25 éves a Gazdaságtudományi Kar

írta Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, 2015. október 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Október 15-én és 16-án a lillafüredi Palota Szállóban tartott nemzetközi tudományos konferenciával ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A nagyszabású rendezvényen a hazai gazdasági élet számos vezetője vett részt.

25 éves a Gazdaságtudományi Kar

Negyed évszázaddal ezelőtt indult Miskolcon – az országban harmadikként – egyetemi kari keretek között a közgazdász képzés. E 25 év alatt a Gazdaságtudományi Kar jelentős szerepet vívott ki mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos és gazdasági élet szereplői között, így a régió meghatározó képző centrumává vált. A Kar munkáját a Felsőoktatási Minőségi Díj ezüst és arany fokozatával is elismerték. A Kar a jubileumi tanév során egy 25 eseményből álló rendezvénysorozattal mutatja be múltját és jövőjét a szűkebb és tágabb környezetében élőknek, amelyben egyaránt megtalálhatók a jubileumi évfolyam találkozók, hallgatói szakmai napok, tehetséggondozó versenyek, nyári egyetemek, kartörténeti kiállítás, valamint a kutatási műhelymunkák.A jubileumi rendezvénysorozat meghatározó eseménye a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának immár 9. alkalommal megrendezendő Nemzetközi tudományos konferenciája „Mérleg és kihívások” címmel. A hagyományokhoz kötődően idén ismét a Hotel Palota Lillafüred ad otthont a szakmai találkozónak.A jubileumi év alkalmat ad arra, hogy higgadtan, ám ünnepélyesen a Gazdaságtudományi Kar mérleget készítsen eddigi tudományos tevékenységéről, valamint számba vegye a körvonalazódó jövőbeni szakmai kihívásokat. A konferencia keretében a hazai és nemzetközi tudományos élet közel 200 prominens képviselője folytat tanácskozást aktuális gazdasági kérdésekről a legfrissebb kutatási eredmények alapján. Az esemény szakmai rangját emeli, hogy otthont ad a Magyar Tudományos Akadémia két kihelyezett bizottsági ülésének, melyek témái a menedzsmentkutatás történetétől a felsőoktatás jövőkutatásáig terjednek.A Gazdaságtudományi Kar kiemelten foglalkozik a tehetséggondozással, a jövő kutatóinak nevelésével. Az ifjú tehetségek a konferencián egy külön szekcióban mutathatják be kutatási eredményeiket.

A kari kutatások a Társadalomtudományi Kiválósági Központ keretein belül zajlanak, melyeknek kiemelt fókuszai:

 • a társadalmi innováció és annak mérési lehetőségei;

 • az üzleti folyamatokhoz, különös tekintettel a lean menedzsmenthez kapcsolódó kutatások;

 • térgazdaság és globalizáció.

A tárgyalt témakörök alapul szolgálnak a következő évek kutatási, pályázati aktivitásához, valamit a kutatások eredményei a képzések és a gazdaság további fejlesztési lehetőségeit teremtik meg.A 2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvételt nyert Selmeci diákhagyományok szellemében a tradicionális egyetemi köszöntéssel zárva: „Pénzt a gazdásznak”fotó: Kiss Viktor

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 544 cikkből

 • 700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál

  700 millió forintos beruházás, növekvő teljesítmény a TS Hungariánál • 2 napja

  2021. június 10. – 700 millió forint értékű beruházással fejlesztjük vasúti járműjavító leányvállalatunk, a Technical Services Hungaria Kft. (TS Hungaria) kapacitásait – jelentette be Kovács Imre, a Rail Cargo Austria Igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke. Hozzátette, az eszközpark bővítését a TS Hungaria szolgáltatásai iránt dinamikusan növekvő piaci igények indokolják: az év első harmadának üzleti forgalma 17%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának mértékét.

 • Újra a világ legjobb egyetemei között a Miskolci Egyetem

  Újra a világ legjobb egyetemei között a Miskolci Egyetem • 2 napja

  Június 8-án vált nyilvánossá a londoni QS cég nemzetközi egyetemi kiválósági rangsora, amin a Miskolci Egyetem először tavaly tűnt fel. A QS a világ százezernél is több felsőoktatási intézménye közül idén 1.300 egyetemet tartott érdemesnek a rangsorban való szerepeltetésre, köztük a Miskolci Egyetemet is.

 • A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében

  A Miskolci Egyetem új SZMR-e mérföldkő a versenyképesség növelésében • 7 napja

  A fenntartó és tulajdonos Universitas Miskolcinensis Alapítvány és az intézmény képviselői közötti többkörös, produktív egyeztetések eredményeként létrejött Szervezeti és Működési Rend (SZMR) a szervezeti felépítés funkcionalitásra építő megújításával és a gazdálkodás átalakításával új, a versenyszférára jellemző alapokra helyezi az Egyetem működését. A Miskolci Egyetem új SZMR-e 2021. június 1-jén lépett hatályba.

 • „A nyomozás szerepe a büntetőeljárásban – európai dimenziók” címmel rendeztek konferenciát a Miskolci Egyetemen

  „A nyomozás szerepe a büntetőeljárásban – európai dimenziók” címmel rendeztek konferenciát a Miskolci Egyetemen • 9 napja

  A május utolsó napján megtartott rendezvény célja az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével – elsősorban a nyomozással – kapcsolatos alapkérdések gyakorlatközpontú megvitatása volt a tagállami gyakorlatok bemutatásán keresztül.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30