Új, modern hegesztőgépet kapott a Miskolci Egyetem

írta Báthori Kinga, 2015. február 19–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Daihen Varstroj vállalat korszerű ívhegesztőgépet ajándékozott a Gépészmérnöki és Informatikai Karnak. A berendezés ünnepélyes átadására február 18-án került sor.

Új, modern hegesztőgépet kapott a Miskolci Egyetem

Az eseményen részt vett többek között Prof. Dr. Jármai Károly, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektor helyettese, Osváth Tibor, a Megatool Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Shinya Okamoto, a Daihen Varstroj vállalat Lendvai Gyáregységének elnökhelyettese.

A 3,5 millió Ft értékű korszerű hegesztő berendezés hétfő délután érkezett Miskolcra, ahol az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet, Hegesztéstechnológiai Laboratóriumában kerül elhelyezésre. A gép méretéből adódóan az ünnepélyes átadásra oklevél formájában került sor.

Jármai Károly elmondta, fontosnak tarja ezt az alkalmat, reméli, hogy mind az oktatás, mind a kutatás szempontjából hasznos lesz a berendezés.

Az adományozott hegesztőgép jelenleg világviszonylatban is a legmodernebbnek számít, így az itt végzett hallgatók a nemzetközi platformon is felvehetik a versenyt. - hangsúlyozta Osváth Tibor.

A napjaink csúcstechnológiáját képviselő hegesztő berendezés számítógéppel vezérelt, és jelentősen kevesebb helyet foglal. Nagy előnye továbbá, hogy az elektronikai része zárt, így a por nem károsítja a berendezést.

A japán Daihen csoport, közel 100 éve folytat fejlesztési tevékenységet a hegesztés területén. Az 50 éves tradíciókkal rendelkező, hegesztő berendezéseket gyártó, szlovén Varstroj vállalat 2014-ben egyesült a Daihen-nel. Az egyesülés alkalmával a környező országokban, 250 000 EURÓ értékben ajándékoztak hegesztő berendezéseket, osztrák, szlovén, horvát, magyar, szerb és bosnyák felsőoktatási intézményeknek és szakközépiskoláknak.

Intézményünk irányába különösen nagy elismerés, hogy Magyarországról a Miskolci Egyetem az egyedüli felsőoktatási intézmény, melyet ilyen nagy értékű berendezéssel ajándékoztak meg. A Welbee családhoz tartozó ívhegesztő berendezés jelentősen hozzájárul a hegesztő szakmérnök, valamint az MSc és a BSc képzésben résztvevő hallgatók gyakorlatorientált képzéséhez, illetve az intézetben, a hegesztés területén folyó intenzív kutatómunkához. - mondta Gáspár Marcell Gyula egyetemi tanársegéd.

Az ünnepélyes átadó után bemutatták a Gleeble 3500 fizikai szimulátort. Ezt követően pedig a résztvevők megtekinthették a hegesztő berendezést, mely gyakorlati bemutatását az IWE/EWE képzésben résztvevő hallatók végezték. 

fotó: Stumphauzer Laura

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 491 cikkből

 • FLO RIDA A 2020-AS EFOTT-ON • 5 napja

  Az EFOTT szervezőcsapata közzétette az első nemzetközi fellépőt, akit a Velencei-tó partjára várnak: ő pedig nem más, mint a világhírű amerikai rapper, Flo Rida! Produkcióját hazai közönség még biztosan nem láthatta, hiszen régi nagy slágerei mellett legújabb albumával fogja végigbulizni a nyarat. Ráadásul mindezt egy Pitbullal közös dal előzi meg hamarosan. Nézzük, ki mindenki érkezik még a 45. EFOTT-ra!

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30