GEO-TEAM – Újabb sikeres nemzetközi pályázat a Miskolci Egyetemen

írta Tóth Orsi, 2015. július 2–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Július 2-án rendezték meg egyetemünkön az „Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” című „GEO-TEAM” projekt nyitókonferenciáját.

GEO-TEAM – Újabb sikeres nemzetközi pályázat a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem és az Innocenter Kft. sikeres pályázata révén újabb források biztosítják a nemzetközi pályázati programokba való bekapcsolódás előkészítését. A Miskolci Egyetem a hivatkozott pályázati konstrukcióban az országban egyedüliként büszkélkedhet két nyertes pályázattal, melyből az egyiket önállóan, jelen pályázatot pedig konzorciumi formában valósítja meg. A megítélt támogatás 242.854.462 Ft, támogatási intenzitása 100%. A projekt megvalósításának időtartama: 2015.04.01- 2015.11.30.„Ez valami csoda!”- méltatta megnyitó beszédében Dr. Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettes a dupla sikert. Ez is egy olyan projekt – mondta el a GEO-TEAM kapcsán – amelyben a hallgatók kiemelt szerepet kapnak, így általuk is biztosítható a fenntarthatóság az egyetemen. Ma már ugyanis nem magától értetődő a felsőoktatás támogatottsága, rendkívül fontos a pályázatok, a nemzetközi finanszírozás bekapcsolása az egyetemi vérkeringésbe. Nehézségként említette meg a projekt kapcsán azt, hogy az rövid futamidejűként lett meghatározva, ezt tudomásul véve kell eredményesen lezárni a projektet. Ehhez egy olyan feltételrendszer szükséges – tette hozzá – amely az egyetemen rendelkezésre áll. Egy olyan háttér, amely amellett, hogy interdiszciplináris; humán-, eszköz- és infrastruktúra oldalról egyaránt biztosítja a bekapcsolódás lehetőségét valamely globális probléma megoldásába.

A projekt átfogó célja a Miskolci Egyetem nemzetközi kutatás-fejlesztési potenciáljának növelése a környezetbiztonsági kutatások területén. Ezen átfogó cél megvalósítása érdekében a Miskolci Egyetem jelen projekt keretében három kiemelt célt fogalmazott meg:

A kutatások nemzetközi beágyazottságának növelése. Ennek keretén belül a kutatók kutatás-módszertani továbbképzésének megvalósulása, az európai uniós kulcstechnológiákhoz igazított új kutatási területek megtalálása, innovatív pilot kutatási projektek megvalósulása.

A gazdasági szférával való együttműködés fokozása. A nemzetközi K+F és innovációs együttműködés, nemzetközi kapcsolat- és hálózatépítés, a kutatói teamek és a vállalkozások közötti tudományos együttműködések elősegítése, valamint a kutatás-fejlesztést támogató tudományos adattárak, adatbázisok beszerzése, fejlesztése.

A Miskolci Egyetem K+F+I feltételrendszerének javítása a tudástermelés fokozása érdekében, vagyis fiatal kutatók alkalmazása, doktoranduszok és hallgatók bevonása, és ezáltal tapasztalatszerzés nemzetközi kutatásokban.

A projekt eredményeként a nemzetközi kutatás-fejlesztési programok szereplőivel való intézményes együttműködésre építve növekedni fog a Miskolci Egyetem potenciálja a kutatás-fejlesztés és ezen keresztül az innováció terén.

A projekt alapvető tevékenysége két speciális környezetbiztonsági kutatási terület fejlesztésére épít. AZ egyik a CO2 geológiai formációkban történő elhelyezésének környezetbiztonságával foglalkozik, a másik pedig a geotermikus energiatermelés felszín alatti környezetbiztonságával. A megjelölt két környezetbiztonsági kutatási terület fejlesztése a hazai nemzetstratégiai célokhoz és az Európai Unió által meghatározott kulcstechnológiákhoz igazodva összhangban van a Miskolci Egyetem közép- és hosszú távú céljaival. Mindkét kutatói team esetében az eltérő szakmai tevékenységek mellett közösen jelenik meg feladatként a nemzetközi szakmai kapcsolatrendszer szervezése, kutató hálózat építése; a kutató team H2020 projekteket előkészítő csoportjának megszervezése; a nemzetközi projektek elkészítésének koordinálása; kapcsolattartás nemzetközi K+F programokkal, javaslatok kidolgozása.fotó: Kiss Viktor

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 505 cikkből

 • Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet

  Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet • 4 napja

  A veszélyhelyzetben jelentkező feladatok kapcsán a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék, tájékoztassák és támogassák a magyar embereket.

 • KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás! • 7 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

 • Nyomtatás 3D-ben

  Nyomtatás 3D-ben • 7 napja

  Még, ha saját magunkat nem is, de a technika rohamos fejlődésének hála gyakorlatilag bármit ki tudunk nyomtatni 3D-ben, ami csak eszünkbe jut. De hogyan jutottunk el idáig? Vajon előfordulhat, hogy a jövőben egy hagyományosnak mondható Canon nyomtató mellett majd minden háztartásban lesz egy 3D-s változat is?

 • Cleanfluencerek

  Cleanfluencerek • 8 napja

  Az utóbbi időben sokkal fontosabb lett a takarítás és a folytonos fertőtlenítés. Ezért pont jókor tört be a köztudatba a kifejezés, amit eredetileg Marie Kondo takarítással és annak örömével foglalkozó sorozata mutatott be a világnak.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30