Átadták a felújított Jabil laboratóriumot a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2016. február 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Teljesen felújította egyetemünkön működő laboratóriumának gépparkját a Jabil Circuit Magyarország Kft. A 2001/2002-es tanévben létrehozott „Jabil” Digitális Rendszerek Laboratórium korszerűsítésével ismét a legmodernebb berendezéseken sajátíthatják el szakmájuk alapjait a villamosmérnök, informatikus és mechatronikus mérnök szakos hallgatók.

Átadták a felújított Jabil laboratóriumot a Miskolci Egyetemen

A laborfelújítás oka kettős: a Jabil Circuit Magyarország Kft. egyfelől kötelességének tekinti, hogy a régiójában működő közösségeket és oktatási intézményeket szervezett keretek között támogassa, másfelől pedig a vállalat és a Miskolci Egyetem már több mint egy évtizede munkálkodik közösen azon, hogy a leendő villamos-, informatikus és mechatronikus mérnökök minél jobban használható, és minél versenyképesebb tudáshoz jussanak – és ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon, járul hozzá a laboratórium korszerűsítése.

Manapság egyre többet hallani az elektronikai iparról és annak robbanásszerű fejlődéséről. Ez a felgyorsult fejlődés új kihívások elé állítja mind az ipari, mind az akadémiai „szektort”. Egyre inkább naprakész tudásra, illetve olyan szakemberekre lenne igény, akik kreatívan tudják alkalmazni a már meglévő tudást, illetve képesek a már megszerzett ismereteik segítségével gyakorlati jellegű kihívások teljesítésére, az életben is beváló megoldások megtalálására.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának Automatizálási és Infokommunikációs Intézeti Tanszéke mintegy 16 éve működik már együtt a Jabil Ciruit Magyarország Kft.-vel a villamosmérnök hallgatók oktatásában. Az együttműködés keretében a hallgatók gyárlátogatáson, szakmai gyakorlaton vesznek részt, és szakdolgozat, diplomamunka kivitelezésén keresztül ismerik meg az elektronikai ipar korszerű gyártástechnológiáit. Az együttműködés egyik kézzelfogható eleme a 2001-2002-től működő „Jabil” Digitális Rendszerek Laboratórium.

A laboratóriumban 9 munkahelyet alakítottak ki, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy optimálisan legfeljebb 18 hallgatóval lehet hatékonyan dolgozni a gyakorlaton. A labort a villamosmérnök BsC és MsC, az informatika BsC és MsC, valamint a mechatronika BsC és MsC szakos hallgatók egyaránt használják, összesen mintegy 180-220 fő jár ide rendszeresen gyakorlatra.

A villamosmérnök, informatikus és mechatronikus mérnök szakos hallgatók a „Jabil” Digitális Rendszerek Laboratóriumban sajátítják el a szakma alaptantárgyainak gyakorlati oldalát, és a szakirányos tárgyak oktatásának egy része is itt történik (pl.: Digitális Rendszerek, Programozható Logikák, Beágyazott Rendszerek, Processzortechnika).

A laborban tanultak képezik alapját az elektronikai tervezésnek és gyártásnak. A szimuláció, a tervezés, a tesztelés is elsajátítható itt, egy-egy laboratóriumi munkahely ugyanis ugyanúgy néz ki, mint laboratóriumi környezetben egy ipari munkahely – olyannyira, hogy például a Jabil tesztmérnökök ugyanezeket az eszközöket használják. Az együttműködés szép példája, hogy a laboratóriumban fejlesztett mikróvezérlő kártya gyártása a Jabil tiszaújvárosi gyárában történik, de ezek minőségi ellenőrzése, beüzemelése már a hallgatók feladata. Ugyanakkor ugyanezt a terméket használja a cég oktatási csoportja is a tesztmérnökök tréningje során.

Ahogy azonban a technika fejlődik, úgy a laboratóriumnak is követni kell ezt a fejlődést, márpedig 2002 óta sokat lépett előre az elektronikai ipar. Éppen ezért az elmúlt év februárjában 1.000.000 Ft-os adományt adott a Jabil a labor felújítására, amit elsősorban az informatikai eszközök modernizálására használtak fel.

Ezen felújítás mostanra készült el, így a megújult labort e félévtől vehették birtokba a hallgatók.

A jó hír az, hogy a fejlesztés nem áll meg, a Jabil várhatóan további támogatást fog nyújtani a korszerűsítéshez, amiből az informatikai eszközök felújításának befejezése, valamint az elavult fejlesztőkártyák újakkal történő helyettesítése történhet majd meg.
 

A Jabil Magyarországon

A Jabil Magyarország 2000-ben nyitotta meg gyárát Tiszaújvárosban, ahol jelenleg összesen 54.000 m2 gyártócsarnokban közel 4000 ember dolgozik. A Jabil Circuit Magyarország Európában a cégcsoport legnagyobb, világszerte pedig a harmadik legnagyobb gyára. A Jabil Tiszaújváros 200 milliárd forintos éves árbevételével a nemzetközi vállalatcsoport globális árbevételének közel tíz százalékát, az európainak pedig a felét állítja elő, ezzel a termelési értékkel a Jabil évek óta szerepel a hazai cégek top 50-es listáján.
 

További sajtóinformáció:
V.M.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos
Telefon: (1) 350-6951, 20/9331-801
E-mail: nagy.akos@vmkomm.hu

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 529 cikkből

 • Az alkalmazkodás a siker záloga

  Az alkalmazkodás a siker záloga • 6 napja

  „A gyors éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében versenyt futunk az idővel. Nem hagyhatjuk, hogy az alkalmazkodás az éghajlat-politikai intézkedések elfeledett szegmensévé váljon. Át kell állnunk az adaptáció nagyszabású, megelőző jellegű és rendszerszintű támogatására.” – idézett António Guterres ENSZ főtitkár, New York-i Columbia Egyetemen elhangzott beszédéből Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a sajtó megjelent képviselői előtt.

 • Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány

  Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány • 13 napja

  A Miskolci Egyetem társadalmi kötelezettségvállalásának célja erős és hatékony szakmai kapcsolatok fenntartása a gazdaság minden szereplőjével. Igazi Universitasként törekszik arra, hogy a régió stratégiai fontosságú partnereivel szorosabbra fűzze a kapcsolatát, így az új évben együttműködési megállapodást köt a Csillagpont Rádió Alapítvánnyal.

 • Sajtómeghívó

  Sajtómeghívó • 13 napja

  A Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány az egészség tematikával, valamint az azzal összefüggő oktatási-képzési, kutatás-fejlesztési tevékenységekre egyaránt kiterjedő együttműködési megállapodást ír alá a társadalmi kötelezettségvállalás jegyében 2021. január 11-én, hétfőn 12:00 órakor a Miskolci Egyetem Fintelligence Termében (A/4, III. emelet), melyre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek

  Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek • 44 napja

  Elszállították azokat a cipősdobozokat, melyeket a miskolci katonák állítottak össze rászoruló fiataloknak. A felhívásra a megye hivatásos, szerződéses és önkéntes állománya is megmozdult, így két hónap alatt több mint 100 dobozt gyűjtöttek. A csomagokat gondosan becsomagolták és címkével látták el, melyeken megjelölték, hogy kinek szánják azokat.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30