Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

írta Sajtóközlemény, 2022. június 17–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

A nemzetközi tudományos konferenciák és webináriumok rendszeresek a Közép-európai Akadémián, de tudományos publikációs lehetőségeket is biztosít az intézmény. Az akadémián belül működő Közép-európai Professzori Hálózat célja, hogy a magyarországi jogalkotás színvonalának továbbfejlesztésén túl egy széles körben elismert, közép-európai országokra kiterjedő szakmai hálózatot hozzon létre és támogasson. Az összehasonlító jog területén végzett átfogó nemzetközi tudományos tevékenység eredményeit folyamatosan bemutatják nemzetközi szakmai eseményeken, melyek közül az egyik volt a mostani kétnapos konferencia a Miskolci Egyetemen.

A horvátországi Osijek Egyetem professzora Mario Vinkovic azt hangsúlyozta, hogy valami új és igazán nagyszerű kezdeményezés a Közép-európai Akadémia által szervezett konferencia és a találkozóhoz kapcsolódó megjelenés alatt álló tanulmánykötet.

„Megismerhetjük egymás nézőpontjait a munkajoggal kapcsolatban, különösen a kollektív szerződések egyéni munkaviszonyokra gyakorolt hatását és az államaink szerepét ezekben a jogviszonyokban és kapcsolatokban. Az összehasonlító jogtudomány jelentős, hiszen a megoldások keresése nemcsak elméletben, hanem a nemzeti jogalkotásban és az új fejlesztésekben is lehetséges. Nem olyan gyakran vagyunk abban a helyzetben, hogy össze tudjunk gyűlni, hiszen a miénk, a munkajog területe egy szűkebb jogterület. Ez a fajta fórum és ezek a konferenciák segítenek bennünket abban, hogy a munkajog, a munkajogi nézőpontok egységesüljenek. Az előadásaink során a munkaerőpiaci problémákra is keressük az új megoldásokat és az új megközelítéseket. Mindenképpen hozadéka az ilyen eseményeknek, hogy elgondolkodhatunk jövőbeni tanulmányokon és ígéretes kutatási területeken. Szívesen jövök máskor is!”, fogalmazott a horvát professzor.

Senad Jasarevic, az újvidéki egyetem professzora szintén azt emelte ki, hogy a Közép-európai Akadémia tevékenysége milyen előnyöket jelent számukra.

„Azokból a közép-kelet-európai országokból tudunk találkozni tudományos konferenciákon, akiknek hasonló a nézőpontja, és sok hasonlóság van a jogrendszereink a jogi szabályozásaink között. Ez még csak a kezdet, hiszen viszonylag az elején járunk, de nagyon jó az együttműködés. Közös tanulmánykötetünk is megjelent angol nyelven, amelyet a joghallgatóink használnak a tanulmányaik során”, foglalta össze az újvidéki egyetem munkajogi professzora.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

 • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

  Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 415 napja

  Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

 • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

  Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 536 napja

  Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

 • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

  Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 557 napja

  A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

 • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

  Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 594 napja

  Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30