Nemzetközi konferencia az Állam- és Jogtudományi Karon

írta Tóth Orsi, 2016. május 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

"GAZDASÁG vs. LAKOSSÁG Érdekérvényesítés és konfliktuskezelés az Európai Unióban és Magyarországon" címmel nemzetközi konferenciát tartott május 6-án a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint az Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpontja.

Nemzetközi konferencia az Állam- és Jogtudományi Karon

"GAZDASÁG vs. LAKOSSÁG Érdekérvényesítés és konfliktuskezelés az Európai Unióban és Magyarországon" címmel nemzetközi konferenciát tartott május 6-án a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint az Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpontja.

Prof. Dr. Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja megnyitó beszédében kiemelte, hogy nagyon sok területen, családjogi, emberi és sok más jellegű vita alkalmával használható a vitarendezésnek ez a megújított módja, mely módszert a kínai irodalom is említi, ahol az 1950-es,-60-as években már használtak mediációs módszereket.

Ez a vitarendezési módszer Európában és Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer, mely egy olyan eljárási rend kialakítására való törekvést jelent, ahol a viták rendezője a közvetítő, aki egy a vitától független külső személy, akinek a közbenjárásával történik a konfliktusok megoldása.

RA Bernhard Böhm, a Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation elnöke hozzátette, ez a konferencia egy hosszú évek óta tartó együttműködés fénypontja, amely egy gyümölcsöző kapcsolra épül, és ez idő alatt nagyon sokat tanultak a mediáció gyakorlatáról.

A téma aktualitása és interdiszciplináris jellege miatt biztos, hogy a konferencia számos szakma – így a jogászok, közgazdászok, műszaki szakemberek – képviselői számára tudott hasznos gyakorlati információkkal szolgálni. Az előttünk álló, 2020-ig terjedő időszak kiemelkedő gazdaságélénkítő csomagja ugyanis számtalan olyan jelentős projektet tartalmaz (autópályák, ipari parkok, gyárak, stb.), amelyek fokozott mértékben érintik az adott terület életét, ugyanakkor az eltérő érdekek okán konfliktushelyzeteket generálhatnak a gazdaság és a közösség szereplői (így a beruházók, a lakosság, a helyi önkormányzatok és a civilek) között. Ezt felismerve a konferencia azt tűzte ki céljául, hogy a kormányzat, a gazdasági élet, a civilek és a tudományos szféra oldaláról hazai és nemzetközi szinten nyújtson betekintést ezekbe a kérdésekbe, megmutatva egyben a lehetséges megoldási módokat és módszereket.

A program arra is lehetőséget biztosított, hogy jobban megérthessük a gazdasági szférában zajló, peres ügyekhez vezető folyamatokat, a feleket – akár jogellenes lépésekre – motiváló tényezőket, az ügyvédek speciális szerepét és feladatait a beruházási szerződésekkel kapcsolatosan, illetve azokat a permegelőző, perelterelő technikákat, amelyeket komoly sikerrel alkalmaznak Németországban.

Külön megtiszteltetés volt a konferencia résztvevői számára, hogy az előadók között Pelczné Dr. Gáll Ildikó alelnököt (Európai Parlament), Dr. Szecskó József helyettes államtitkárt (Igazságügyi Minisztérium), Oláh Gábor helyettes államtitkárt (Nemzetgazdasági Minisztérium), Katona Zoltán igazgatót (E.ON Erőművek Kft / Uniper Hungary Kft.), Dr. Herbai István mediátort (Partners Hungary Alapítvány) egyaránt köszönthették, csakúgy, mint a kar német partnerintézményeinek vezetőit is.

A németországi gyakorlatot az Állam- és Jogtudományi Kar német partnerintézményeinek vezetője és gyakorló szakemberek mutatták be, így RA Bernhard Böhm ügyvéd, mediátor, elnök (Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation), Ulrike Arndt mediátor, igazgató (Steinbeis-Mediationsforum e. V.) és Ildiko Gaal-Baier ügyvéd, gazdasági mediátor (gaal.mediation). A Steinbeis Alapítvány intézményei közé tartozó Steinbeis Mediationsforum e.V., illetve a Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation a gazdasági mediáció, a nem privát szférában zajló tervezési és építkezési projektek konfliktushelyzeteinek feloldásában európai hírű szervezetek.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 505 cikkből

 • Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet

  Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet • 5 napja

  A veszélyhelyzetben jelentkező feladatok kapcsán a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék, tájékoztassák és támogassák a magyar embereket.

 • KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás! • 7 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

 • Nyomtatás 3D-ben

  Nyomtatás 3D-ben • 7 napja

  Még, ha saját magunkat nem is, de a technika rohamos fejlődésének hála gyakorlatilag bármit ki tudunk nyomtatni 3D-ben, ami csak eszünkbe jut. De hogyan jutottunk el idáig? Vajon előfordulhat, hogy a jövőben egy hagyományosnak mondható Canon nyomtató mellett majd minden háztartásban lesz egy 3D-s változat is?

 • Cleanfluencerek

  Cleanfluencerek • 8 napja

  Az utóbbi időben sokkal fontosabb lett a takarítás és a folytonos fertőtlenítés. Ezért pont jókor tört be a köztudatba a kifejezés, amit eredetileg Marie Kondo takarítással és annak örömével foglalkozó sorozata mutatott be a világnak.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30