Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

írta Sajtóközlemény, 2022. június 17–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

A nemzetközi tudományos konferenciák és webináriumok rendszeresek a Közép-európai Akadémián, de tudományos publikációs lehetőségeket is biztosít az intézmény. Az akadémián belül működő Közép-európai Professzori Hálózat célja, hogy a magyarországi jogalkotás színvonalának továbbfejlesztésén túl egy széles körben elismert, közép-európai országokra kiterjedő szakmai hálózatot hozzon létre és támogasson. Az összehasonlító jog területén végzett átfogó nemzetközi tudományos tevékenység eredményeit folyamatosan bemutatják nemzetközi szakmai eseményeken, melyek közül az egyik volt a mostani kétnapos konferencia a Miskolci Egyetemen.

A horvátországi Osijek Egyetem professzora Mario Vinkovic azt hangsúlyozta, hogy valami új és igazán nagyszerű kezdeményezés a Közép-európai Akadémia által szervezett konferencia és a találkozóhoz kapcsolódó megjelenés alatt álló tanulmánykötet.

„Megismerhetjük egymás nézőpontjait a munkajoggal kapcsolatban, különösen a kollektív szerződések egyéni munkaviszonyokra gyakorolt hatását és az államaink szerepét ezekben a jogviszonyokban és kapcsolatokban. Az összehasonlító jogtudomány jelentős, hiszen a megoldások keresése nemcsak elméletben, hanem a nemzeti jogalkotásban és az új fejlesztésekben is lehetséges. Nem olyan gyakran vagyunk abban a helyzetben, hogy össze tudjunk gyűlni, hiszen a miénk, a munkajog területe egy szűkebb jogterület. Ez a fajta fórum és ezek a konferenciák segítenek bennünket abban, hogy a munkajog, a munkajogi nézőpontok egységesüljenek. Az előadásaink során a munkaerőpiaci problémákra is keressük az új megoldásokat és az új megközelítéseket. Mindenképpen hozadéka az ilyen eseményeknek, hogy elgondolkodhatunk jövőbeni tanulmányokon és ígéretes kutatási területeken. Szívesen jövök máskor is!”, fogalmazott a horvát professzor.

Senad Jasarevic, az újvidéki egyetem professzora szintén azt emelte ki, hogy a Közép-európai Akadémia tevékenysége milyen előnyöket jelent számukra.

„Azokból a közép-kelet-európai országokból tudunk találkozni tudományos konferenciákon, akiknek hasonló a nézőpontja, és sok hasonlóság van a jogrendszereink a jogi szabályozásaink között. Ez még csak a kezdet, hiszen viszonylag az elején járunk, de nagyon jó az együttműködés. Közös tanulmánykötetünk is megjelent angol nyelven, amelyet a joghallgatóink használnak a tanulmányaik során”, foglalta össze az újvidéki egyetem munkajogi professzora.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 608 cikkből

 • Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

  Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje • 9 napja

  A hazai nagynyomású földgázszállító rendszeren előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem.

 • Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

  Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra • 16 napja

  A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

 • Közös gyökerek, közös munka, közös jövő

  Közös gyökerek, közös munka, közös jövő • 23 napja

  A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között. Az ukrán háború miatt kialakult helyzet pedig tovább erősítette az együttműködést.

 • Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem

  Eredményes a nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem • 24 napja

  Közel 30 százalékkal emelkedett a nemzetközi szinten is számon tartott megjelent tudományos cikkek száma a Miskolci Egyetemen az elmúlt három évben. Az egy oktató-kutató főre jutó hivatkozások száma az elmúlt két évben megduplázódott. Mindezek a szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egy-egy egyetem milyen helyet foglal el a QS világranglistán.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30