Zöld együttműködés

írta Sajtóközlemény, 2022. május 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Megállapodást kötött a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSzGySz) valamint a Holofon Zrt.-vel a Miskolci Egyetem. A cégek részben gyakorlati problémáik megoldását bíznák az egyetemre, amely ezen túl a szakember pótlásukat is biztosítja.

Zöld együttműködés

Az együttműködés egyik célja a környezetiparban dolgozó KSzGySz tagvállalatok, kiemelten a Holofon Zrt. jelenlegi és jövőbeli munkaerő-piaci helyzetének javítása, a szakember utánpótlás biztosítása a Miskolci Egyetemmel való együttműködés keretében a fenntartható fejlődés céljai érdekében.

Másik fontos eleme, hogy a felek népszerűsítsék a környezetvédelemhez, környezetipari ágazathoz tartozó szakterületeket a szakképzésben és az egyetemi oktatásban résztvevő fiatalok, valamint a pályaválasztók körében.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora beszédében kiemelte: az egész Európai Unióban stratégiai terület a környezetvédelem, a felsőoktatási intézmény pedig nemcsak műszaki, hanem egyéb (jogi, gazdasági) szempontok alapján is foglalkozik vele. A felelősség ugyanakkor abban is közös, hogy elegendő számú szakember legyen, akik megoldást nyújthatnak a problémákra - fogalmazott.

Prof. Dr. Mucsi Gábor a Műszaki Földtudományi Kar dékánja azt emelte ki, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegesség elérése érdekében bővíteni kell a képzéseket ezen a területen, legyen szó alap- vagy mesterképzésről, de a felsőfokú szakképzésekben is fejleszteni kell a kompetenciákat. A környezetvédelemmel foglalkozó szektor egyre nagyobb súllyal bír a gazdaságban: a KSzGySz kötelékéhez mintegy 250 cég tartozik nagyjából 40 ezer foglalkoztatottal.

Dr. Ágoston Csaba, a KSzGySz elnöke azt hangsúlyozta: szervezetük gyakorlati kérdéseket vetnek fel, amelyekre a Miskolci Egyetemen oktatóitól, kutatóitól vagy éppen még tanuló hallgatóitól is várnak válaszokat. Ennek érdekében mindent megtesznek, hogy fejlődjön például a duális képzések köre, ami közvetlen kapcsolatot teremt a vállalatok és a felsőoktatási intézmény között. Külön munkacsoportot állítottak fel, amely a szakember utánpótlással foglalkozik és létrehozták a ZöldÁllásPortált is.

Horváth Ádám, a Holofon Zrt. ügyviteli igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy műanyaggyártó vállalatuk fontosnak tartja a hulladékkezelés és újrahasznosítás ügyét, ehhez pedig nekik olyan magasan képzett szakemberekre van szükségük, akik hatékony műszaki megoldásokat tudnak adni ezekre az aktuális kihívásokra.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 608 cikkből

 • Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

  Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje • 9 napja

  A hazai nagynyomású földgázszállító rendszeren előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem.

 • Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

  Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra • 16 napja

  A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

 • Közös gyökerek, közös munka, közös jövő

  Közös gyökerek, közös munka, közös jövő • 23 napja

  A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között. Az ukrán háború miatt kialakult helyzet pedig tovább erősítette az együttműködést.

 • Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem

  Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem • 24 napja

  Közel 30 százalékkal emelkedett a nemzetközi szinten is számon tartott megjelent tudományos cikkek száma a Miskolci Egyetemen az elmúlt három évben. Az egy oktató-kutató főre jutó hivatkozások száma az elmúlt két évben megduplázódott. Mindezek a szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egy-egy egyetem milyen helyet foglal el a QS világranglistán.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30