A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás

írta Sajtóközlemény, 2022. június 8–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Miskolc, 2022. június. 7. - Az elmúlt tíz év közös munkáját erősítette meg a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium ünnepélyes keretek között az egyetemen.

A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás

Elsők között csatlakozott a Miskolci Egyetem ahhoz a kezdeményezéshez tíz évvel ezelőtt, hogy a roma társadalom felemelkedését egy korábban nem ismert módon, szakkollégiumi rendszer keretében támogassa. A diplomás roma fiatalok segítik azt a közeget, ahonnan származnak, a Miskolci Egyetem oktatói pedig mentorként támogatják a szakkollégium hallgatóit. Prof. Dr. Horváth Zita, az intézmény rektora azt emelte ki, hogy a régió sajátos helyzete kapcsán fontos szerepet kap a felzárkóztatás, és ehhez az egyetem folyamatosan minden támogatást megad.

„Közös büszkeségünk az elmúlt tíz esztendő. De ezúttal nem a múltba, hanem a jövőbe és a következő évekre tekintünk, hogy aztán akár tíz év múlva egy újabb munkában gazdag együttműködést erősíthessünk meg. A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás”, hangsúlyozta a Miskolci Egyetem rektora.

Kellő nyitottságra volt szükség a szakkollégium megalapításához, ami azt jelentette, hogy a miskolci görögkatolikus egyházmegye elfogadta, hogy egymás értékeinek megismerése kölcsönös gazdagodással jár. Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke úgy fogalmazott: a cigánypasztoráció is a bibliai parancsból eredő kötelesség, és ennek keretében a Miskolci Egyházmegye nemcsak a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot működteti, hanem hátrányos helyzetű településeken óvodákat és iskolákat is.

„A roma szakkollégium ügye az egész egyházmegye ügye, és a legfontosabb a szellemi-lelki szemléletváltás. Itt valami nagyon jó folyik és születik”, tette hozzá Dr. Orosz Atanáz, majd háláját fejezte ki a Miskolci Egyetem oktatóinak, akik támogatják a roma fiatalokat a tanulmányaik során.

Makkai László, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatója arra emlékezett, hogy pontosan tíz éve, éppen június 7-én született meg a megállapodás az együttműködésre a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium között, és azóta is aktív és intenzív a kapcsolat a két intézmény között. Az elmúlt tíz évben a Miskolci Egyetem oktatói közül közel nyolcvanan mentorként támogatták a roma fiatalokat.

„Az együttműködés mindig annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle. Sokat megvalósítottunk és ezzel gazdagodott az egyetem is. A legfontosabb célunk pedig az, hogy minél több hátrányos helyzetben lévő roma fiatal ismerje meg, hogy érdemes? diplomát szerezni”, foglalta össze Makkai László igazgató.

Az esemény végén Dr. Orosz Atanáz és Makkai László a hosszú távú és kiemelkedő támogatás elismeréseként adta át a Boldog Romzsa Tódor püspökről és vértanúról elnevezett díjat Prof. Dr. Horváth Zitának.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 608 cikkből

 • Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

  Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje • 9 napja

  A hazai nagynyomású földgázszállító rendszeren előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem.

 • Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

  Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra • 16 napja

  A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

 • Közös gyökerek, közös munka, közös jövő

  Közös gyökerek, közös munka, közös jövő • 23 napja

  A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között. Az ukrán háború miatt kialakult helyzet pedig tovább erősítette az együttműködést.

 • Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem

  Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem • 24 napja

  Közel 30 százalékkal emelkedett a nemzetközi szinten is számon tartott megjelent tudományos cikkek száma a Miskolci Egyetemen az elmúlt három évben. Az egy oktató-kutató főre jutó hivatkozások száma az elmúlt két évben megduplázódott. Mindezek a szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egy-egy egyetem milyen helyet foglal el a QS világranglistán.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30