Több millió eurós nemzetközi kutatások szakmai koordinálását vállalta el a Műszaki Földtudományi Kar

írta Sajtóközlemény, 2016. február 19–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara az elmúlt két évben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növelje nemzetközi láthatóságát. Ennek a felkészülésnek fontos mérföldköve volt a Horizont 2020 európai kutatás-fejlesztési keretprogramba való bekapcsolódás, számos kutatási és innovációs pályázat benyújtása révén.

Több millió eurós nemzetközi kutatások szakmai koordinálását vállalta el a Műszaki Földtudományi Kar
A Kar tavaly megkezdett két pályázata mellett, most két újabb, széles nemzetközi partnerségi együttműködésben megvalósuló projektet indít konzorcium-vezetőként. A CHPM2030 és az UNEXMIN projekt néhány nap különbséggel tartotta projektindító megbeszélését, mindkét munkaértekezleten a Műszaki Földtudományi Kar kutatói vezetőpartnerként és házigazdaként látták vendégül kutatótársaikat, összesen több mint 15 európai országból. A nyitóértekezleteken a konzorciumi partnereken kívül részt vett az Európai Bizottság delegált koordinátora is, ami azt jelzi, hogy az Európai Unió komoly figyelmet szentel az induló projekteknek, és elismerik a Miskolci Egyetem teljesítményét, mivel ritka, hogy a koordinátori szerepet közép-európai intézmény vállalja fel.
 
Az UNEXMIN projekt vízzel elárasztott bányaterek feltárását és állapotfelmérést végző autonóm robot fejlesztését tűzte ki célul. Az önjáró robot alkalmas lesz 3D-s térképek készítésére, és más módon nem hozzáférhető geológiai adatok beszerezésére elárasztott felszín alatti bányatérségekből. A kutatásban aktív szerepet kap az egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetének műszerfejlesztési kutatócsapata is.
 
A CHPM2030 projekt célja, hogy hagyományos bányászati módszerekkel megközelíthetetlen, nagy mélységű (4-5 km mélyen elhelyezkedő) érctelepek fém-, és hőtartalmát egy egyesített hidrometallurgiai és geotermikus rendszerrel hozzuk a felszínre. Az eljárás újdonságtartalmát jelzi, hogy a kutatók 2030-ra tartják reálisnak a technológia tesztüzemének kialakítását.
„Az a tény, hogy az Európai Bizottság mindkét, lényegében bányászati tematikájú innovációs projektünket támogatásra méltónak ítélte azt bizonyítja, hogy az Európa gazdasági növekedését gátló nyersanyaghiány miatt a Bizottság olyan innovatív kutatásokat keres, amelyek eddig ismeretlen eljárásokkal és eszközökkel, környezettudatos módon aknáznak ki értékes erőforrásokat.” dr. 
Madarász Tamás, egyetemi docens, Pályázati Koordinációs Központ igazgatója. 
 
 
AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 518 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30