Elstartolt az Európai Egyetemi Játékok szervezése

írta Sajtóközlemény, 2021. november 18–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Európai Egyetemi Játékok – a kontinens legnagyobb multisport rendezvénye. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Debrecen és Miskolc városával és a Debreceni, valamint a Miskolci Egyetemmel közösen 2024-ben Európai Egyetemi Játékokat szervez, ami óriási sportdiplomáciai siker.

Elstartolt az Európai Egyetemi Játékok szervezése

A szervezők úgy készülnek, az eddigi legjobb Egyetemi Játékokat, az európai egyetemi sport ünnepét rendezik meg, amely Magyarország legnagyobb létszámú sportrendezvénye lesz. Ennek megfelelően kiemelten támogatja a szervezést a kormány, a két rendező város és a két rendező egyetem.

– A Miskolci Egyetem elkötelezte magát az okos és zöld fejlődés mellett. Ennek szerves része a sport, az egészségtudatos életmód, ezért is jelenik meg külön soron intézményünk költségvetésében a sport támogatása. Ezzel együtt stratégiailag is kiemelt szerepet szánunk az egyetemi sportnak, legyen az amatőr- vagy élsport. Versenyképességünket és szolgáltatásaink számát jelentősen növeljük, ha az oktatás mellett a sport- és szolgáltatási infrastruktúránkat is fejlesztjük, és színvonalas szabadidős- és sportprogramokat biztosítunk hallgatóinknak, munkatársainknak és a városban élőknek egyaránt – mondta a Miskolci Egyetem rektora, Horváth Zita. – Már a tervezők asztalán van öt régebbi kollégiumunk és az Egyetemi Menza épületének teljes körű felújítása; egy 140 férőhelyes, három csillagos sporthotel létrehozása, és a Fecskeház névre keresztelt fiatal családos oktatóknak épülő apartmanház. E mellett új, a nemzetközi teniszsport igényét is kiszolgáló csarnok épül, 4-4 keményborítású kül- és beltéri pályával, valamint szabadtéri strandröplabda és 2 kilométer hosszú, szintén szabadtéri rekortán borítású futópályát is kiépítünk a miskolci Campuson. – Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Miskolci Egyetem még vonzóbb legyen az oktatási piacon, még vonzóbb legyen a gazdasági élet szereplői számára, tovább növelje nemzetközi tekintélyét – emelte ki a fejlesztésekkel kapcsolatban a Miskolci Egyetem rektora.

– Miskolcnak és az itt élőknek is nagy öröm, hogy 2024-ben Európai Egyetemi Játékoknak adhatunk otthont. Miskolc ugyanis ízig-vérig sportváros, az egyik legnagyobb és leglelkesebb vidéki futballszurkoló-táborral, komoly hagyományokkal a salakmotor, a kosárlabda, a röplabda, a birkózás és a jégkorong területén, a sportot kedvelő, sportolóit és a város klubjait szerető közösséggel, és ehhez folyamatosan fejlődő sportinfrastruktúrával. A rendező partnerekkel együtt most van egy kiemelt és közös célunk: az eddigi legjobb Európai Egyetemi Játékokat kívánjuk megrendezni. Ehhez Miskolc részéről maximális partnerséget és segítséget tudok ajánlani – ezt már Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere mondta. – Ez a rendezvény az Egyetemek láthatósága mellett a városokét is jelentősen növeli. Az Európai Egyetemi Játékok az egészséges életmódra való nevelésnek is új lökést adhat egy olyan városban, ahol az utóbbi években, évtizedekben környezet- és egészségtudatosabbak az emberek, egyre népszerűbb lett a kerékpározás, a Tour de Hongrie szinte már „hazajár” hozzánk, nemrég pedig a világ legkiválóbb natúr erősemberei mérkőztek meg egymással Miskolcon. És ahol a városvezetés elkötelezett a sportot és az egészségmegőrzést segítő fejlesztések mellett – tette hozzá Veres Pál.

Juhász Péter, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára arról beszélt, hogy az egyetemi sport az utolsó olyan pedagógiai közeg, ahol a fiatalok számára átadható a mozgás, a sport, az egészséges életmód mindennapokba történő beépítése. – A fiatalok a munka világába kikerülve ezen, reményeink szerint pozitív impulzusok alapján tudnak hatni és aktívan alakítani saját mikroközösségük, munkahelyük, családjuk sporthoz való viszonyát. Juhász Péter hozzátette, a hazai versenysport események színvonalasabbá tétele, a hallgatók nagyobb létszámú bevonása, a közösségek sporton keresztüli alakítása mind-mind azt a célt szolgálják, hogy minden aspektusból színvonalas Egyetemi Játékokat tudjunk szervezni. – A hallgatók, az oktatók, a városok polgárai, az önkéntesek, a családtagok, a sportszerető közönség együtt alkotja azt a közösséget, akikre a Játékok hatással kíván lenni és ez lehet ennek a rendezvénynek az egyik legfontosabb öröksége is, hogy ezek a közösségek kiépülnek, és pozitív hatással lesznek az egész társadalomra – emelte ki a főtitkár.

Kása Tamás, az Operatív Szervező Bizottság miskolci tagja rámutatott arra, az Egyetemi Játékok rendezése hatalmas lendületet adhat az egyéni fejlesztési tervek megvalósításának, amelyből végső soron a régió és az egész ország profitál. – Hiszen az Európai Egyetemi Játékok a kontinens legnagyobb diáksport eseménye, világviszonylatban a résztvevők létszámát tekintve az Olimpiát követő 3. legnagyobb sportrendezvény, amire az európai fiatalok, a kontinens felsőoktatása és sportszerető közönsége odafigyel. 2012 óta olyan városok és egyetemek voltak házigazdák, mint Cordoba, Rotterdam vagy Zágráb. Ennek a sorozatnak 2024-es állomásaként jön Debrecen és Miskolc, és mindannyiunk nevében kijelenthetem, csak akkor leszünk elégedettek, ha mi rendezzük az eddigi legjobb Egyetemi Játékokat. Amikor elnyertük a rendezés jogát, tudtuk, elképesztően nagy lehetőséget kapunk a terveink, álmaink megvalósításához. Most beléptünk a megvalósítás szakaszába, és célunk elérése érdekében végezzük feladatainkat.

HÁTTÉR

Európai Egyetemi Játékok – a kontinens legnagyobb multisport rendezvénye

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Európai Egyetemi Játékokat (EEJ) és Európai Egyetemi Bajnokságokat (EEB) rendez, amelyen minden résztvevő saját felsőoktatási intézményét képviseli. Az EEJ-ket 2012 óta minden páros évben, az EEB-ket 2001 óta páratlan években rendezik.

Az Európai Egyetemi Játékok a kontinens legnagyobb diáksport eseménye, világviszonylatban a résztvevők létszámát tekintve az Olimpiát követő 3. legnagyobb multisport rendezvény.

2023-ban Debrecen B33 kosárlabda, Miskolc Vízilabda és Tollaslabda EEB-nek ad otthont, míg 2024-ben Játékokat rendeznek. Ezen Debrecenben a 3x3 kosárlabda, a futsal, a judo, a kézilabda, a kick-box, az ultimate frisbee, a strandfoci, valamint a tollaslabda és úszás, paraúszás versenyszámai kerülnek megrendezésre. Miskolcon az asztalitenisz, karate, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, sakk, a strandröplabda, tájfutás, tenisz, teqball és vízilabda mérkőzéseit, versenyeit bonyolítják.

A 21 sportágban rendezett Debrecen-Miskolc Európai Egyetemi Játékokra a szervezők 40 ország 450 egyeteméről 6000 résztvevőt várnak.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kizárólagos szervezője az EUSA nemzetközi versenyein való magyar egyetemisták részvételének és a nemzetközi sportesemények hazai rendezésének.

A MEFS-nek tagintézménye a Debreceni és Miskolci Egyetem, tagegyesülete a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC).

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 574 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30