„Új korszak kezdődik a Műszaki Anyagtudományi Kar képzésében”

írta ME Sajtóanyag , 2015. szeptember 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara ez év szeptemberében először indítja DUÁLIS Járműipari öntészeti szakirányos anyagmérnök alapképzését. A duális képzésre felvételt nyert hallgatók szeptember 7-én ünnepélyes keretek között írták alá szerződéseiket a számukra gyakorlati jártasságot biztosító duális képző vállalatokkal.

„Új korszak kezdődik a Műszaki Anyagtudományi Kar képzésében”

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a vállalati igényeket felismerve az elmúlt időszakban a – főként járműipari – öntészeti vállalatokkal szorosan együttműködve megreformálta öntészeti képzését, és immár a vállalatokkal közösen, Magyarországon egyedülálló elméleti képzésre és valós ipari környezetben elsajátított gyakorlati ismeretekre építve duális formában képzi a jövő öntész szakembereit. A duális képzés számos előnyt nyújt mind a hallgatónak, mind az őket foglalkoztató vállalatoknak, hiszen a hallgató valós problémákat megoldva bővítheti gyakorlati ismereteit, már hallgató korában jártasságot szerez az ipari, termelési tevékenységekben, a vállalat pedig folyamatosan, saját igényei szerint formálva biztosíthatja a megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakember-utánpótlását.A duális képzésben végző hallgató friss diplomával és 3,5 éves szakmai tapasztalattal fog rendelkezni, ezáltal teljesíteni fogja a pályakezdőkkel szemben támasztott, ma még túlzónak tűnő elvárásokat. Ez komoly helyzeti előnyt jelent majd a munkaerőpiacon. A Műszaki Anyagtudományi Kar szeptemberben első ízben induló duális képzésére felvételt nyert hallgatók szeptember 7-én ünnepélyes keretek között, sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ceremónián írták alá szerződéseiket a számukra gyakorlati jártasságot biztosító duális képző vállalatokkal. A rendezvényt a duális képzésben résztvevő vállalatok képviselői is megtisztelték jelenlétükkel. A Miskolci Egyetem nevében Dr. Palotás Árpád Bence, a kar dékánja, Dr. Horváth Zita, az egyetem általános rektorhelyettese, Dr. Varga László, az Öntészeti Intézet igazgatója, valamint Dr. Gácsi Zoltán egyetemi duális képzési felelős köszöntötte a hallgatókat, a vállalatok képviseletében pedig a FÉMALK Zrt. igazgató helyettese, Dr. Rick Tamás mondott beszédet. A hallgatók a szorgalmi időszakot az egyetemen töltik, majd decemberben a győri NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft. és Busch-Hungária Kft., a budapesti FÉMALK Zrt. és Csepel Metall Vasöntöde Kft., a miskolci Sicta Kft., a sátoraljaújhelyi Prec-Cast Öntödei Kft., valamint a sárospataki Certa Kft. cégeknél kezdik meg a duális képzésük vállalati szakaszát. A szerződést aláíró, a duális képzésnek most nekiinduló hallgatók azon túl, hogy a felvételi eljárás során felvételt nyertek a Műszaki Anyagtudományi Karra, mindannyian sikeresen szerepeltek valamely duális képző vállalat felvételi elbeszélgetésén is. Ezen hallgatók tehát már most többlet teljesítményt az asztalra letéve bizonyították rátermettségüket, amely rátermettségre a következő évek során is szükségük lesz, hiszen az eddigiektől eltérő, jóval szorosabb időbeosztás vár rájuk. 

A duális képzésben résztvevő fiatalok minden évben 26 hetet (13 hetet ősszel, 13 hetet tavasszal) töltenek a Miskolci Egyetemen az elméleti alapok megszerzésével, illetve összesen 26 hétig (benne 4 hét munkavállalói szabadsággal) a duális képző vállalatoknál tevékenykednek, szakmai fejlődésüket biztosító, személyre szabott feladatok teljesítésével. A duális képzésben részt vevő hallgatók a vállalatoktól az év mind a 12 hónapjában fizetést kapnak, jó tanulmányi eredményeik esetén pedig tanulmányi ösztöndíjban is részesülhetnek.

A járműipari öntészeti szakirányos duális anyagmérnök alapképzésre a következő évi felvételi eljárásban is lehet jelentkezni, országszerte (többek között Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Budapestről, Győrből, Szegedről, Békéscsabáról) 23 vállalattal közösen várja a Műszaki Anyagtudományi Kar a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

A rendezvény az „UNI-DUO – Eltérő utak a sikeres élethez” – TÁMOP-4.1.1.F/2013 projekt részeként, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

fotó: Rajhárd Bettina és Bujdos Tibor (Észak-Mo.)

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 522 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 15 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 23 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 25 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 42 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30