Az 56-os forradalomra emlékeztünk a Miskolci Egyetemen

írta Kerekes Betti, 2015. október 22–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

2015. október 22-én, csütörtökön 10 órakor tartották egyetemünkön az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi megemlékezést. Az ünnepség alatt többször is "megfagyott a levegő", hiszen az előadások, ünnepi beszédek sokasága, mindenkit megérintettek, felidézve ezzel az 59 évvel ezelőtt történteket.

Az 56-os forradalomra emlékeztünk a Miskolci Egyetemen

„Együtt ünnepel Magyarországgal az egész világ” - Az 56-os forradalomra emlékeztünk

A rendezvény része a városi rendezvénysorozatnak is, hiszen a Miskolci Egyetem – egykor még Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem – is helyszíne volt a forradalmi eseményeknek, ugyanis itt alakult meg ’56. október 22-én a Diákparlament, és tartotta meg nagygyűlését, ahol megfogalmazták követeléseiket, többek között – elsőként – a Varsói Szerződésből való kilépést is.  Az ünnepi keretek között megrendezett megemlékezés 10 órától vette kezdetét. Számos egyetemi oktató és a hallgatók egyaránt lerótták tiszteletüket az 59 évvel ezelőtt lezajlódó tragikus esemény hősei előtt.

„Együtt ünnepel Magyarországgal az egész világ” hangzott el Dr. Torma András rektor köszöntő beszédében, melyben arról is beszélt, hogy az 59 évvel ezelőtt lezajlódó forradalom alapja, az volt, hogy a nép hitt egy szabad, független, demokratikus ország létezésében. A rektori köszöntőt követően Eperjesi Gergely egyetemi hallgató előadásában hallhattuk Mára Sándor örök klasszikusát, a Mennyből az angyal című verset, majd Pecsmány Péter énekelte el, az 56 csepp vér rockmusicalből ismert Maradj hűséges című dalt. Ezután az Európai Unió alelnöke Pelczné Dr. Gáll Ildikó mondott beszédet és kívánt emelkedett ünneplést. Az ünnepség második felében Riz Dávid egyetemi hallgató beszélt arról, hogy mit jelent egy mai fiatal számára 1956-ra emlékezni. Ezt követően az egyetemi kitüntetések átadására is sor került. A rendezvény keretein belül Dr. Szarka Zoltánra is emlékeztünk, aki egyetemünk megalakulásától kezdve campusunkon oktatott, 56-ban pedig az egyetem Diákparlamentjében végezte lelkiismeretesen munkáját. Az ünnepség koszorúzással zárult.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 456 cikkből

 • Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje

  Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje • 4 napja

  Jelentős elismerést kapott a Miskolci Egyetem részvételével futó nemzetközi Horizon 2020 kutatási pályázat, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (European Landowner’ Organization) „Land and soil management” díját ugyanis az idén a „Grow Observatory” projekt kapta.

 • Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny

  Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny • 13 napja

  2019. március 28-29-én a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán megrendezésre került az első Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny.

 • Kormányhivatali nyílt napot tartottak egyetemistáknak

  Kormányhivatali nyílt napot tartottak egyetemistáknak • 14 napja

  Március 21-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Nyílt napot tartott egyetemisták részére, amely immár nyolc éves hagyományra tekint vissza.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 16 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30