„ Értéket teremtünk” konferencia a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán

írta ME - Egészségügyi Kar, 2015. március 11–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Magyar Örökség Díjas Védőnői Szolgálat 2015-ben ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A rendezvénysorozat nyitókonferenciáját a Miskolci Egyetemen rendezték meg március 6-7-én „Értéket teremtünk” címmel.

„ Értéket teremtünk” konferencia a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán

A Magyar Örökség Díjas Védőnői Szolgálat 2015-ben ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A centenárium alkalmából a 2015-ös év „Jubileumi Évnek” lett nyilvánítva, melynek keretében országszerte ünnepi programok, konferenciák követik egymást. A rendezvénysorozat nyitókonferenciáját a Miskolci Egyetemen rendezték meg március 6-7-én „Értéket teremtünk” címmel – a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve együttműködésével. A konferencia rangját emelte a nagytiszteletű fővédnökeinek és védnökeinek köre. Fővédnökök: Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Dr. Kriza Ákos Miskolc Város polgármestere. Védnökök: Odor Andrea országos vezető védőnő, Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke és Dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos.A konferencia méltón tisztelgett a Védőnői Szolgálat 100 éves történelme és érdemei előtt.

1915-ben az első védőnői szolgálat Országos Stefánia Szövetség néven alakult és működött, célul tűzte ki az anya- és csecsemőhalandóság csökkentését, a súlyos szociális helyzet javítását és mindennek révén a nemzet erősítését. A kor védőnői a világon elsőként, új módszert követve, a családok otthonában gondozták a várandósokat, gyermekágyasokat, gyermekeket. Az egészség, a gyermek és a tudás „értékének” személetét vitték a családok otthonába, így a professzionálisan végzett karitatív szakmai tevékenységükkel valóban új értéket teremtettek.

Az elmúlt 100 év alatt a védőnői szolgálat számos társadalmi, politikai változást élt meg, ennek ellenére a védőnői szakma máig megtartotta a függetlenségét és identitását annak köszönhetően, hogy szellemiségét mindvégig áthatotta a hivatástudattal párosuló segítő motívum – hangsúlyozta nyitó előadásában Dr. Kiss- Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja.Ahogyan már 100 évvel ezelőtt megfogalmazódott, a védőnői munkának nem a betegség gyógyítása a célja, hanem a prevenciós szemléletű tanítás, oktatás, valamint minden olyan ártó körülmény elhárítása, mely a jövő generáció fejlődését, egészségét és életképességét károsan befolyásolhatja.

A kétnapos rendezvény szervezői éppen ezért a konferencia tudományos programjának középpontjába a megelőzést, a nők és a családok egészségét, azok jelentőségének hangsúlyozását állították.  A résztvevők az előadások során betekintést nyerhettek többek között a magzati élet rejtelmeibe, ezen belül a nanomedicina alkalmazásába.  Megismerhették a Miskolci Egyetem neves oktatóinak cukorbetegséggel, női termékenységgel és a magzat érettségével, testi fejlettségével kapcsolatos legújabb kutatásainak eredményeit.  A nőket érintő daganatos betegségek megelőzése keretében a résztvevők előadásokat hallgathattak a védőnői méhnyak-szűrés programjáról, annak kiterjesztéséről, a méhnyak-rák megelőzésének lehetőségeiről és az intimtorna fontosságáról.A tudományos programot követően a kétnapos rendezvény Parasznyán záródott, ahol a konferencia résztvevői megkoszorúzták Wagner Viktória egykori zöldkeresztes védőnő emléktábláját.  

A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának korhű és jelen kori „Stefánia” védőnői viseletébe öltözött hallgatói tisztelegtek az elődök emléke előtt, öltözetükkel is jelezve, hogy büszkén vállalják a Védőnői Szolgálat szellemiségét, a 100 év értékeinek továbbvitelét.

fotó: Kiss Viktor

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 518 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30