Kultúrák találkozása a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2022. április 23–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

11 országból érkeztek szerdán a harmadik alkalommal megrendezett Multilingual World Café elnevezésű programra, a Miskolci Egyetem Élményközpontjába. Az angol nyelven zajló eseményen magyar és külföldi egyetemisták, egyetemi dolgozók és középiskolás fiatalok beszélgettek egymással távoli országok nevezetességeiről, nyelvéről, szokásairól, gasztronómiájáról, egyéb érdekességeiről.

Kultúrák találkozása a Miskolci Egyetemen

„2022 februárjában azzal a céllal indítottuk útjára Multilingual Word Café programsorozatunkat, hogy találkozási, ismerkedési felületet biztosítsunk az egyetemünkön tanuló magyar és külföldi hallgatók számára. Biztosak voltunk benne, hogy lesz igény egy ilyen programra, de számunkra is nagy meglepetés volt, hogy ilyen gyorsan népszerűvé, ismertté vált a rendezvény, és hogy minden eddigi alkalmunk teltházzal valósult meg.” – nyilatkozta dr. Juhász Orchidea, a Miskolci Egyetem Közösségi Szolgálati Iroda (KÖSZI) vezetője, a rendezvény életre hívója. „Igazság szerint egy kis önös érdek is társul a kezdeményezéshez, hiszen ezek az alkalmak munkatársaimnak és nekem is kiváló alkalmat biztosítanak a nyelvgyakorlásra” – árulta el az irodavezető.

A world café elnevezésű munkamódszer lényege, hogy különböző asztaloknál moderátorok segítségével beszélgetnek a résztvevők egy-egy témáról, majd asztalt váltanak, és egy másik asztalnál folytatják a diskurzust.

„Rendezvényünkön 4-5 asztal működik, többnyire angol szakos hallgatók vállalnak moderátori szerepet. Egyik különlegessége a programunknak, hogy középiskolás diákok is teljesíthetik nálunk az iskolai közösségi szolgálatukat azzal, hogy asztalgazda szerepet vállalnak. Eddig az Avasi, a Földes, a Jezsuita és a Zrínyi Gimnáziumból érkeztek hozzánk segítők” – mondta Montvajszki Anita, a Közösségi Szolgálati Iroda asszisztense. „Én is a Miskolci Egyetemen végeztem, és jó nagyon érzés számomra, hogy most részese lehetek ennek a multikulturális közösségnek az alakításában” – tette hozzá büszkén a KÖSZI fiatal munkatársa.

Az esemény azért is különleges volt, mert most nem magyar fiatalok, hanem külföldi egyetemisták látták el az asztalgazda szerepet, a téma pedig saját országuk volt. A résztevők négy asztalnál ismerkedhetett Irak, Jordánia, Kambodzsa és Peru kultúrájával.

„A Multilingual World Café fantasztikus élményt adott, kizökkentett az átlagos hétköznapokból! Amellett, hogy betekintést kaphattam más kultúrákba, hagyományokba, nyelvekbe, egy jó kis csapattal, különleges emberekkel ismerkedhettem meg” – mesélte Jordán Mirjam ötödéves, angol-magyar tanári szakos hallgató.

„A World Café remek lehetőség, hogy új embereket ismerjünk meg. A témák sokszínűsége miatt mindig új élményeket szerzünk az alkalmakon, és nem utolsó sorban fejlesztjük a nyelvtudásunkat”

– tette hozzá Sári Patrik negyedéves angol-történelem tanári szakos hallgató, aki az összes eddigi eseményen részt vett, és tanulás mellett aktív önkéntesként tevékenykedik a Közösségi Szolgálati Irodában.

A külföldi hallgatók is nagy örömmel fogadják ezt a hiánypótló kezdeményezést. „Nemzetközi diákként nagyon büszke vagyok arra, hogy bemutathatom a hazámat másoknak. Kambodzsa a csodák birodalma, gazdag kultúrával, hagyományokkal, történelemmel, varázslatos épített és természeti környezettel. Nagyon élveztem a rendezvényt, és legközelebb is csatlakozom, hogy megismerjem a világ más országait” – nyilatkozta Reksa S. Nil, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának nemzetközi hallgatója.

A havonta megrendezésre kerülő Multilingual World Café következő alkalmán további távoli kultúrákkal ismerkedhetnek meg a látogatók, hiszen a Miskolci Egyetemen jelenleg 50 különböző országból tanulnak fiatalok!

A jövőben persze más témák is előkerülnek majd, ugyanis a szervezők minden résztvevőnek lehetőséget biztosítanak újabb témákat behozni és beszélgetéseket moderálni.

Miskolc, 2022. 04.14.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 468 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 589 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 610 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 647 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30