló eredményt értek el nemzetközi publikációs tevékenységükkel. Összesen 67 ember kapott elismerést.

Átadták a Miskolci Egyetem „Kiváló kutatója” címeket

Az ünnepi eseményen Prof. Dr. Horváth Zita rektor a többi között arról beszélt, hogy az egyetem szerencsére már évek óta szerepel a két legnevesebb, a világ egyetemeit értékelő nemzetközi rangsorban, ez pedig annak köszönhető, hogy egyre több a publikáció és az azokra való hivatkozás. Az intézmény vezetése éppen ezért ösztönzi, hogy 2022-től az erkölcsi elismeréseken túl anyagilag is támogassák azokat, akik hozzájárulnak az egyetem nemzetközi hírnevének öregbítéséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia képviseletében, Prof. Dr. Lamm Vanda, az Állam- és Jogtudományi kar korábbi oktatója, Társadalomtudományi alelnök is köszöntötte a kitüntetetteket. Felidézte, hogy 1825. november 3-án tette nagyvonalú felajánlását Széchenyi István annak érdekében, hogy megalakulhasson a Magyar Tudóstársaság, amihez a feljegyzések szerint nemcsak arisztokraták, hanem vidéki tanítók, egyszerű emberek is csatlakoztak.

Hangsúlyozta: „a korrekt és hiteles tudományos ismeretek közkincsé tétele a tudóstársadalom feladata és kötelessége, különösen egy világjárvány idején, amikor a hamis információk terjesztése következtében ezrek halhatnak meg.”

Az MTA fontos feladata az is, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatások iránt. Bejelentette, hogy a Bolyai Kutatói Ösztöndíj január elsejétől megduplázódik, ami lehetővé teszi, hogy a fiatal kutatóknak ne kelljen másod-, harmadállást vállalniuk azért, hogy fenntartsák magukat.

Prof. Dr. Kaptay György, egyetemi tanár, az egyetem Tudományos Tanácsának elnöke röviden ismertette a kiválasztás metodikáját és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több nemzetközi publikáció jelenik meg a Miskolci Egyetem neve alatt.

Az eseményen 65 kutató/oktató kapott elismerést, ketten pedig azért kaptak kitüntetést mert összegyűjtötték a Miskolci Egyetem nevéhez rendelt 3598 független hivatkozáshoz tartozó tudományos műveket, lehetővé téve a szerzők elismerését.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 574 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30