Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2022. június 9–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Közel 30 százalékkal emelkedett a nemzetközi szinten is számon tartott megjelent tudományos cikkek száma a Miskolci Egyetemen az elmúlt három évben. Az egy oktató-kutató főre jutó hivatkozások száma az elmúlt két évben megduplázódott. Mindezek a szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egy-egy egyetem milyen helyet foglal el a QS világranglistán.

Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem

A tegnap nyilvánosságra hozott nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem továbbra is megőrizte a helyét.

A rangsorolt egyetemek száma az elmúlt évben 1300-ról 1462-re nőtt, a Miskolci Egyetem pedig ezen a fokozatosan bővülő listán megőrizte a korábbi helyét, vagyis a 1001–1200 közötti helyek egyikén szerepel. Tavaly a Miskolci Egyetem a QS által világszerte figyelt egyetemek legjobb 77 százalékában volt, idén pedig már legjobb egyetemek 70 százalékában szerepel.

A világranglistán való szereplés előfeltétele, hogy az elmúlt öt évben megjelent Scopus cikkeink száma meghaladja az ezret. Az elmúlt három évben a Scopus cikkek száma közel harminc százalékkal, 1138-ról 1444-re emelkedett a Miskolci Egyetemen. Az egy fő oktató-kutatóra eső független Scopus hivatkozások száma pedig 3,90-ről 7,82-re nőtt, vagyis közel megduplázódott a kampuszon. A Scopus a világ egyik legjelentősebb multidiszciplináris lektorált szakirodalom és tudományos webforrások absztrakt és citációs adatbázisa, amely 45,5 millió bibliográfiai és idézési adatot tartalmazó rekordot szolgáltat a műszaki tudományok, orvostudomány, társadalomtudományok, valamint művészetek és a humán tudományok területéről.

A QS nemzetközi rangsor felállításakor azt is vizsgálják, hogy hogyan alakul a külföldi hallgatók száma az adott intézményben. A Miskolci Egyetemen a nemzetközi hallgatók aránya emelkedett az elmúlt években. Az elmúlt három évben 256-ról 445 főre nőtt a külföldi hallgatók száma.

Miskolc, 2022. június 9.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 608 cikkből

 • Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

  Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje • 9 napja

  A hazai nagynyomású földgázszállító rendszeren előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem.

 • Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

  Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra • 16 napja

  A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

 • Közös gyökerek, közös munka, közös jövő

  Közös gyökerek, közös munka, közös jövő • 23 napja

  A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között. Az ukrán háború miatt kialakult helyzet pedig tovább erősítette az együttműködést.

 • Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem

  Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem • 24 napja

  Közel 30 százalékkal emelkedett a nemzetközi szinten is számon tartott megjelent tudományos cikkek száma a Miskolci Egyetemen az elmúlt három évben. Az egy oktató-kutató főre jutó hivatkozások száma az elmúlt két évben megduplázódott. Mindezek a szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egy-egy egyetem milyen helyet foglal el a QS világranglistán.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30