Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

írta Sajtóközlemény, 2022. június 24–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A hazai nagynyomású földgázszállító rendszeren előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem.

Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

A metánemisszió mérésére alkalmas rendszer prototípusát Miskolc közelében, a kistokaji gázátadó állomáson hozzák létre és tesztelik a következő három év során. A magyar állam által is támogatott projekt július 1-jén indul, célja hosszú távon közös új eljárásrendek kialakítása az FGSZ rendszerén az emissziócsökkentés jegyében.

 

A földgáz legfontosabb alkotóeleme, a metán olyan üvegházhatású gáz, melynek 100 évre vetítve a szén-dioxidnál 28-szor magasabb a globális felmelegedési potenciálja, így ezen kibocsátások mérése és azok hosszú távú csökkentése elengedhetetlen a fenntartható működés elérésében és az EU direktíváknak való megfelelésben egyaránt. Magyarországon az emberi tevékenységből eredő metánkibocsátás éves szinten 330 ezer tonna, ennek legjelentősebb forrása a mezőgazdaság, mely a teljes metánemisszió harmadát adja, míg az energiaszektor a metánkibocsátás mintegy 20 százalékáért felel.

 

Nemcsak hungaricummá válhat, de országhatárárainkon túl is hírnevet és elismerést tudunk szerezni a Miskolci Egyetemnek. A világ még csak tapogatózik a metánemisszió csökkentésére vonatkozóan. Elsők lehetünk tehát itt a Miskolci Egyetemen, hogy a tudományos műszerfejlesztés keretén belül kísérleti rendszereket építhessünk ki, egyedi fejlesztési rendszereket próbálhassunk ki. Két karunk, a Műszaki Földtudományi Kar és a Gépészmérnöki és Informatikai Kar kapcsolódik be a projektbe" – fogalmazott Varga Judit a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.
 

Varga Judit kiemelte: a Miskolci Egyetem mérnökképzési hagyományai modern értelmet nyernek, mérnökeik olyan megoldásokat dolgozhatnak ki, amelyek segítenek elérni 2050-re Magyarország klímasemlegességét. Ezzel pedig az intézmény hozzájárul Nemzeti Tiszta Fejlesztési Stratégiában foglalt klímapolitika célok végrehajtásához. „Magyarország egy ország lesz, amely tiszta környezetet, tiszta levegőt és tiszta vizeket hagy hátra a jövő nemzedékének", összegezte gondolatait az intézményt fenntartó kuratórium elnöke. Több mint 200 gazdasági partnerrel működünk együtt, veszünk részt közös pályázatokban és projektekben. Ezek a közös munkák mind azt mutatják, hogy szükség van az egyetemen felhalmozott évszázados tudásra. Az egyetemfejlesztés keretében létrehoztuk egy Klímapolitikai és Klímaadaptációs Kutató-és Kompetencia-központot. Közép-Európában elsőként akkreditált klímaadaptációs szakmérnök szakirányú továbbképzést indítunk. A fenntarthatóság témakörében közös projekteken több magyarországi egyetemmeldolgozunk együtt. Az FGSZ Földgázszállító Zrt-nek pedig kiemelt partnere a Miskolci Egyetem. Az egész ország javára szolgálnak a fenntarthatóság jegyében tett erőfeszítéseink" – hangsúlyozta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

 

Az FGSZ számításai alapján a vállalat metánkibocsátása jelenleg kevesebb, mint 1 százaléka az országos mennyiségnek, azonban az Európai Unió metánkibocsátás csökkentésére irányuló kezdeményezéseivel összhangban fontosnak tartjuk, hogy ezen emissziók csökkentésével mi is hozzájáruljunk az energiaszektor fenntarthatóbb működéséhez" – mondta Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Komplex folyamatról van szó, ami hosszú távú stratégiai szemléletet igényel, ebben pedig kulcsszerep jut a pontos méréseknek, és az erre alkalmas rendszerek kiépítésének" – fejtette ki az elnök-vezérigazgató.
 

Minden metánkibocsátó számára komoly technológiai és kutatás-fejlesztési kihívást jelent, hogy megfeleljen a kibocsátáscsökkentés egyre égetőbb kihívásainak. Ametánemissziókat tekintve ugyanis – ahogy azt az iparági gyakorlat is mutatja – csak becsült értékekkel számolhatnak az érintett szereplők, nem állnak rendelkezésre pontosan mérhető adatok. Az FGSZ ezért a Miskolci Egyetemmel konzorciumban „Állomási és csomóponti metánemisszió monitoring és üzemviteli, technológiai fejlesztés a földgázszállító rendszeren" címmel projektet alapított, amely a GINOP Plusz jóvoltából több mint ötszázmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A projekt célja egyrészről egy olyan emisszió mérés és monitoring rendszer prototípusának felállítása a Kistokaj gázátadó és csomóponton, amely online módon és visszakövethetően rögzíti az egyes technológia elemek metánkibocsátásainak mértékét. A projekt másik jelentős célja, hogy meghatározza az FGSZ technológiai műveleteiből fakadó jelenlegi emissziók mértékét, majd a Miskolci Egyetemmel közösen javaslatokat tegyen újfajta eljárásrendek bevezetésére.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 610 cikkből

 • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

  Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 35 napja

  Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

 • Ragyogó teljesítményekre készülnek az egyetemista sportolók az EUG 2022-n

  Ragyogó teljesítményekre készülnek az egyetemista sportolók az EUG 2022-n • 37 napja

  Versenybe szállnak hamarosan a Miskolci Egyetem fiatal sportolói a lengyelországi Lodz-ban rendezendő Európai Egyetemi Játékok sportfesztiválon. Egyéniben és csapatokban is kiválóságokat vonultat fel az egyetem sportklubja, a MEAFC július 14-e és július 30-a között.

 • Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje

  Hungaricum lehet az FGSZ és a Miskolci Egyetem metánkibocsátások mérésére irányuló közös projektje • 54 napja

  A hazai nagynyomású földgázszállító rendszeren előforduló metánkibocsátások mérésére indít közös projektet az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a Miskolci Egyetem.

 • Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra

  Közös közép-európai nézőpontból néztek a munkajogra • 61 napja

  A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia a Miskolci Egyetemen. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30