Az egyetemek „zöld” rangsorában a 755. helyen a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2021. december 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

956 intézmény közül értük el ezt az eredményt idén. Ennek a rangsornak az a célja, hogy egy online felmérés eredményét közölje a Zöld Campus és a Fenntarthatóság jelenlegi állapotáról és politikáiról az egyetemeken szerte a világon. Az intézmények így várhatóan nagyobb figyelmet fordítanak a globális klímaváltozás elleni küzdelemre, az energia- és víztakarékosságra, a hulladékok újrahasznosítására és a zöld közlekedésre.

Az egyetemek „zöld” rangsorában a 755. helyen a Miskolci Egyetem

Az UI GreenMetric egy éves nemzetközi rangsor az egyetemek fenntarthatósági teljesítményéről. A vizsgált egyetemek pontszámot kapnak, amely tükrözi az intézmények ökológiai lábnyomának csökkentésére, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatás és kutatás terén tett erőfeszítéseiket.

A rangsort 2010-ben indította el az Indonéz Egyetem, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára a felsőoktatási intézményekben, és lehetővé tegye azok nemzetközi összehasonlítását.

A résztvevők száma folyamatosan nő, és a módszertant is finomítják a résztvevő egyetemek visszajelzései alapján.

Az egyetemeket évente május és október között arra kérik, hogy vegyenek részt a fenntarthatósági teljesítményükre vonatkozó kérdőív kitöltésével. Természetesen az önbevalláson alapuló tényeket bizonyítaniuk is kell az egyetemeknek, hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket.

Az intézményeket 6 kritérium alapján állítják rangsorba: infrastruktúra – épületek, zöld felületek aránya, energia és klímaváltozással kapcsolatos információk, pazarlás mértéke, vízfelhasználás-újrahasznosítás, hulladékkezelés, jármű használat - különös tekintettel az elektromos autókra, fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási tevékenység.

A Miskolci Egyetem 2019-ben 605. volt 780 intézményből, 2020-ben 608. lett 911 egyetem közül, idén pedig a 755. lettünk 956-ból. Látható, hogy a verseny élesebb és egyre több intézmény kerül be a rangsorba, ennek tudható be, hogy kicsivel hátrébb kerültünk.

A legjobb hazai eredményt 2021-ben a Pécsi Tudományegyetem érte el, amely a 42. lett a rangsorban. Összesen 11 hazai intézmény van fent a listán, ha összesítjük eredményeiket, akkor a Miskolci Egyetem a 9. helyen végzett.

Az első helyen a holland Wageningen University & Research áll, második az egyesült királyságbeli University of Nottingham, harmadik pedig az ugyancsak holland University of Groningen.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 466 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 588 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 608 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 646 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30