A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás

írta Sajtóközlemény, 2022. június 8–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Miskolc, 2022. június. 7. - Az elmúlt tíz év közös munkáját erősítette meg a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium ünnepélyes keretek között az egyetemen.

A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás

Elsők között csatlakozott a Miskolci Egyetem ahhoz a kezdeményezéshez tíz évvel ezelőtt, hogy a roma társadalom felemelkedését egy korábban nem ismert módon, szakkollégiumi rendszer keretében támogassa. A diplomás roma fiatalok segítik azt a közeget, ahonnan származnak, a Miskolci Egyetem oktatói pedig mentorként támogatják a szakkollégium hallgatóit. Prof. Dr. Horváth Zita, az intézmény rektora azt emelte ki, hogy a régió sajátos helyzete kapcsán fontos szerepet kap a felzárkóztatás, és ehhez az egyetem folyamatosan minden támogatást megad.

„Közös büszkeségünk az elmúlt tíz esztendő. De ezúttal nem a múltba, hanem a jövőbe és a következő évekre tekintünk, hogy aztán akár tíz év múlva egy újabb munkában gazdag együttműködést erősíthessünk meg. A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás”, hangsúlyozta a Miskolci Egyetem rektora.

Kellő nyitottságra volt szükség a szakkollégium megalapításához, ami azt jelentette, hogy a miskolci görögkatolikus egyházmegye elfogadta, hogy egymás értékeinek megismerése kölcsönös gazdagodással jár. Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke úgy fogalmazott: a cigánypasztoráció is a bibliai parancsból eredő kötelesség, és ennek keretében a Miskolci Egyházmegye nemcsak a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot működteti, hanem hátrányos helyzetű településeken óvodákat és iskolákat is.

„A roma szakkollégium ügye az egész egyházmegye ügye, és a legfontosabb a szellemi-lelki szemléletváltás. Itt valami nagyon jó folyik és születik”, tette hozzá Dr. Orosz Atanáz, majd háláját fejezte ki a Miskolci Egyetem oktatóinak, akik támogatják a roma fiatalokat a tanulmányaik során.

Makkai László, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatója arra emlékezett, hogy pontosan tíz éve, éppen június 7-én született meg a megállapodás az együttműködésre a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium között, és azóta is aktív és intenzív a kapcsolat a két intézmény között. Az elmúlt tíz évben a Miskolci Egyetem oktatói közül közel nyolcvanan mentorként támogatták a roma fiatalokat.

„Az együttműködés mindig annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle. Sokat megvalósítottunk és ezzel gazdagodott az egyetem is. A legfontosabb célunk pedig az, hogy minél több hátrányos helyzetben lévő roma fiatal ismerje meg, hogy érdemes? diplomát szerezni”, foglalta össze Makkai László igazgató.

Az esemény végén Dr. Orosz Atanáz és Makkai László a hosszú távú és kiemelkedő támogatás elismeréseként adta át a Boldog Romzsa Tódor püspökről és vértanúról elnevezett díjat Prof. Dr. Horváth Zitának.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 473 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 594 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 615 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 652 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30