„Egyenes út az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig" – együttműködés a beiskolázásért

írta Sajtóközlemény, 2021. november 24–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Ezzel a címmel közös mintaprojekt kialakítása és működtetése céljából írt alá megállapodást a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a Komlóstetői Református Általános Iskola a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc közreműködésével.

„Egyenes út az általános iskolától a középiskolán át az egyetemig

Az önszerveződésből létrejövő együttműködés során az intézmények kölcsönösen támogatják egymás oktatási-kulturális-ismeretterjesztő programjait. Igyekeznek hidat képezni a felnövekvő generációknak a természettudományos pálya, valamint Miskolc és a régió környezeti-, természeti-, gazdasági értékeinek megismertetésében, megszerettetésében, a tudomány és gyakorlat összefüggéseinek bemutatásában.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta: a cél az, hogy a régió fiataljaival megismertessék a műszaki és természettudományi szakokat, ezáltal a biztosítsák a munkaerőpiac számára az utánpótlást. Kiemelte, hogy a Műszaki Földtudományi Karon a hallgatók, olyan unikális képzéseken vehetnek részt, ahol választ adhatnak napjaink legnagyobb kihívásaira, úgymint a felszíni és felszín alatti vizeink és a termőtalaj védelme, a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a hulladékok újrahasznosításával kapcsolatos eljárások kidolgozása, a ritkafémek kinyerése, a környezetileg is fenntartható nyersanyagtermelés-előkészítésének megoldásai, a megújuló energiaforrások hasznosítása, vagy éppen a környezetvédelem. A köznevelési, és közoktatási intézményekkel együttműködve kell a diákok számára népszerűsíteni a műszaki karokat - fogalmazott.

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja az energia- és a nyersanyagszektor egyre fontosabb szerepét hangsúlyozta. Mindkét szektor komoly kihívásokkal küzd, ezekre pedig válaszokat kell adnia a tudománynak. A kar fontos szerepet játszik ebben annál is inkább mert olyan speciális képzéseket nyújt, amelyek hozzájárulhatnak mind az energia-mind a nyersanyag utánpótlás aktuális problémáinak kezelésében. Aki figyeli a híreket pontosan látja mekkora a jelentősége mindennek. Az utánpótlásképzést pedig már általános, illetve

középiskolában el kell kezdeni, a többi között szakmai utakkal, kirándulásokkal népszerűsítenék a fiatalabb diákok körében is a műszaki és természettudományi képzéseket. Aki ma mérnökként végez, igen rövid idő alatt tud elhelyezkedni – hívta fel a figyelmet.

Dr. Ábrahám Tibor, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója az emelte ki, hogy személyes kötődésén túl is fontos az üzenet: a Miskolci Egyetem egy jó választás, és ezt kell minél szélesebb körben megismertetni a fiatalokkal. A tanulási út biztosítása miatt fontos, hogy aktív legyen kapcsolat az intézmények között. Külön kitért az innováció szerepére, ami részben a református oktatás egyik alapköve, és ami újabb kapocs az egyetemmel.

Gergelyné Bobák Katalin, a Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc elnöke bemutatta a 2000-ben alakult egyesület kapcsolattartó szerepét a közös munka kapcsán. Az MFK projektjei keretében színes programokkal népszerűsítik az itteni lehetőségeket, ezzel is segítve a beiskolázás hatékonyságát. Az aktív tevékenységükkel pedig ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy növeljék a fiatalok helyben maradásához szükséges lehetőségeket.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 574 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30