Nyertes pályázatok a Bölcsészettudományi Karon

írta Balogh Péter, 2014. április 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Két pályázatot nyert el a ME BTK, mindkét pályázat a megújuló tanárképzés fejlesztését szolgálja

Nyertes pályázatok a Bölcsészettudományi Karon

Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok továbbfejlesztése és kiszélesítése – TÁMOP 4.1.2-B.2-13/1-2013-0005

A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete az egri Eszterházy Károly Főiskola konzorciumi partnereként 2014. január–2015. június között, az Európai Unió támogatásával 80 millió forint költségvetésű projektet valósít meg. A munka célja a miskolci pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés megerősítése, különösen a hátránykompenzálás és a tantestületi szintű pedagógiai kultúraváltás közötti kapcsolatok szakszerű feltárása, s gyakorlatban való alkalmazásának biztosítása.

Az északkelet-magyarországi régió igen súlyos szociokulturális problémákkal küzd, amelynek megoldása társadalmi összefogást igényel. Jellegéből adódóan az iskola éppúgy a hátrányok lecsapódásának éppúgy egyik meghatározó helyszíne, mint a lehetséges hátránykompenzáló eszközök kipróbálásának. Ahhoz hogy ez utóbbi domináljon, átfogó, sok-sok szereplőt érintő szemléletváltásra van szükség.

Ezt célzó projektünk három fő pillérre épül: a) képzések, továbbképzések hátránykompenzáló módszerekkel való modernizálása; b) szakmai hálózatépítés a megyében; c) innovatív iskolakísérletek minimum két helyszínen.

HH és HHH intézményi gyakorlati (konvergencia) komponens

A pályázat célja a tanár szakos hallgatók szakmai gyakorlatának kiterjesztése a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat oktató köznevelési intézményekre – TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1.

A pályázatban 24 millió forintot nyertünk, melynek 80%-a kizárólag hallgatói ösztöndíjakra fordítható. 20 hallgatónk fog féléven keresztül komoly ösztöndíjban részesülni, ha vállalja, hogy a tanítási gyakorlatát (hospitálás, tanítási gyakorlat, összefüggő tanítási gyakorlat) olyan iskolában teljesíti, ahol a diákok legalább 40%-a halmozottan hátrányos helyzetű. Két iskolával működünk együtt a pályázat során, a miskolci Bencés Gimnáziummal és a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolával. A két iskola mentortanárai is részesülnek az ösztöndíjból. A pályázattal az a célunk, hogy felkészítsük hallgatóinak arra, hogy alkalmassá váljanak HHH-s gyerekek tanítására. A pályázat során a hallgatók elsajátítják a HHH-s gyerekek oktatásának elméleti és gyakorlati módszertanát, az iskolában pedig „élesben” ki is próbálják. 

Táblázat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed justo posuere, facilisis purus ac, sodales dui. Pellentesque sit amet risus luctus, molestie mi nec, volutpat nunc. Aliquam pretium sem nibh, eu luctus nunc euismod id. Ut suscipit arcu id felis pharetra, eu vulputate magna tincidunt. In rutrum egestas odio pharetra consectetur. 

Caption
Fejléc1 Fejléc2 Fejléc3 Fejléc4
Cras sed justo posuere, facilisis purus ac, sodales dui. Pellentesque sit amet risus luctus, molestie mi nec, volutpat nunc. Aliquam pretium sem nibh, eu luctus nunc euismod id. Aliquam pretium sem nibh 302 1.203m
t t t t
tt t t tt
tt tt t tt
d t t t
t t t t
t t t t

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed justo posuere, facilisis purus ac, sodales dui. Pellentesque sit amet risus luctus, molestie mi nec, volutpat nunc. Aliquam pretium sem nibh, eu luctus nunc euismod id. Ut suscipit arcu id felis pharetra, eu vulputate magna tincidunt. In rutrum egestas odio pharetra consectetur. 

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 529 cikkből

 • Az alkalmazkodás a siker záloga

  Az alkalmazkodás a siker záloga • 4 napja

  „A gyors éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében versenyt futunk az idővel. Nem hagyhatjuk, hogy az alkalmazkodás az éghajlat-politikai intézkedések elfeledett szegmensévé váljon. Át kell állnunk az adaptáció nagyszabású, megelőző jellegű és rendszerszintű támogatására.” – idézett António Guterres ENSZ főtitkár, New York-i Columbia Egyetemen elhangzott beszédéből Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a sajtó megjelent képviselői előtt.

 • Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány

  Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány • 11 napja

  A Miskolci Egyetem társadalmi kötelezettségvállalásának célja erős és hatékony szakmai kapcsolatok fenntartása a gazdaság minden szereplőjével. Igazi Universitasként törekszik arra, hogy a régió stratégiai fontosságú partnereivel szorosabbra fűzze a kapcsolatát, így az új évben együttműködési megállapodást köt a Csillagpont Rádió Alapítvánnyal.

 • Sajtómeghívó

  Sajtómeghívó • 11 napja

  A Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány az egészség tematikával, valamint az azzal összefüggő oktatási-képzési, kutatás-fejlesztési tevékenységekre egyaránt kiterjedő együttműködési megállapodást ír alá a társadalmi kötelezettségvállalás jegyében 2021. január 11-én, hétfőn 12:00 órakor a Miskolci Egyetem Fintelligence Termében (A/4, III. emelet), melyre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek

  Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek • 42 napja

  Elszállították azokat a cipősdobozokat, melyeket a miskolci katonák állítottak össze rászoruló fiataloknak. A felhívásra a megye hivatásos, szerződéses és önkéntes állománya is megmozdult, így két hónap alatt több mint 100 dobozt gyűjtöttek. A csomagokat gondosan becsomagolták és címkével látták el, melyeken megjelölték, hogy kinek szánják azokat.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30