25 éves a Gazdaságtudományi Kar

írta Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, 2015. október 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Október 15-én és 16-án a lillafüredi Palota Szállóban tartott nemzetközi tudományos konferenciával ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A nagyszabású rendezvényen a hazai gazdasági élet számos vezetője vett részt.

25 éves a Gazdaságtudományi Kar

Negyed évszázaddal ezelőtt indult Miskolcon – az országban harmadikként – egyetemi kari keretek között a közgazdász képzés. E 25 év alatt a Gazdaságtudományi Kar jelentős szerepet vívott ki mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos és gazdasági élet szereplői között, így a régió meghatározó képző centrumává vált. A Kar munkáját a Felsőoktatási Minőségi Díj ezüst és arany fokozatával is elismerték. A Kar a jubileumi tanév során egy 25 eseményből álló rendezvénysorozattal mutatja be múltját és jövőjét a szűkebb és tágabb környezetében élőknek, amelyben egyaránt megtalálhatók a jubileumi évfolyam találkozók, hallgatói szakmai napok, tehetséggondozó versenyek, nyári egyetemek, kartörténeti kiállítás, valamint a kutatási műhelymunkák.A jubileumi rendezvénysorozat meghatározó eseménye a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának immár 9. alkalommal megrendezendő Nemzetközi tudományos konferenciája „Mérleg és kihívások” címmel. A hagyományokhoz kötődően idén ismét a Hotel Palota Lillafüred ad otthont a szakmai találkozónak.A jubileumi év alkalmat ad arra, hogy higgadtan, ám ünnepélyesen a Gazdaságtudományi Kar mérleget készítsen eddigi tudományos tevékenységéről, valamint számba vegye a körvonalazódó jövőbeni szakmai kihívásokat. A konferencia keretében a hazai és nemzetközi tudományos élet közel 200 prominens képviselője folytat tanácskozást aktuális gazdasági kérdésekről a legfrissebb kutatási eredmények alapján. Az esemény szakmai rangját emeli, hogy otthont ad a Magyar Tudományos Akadémia két kihelyezett bizottsági ülésének, melyek témái a menedzsmentkutatás történetétől a felsőoktatás jövőkutatásáig terjednek.A Gazdaságtudományi Kar kiemelten foglalkozik a tehetséggondozással, a jövő kutatóinak nevelésével. Az ifjú tehetségek a konferencián egy külön szekcióban mutathatják be kutatási eredményeiket.

A kari kutatások a Társadalomtudományi Kiválósági Központ keretein belül zajlanak, melyeknek kiemelt fókuszai:

 • a társadalmi innováció és annak mérési lehetőségei;

 • az üzleti folyamatokhoz, különös tekintettel a lean menedzsmenthez kapcsolódó kutatások;

 • térgazdaság és globalizáció.

A tárgyalt témakörök alapul szolgálnak a következő évek kutatási, pályázati aktivitásához, valamit a kutatások eredményei a képzések és a gazdaság további fejlesztési lehetőségeit teremtik meg.A 2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvételt nyert Selmeci diákhagyományok szellemében a tradicionális egyetemi köszöntéssel zárva: „Pénzt a gazdásznak”fotó: Kiss Viktor

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 503 cikkből

 • Nyomtatás 3D-ben

  Nyomtatás 3D-ben • 2 napja

  Még, ha saját magunkat nem is, de a technika rohamos fejlődésének hála gyakorlatilag bármit ki tudunk nyomtatni 3D-ben, ami csak eszünkbe jut. De hogyan jutottunk el idáig? Vajon előfordulhat, hogy a jövőben egy hagyományosnak mondható Canon nyomtató mellett majd minden háztartásban lesz egy 3D-s változat is?

 • Cleanfluencerek

  Cleanfluencerek • 2 napja

  Az utóbbi időben sokkal fontosabb lett a takarítás és a folytonos fertőtlenítés. Ezért pont jókor tört be a köztudatba a kifejezés, amit eredetileg Marie Kondo takarítással és annak örömével foglalkozó sorozata mutatott be a világnak.

 • Zyntern Online Case study challenge

  Zyntern Online Case study challenge • 2 napja

  A többszörös díjnyertes, idén 3 éves startup, a Zyntern.com esettanulmányi versenyt hirdet! Egy online esetmegoldó versenyre szeretnénk invitálni Titeket, melyre 3-4 fős diákszervezeti csapatokban jelentkezhettek! A verseny magyar nyelven zajlik!

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 4 napja

  A magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30