"Kis" dolgokban nagy eredmények a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2022. február 18–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A magyarországi nanotechnológiai konzorcium vezetője lesz a Miskolci Egyetem, ezzel tovább erősítheti szerepét a nemzetközi tudományos véráramlatban.

Jelentős innovátorok között szerepelhet Magyarország 2030-ra Európában, ennek a lendületnek pedig a Miskolci Egyetem is katalizátora lehet a most aláírt szándéknyilatkozatnak köszönhetően. Az intézmény a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközponthoz való csatlakozás előkészítése érdekében felállít egy konzorciumot és ellátja annak vezető feladatait a magyarországi nanotechnológiai kutatások előmozdítása érdekében.

Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter felkérő nyilatkozatát írta alá Varga Judit, a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke és Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Az aláíráson jelen volt Lars Montelius, a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpont főigazgatója, aki üdvözölte a Miskolci Egyetem csatlakozását.

„A Miskolci Egyetem lehetőséget kap arra, hogy a Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközponthoz való csatlakozás előkészítése érdekében felállítson egy konzorciumot és ellássa annak vezető feladatait a magyarországi nanotechnológiai kutatások előmozdítása érdekében. Ez a lépés tovább növeli a Miskolci Egyetem nemzetközi elismertségét és tovább erősíti a versenyképességét” – fogalmazott Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a múlt és a jövő rendkívül meghatározó a Miskolci Egyetem életében. A kohászképzésből kifejlődő anyagtudományi kar eredményei teszik lehetővé, hogy a Miskolci Egyetem meghatározó tagja lehet a magyarországi nanotechnológiai szervezetnek. Az innovációs ökoszisztéma egyik részeként az egyetemi modellváltás szellemiségében segíti majd a Miskolci Egyetem a magyar és nemzetközi ipari vállalatokat, tette hozzá az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy az elmúlt években minden eddiginél tudatosabb és koncentráltabb erőfeszítéseket tett a magyar kormány a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében. „A magyar egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások kapcsolatainak szorosabbra fűzésén túl sikerünk alapvető feltétele, hogy a magyar szereplők nemzetközi együttműködésekben való részvételét is bővítsük. A külföldön bevált gyakorlatok átültetésében, az eredményesen működő minták átvételében a közvetlen kooperációk segíthetnek a leghatékonyabban” – emelte ki a szaktárca vezetője.

Hozzátette: a következő évtized elején már a GDP 3 százalékát fordítaná a magyar állam kutatás-fejlesztésre és innovációra. 2010-hez képest forintban már megduplázódott ez az összeg: az akkori 400 milliárd helyett 800 milliárd forint hasznosult e területeken. Megkétszereződött a kutatók száma is, 12 éve 31 ezren voltak, már több mint 62 ezren vannak. Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékű növekedést ebben a mutatóban Magyarország érte el.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt emelte ki, hogy ez egy nagyon fontos lépés az egyetem nemzetközi szerepének erősítése érdekében, amely stratégiai fontosságú ügy. „Célunk, hogy egyre több és több nemzetközi tudományos publikáció jelenjen meg a Miskolci Egyetem neve alatt, ez a jövőbeni együttműködés pedig garantálhatja, hogy előrébb lépjünk a nemzetközi rangsorokban.”

Kiss János miniszterelnöki biztos azt hangsúlyozta a sajtóeseményen: a Miskolci Egyetem szó szerint és jelképesen is új kapukat nyit a jövő egyik meghatározó tudományága, a nanotechnológia irányába.

„Újra nyílhat egy régen bezárt egyetemi épület kapuja, ami a jövő kutatóit befogadhatja, és kinyílik közben a világ egyik legmodernebb tudományága felé vezető jelképes kapu is. Egy izgalmas felfedező útra kívánhatunk most jó szerencsét a Miskolci Egyetemnek. Arra lehetünk büszkék, hogy a létesítmények bezárása helyett létesítmények megnyitásáról beszélünk. A magukat önállóan irányító egyetemeken soha nem látott sikereket lehet elérni. A Miskolci Egyetem fejlődésének záloga az egyetemi szabadság, az egyetemi önállóság, a vállalkozás szabadsága, ami olyan sikerekhez vezet, mint amit ma is ünneplünk” - összegezte Kiss János.

Miskolc, 2022. február 18.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 588 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 626 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30