„Felpezsdítjük a Dumaszínházat!” – Interjú Beliczai Balázzsal

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 25–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Miskolci fellépésük kapcsán a Showder Klub nagydumás humorbombái, Kiss Ádám és Beliczai Balázs adtak interjút lapunknak a Művészetek Házában. A MÜHA kávézójában töltött jó hangulatú beszélgetésektől stábunknak is rögtön jókedve kerekedett.

„Felpezsdítjük a Dumaszínházat!” – Interjú Beliczai Balázzsal

– Mikor kerültél először kapcsolatba a Dumaszínházzal?

– Tíz évvel ezelőtt egy budapesti kávézó meghirdette, hogy aki kedvet és bátorságot érez magában ahhoz, hogy kiálljon a közönség elé kipróbálni magát a stand-up comedy műfajban, az fölléphet. Akkor még nem volt olyan elterjedt a stand-up comedy Magyarországon, mint például Amerikában, angolszász területeken és több más országban, ahol már nagy hagyománnyal rendelkezett a műfaj. Itthon ez a fajta „vendéglátós” stand-up még mondhatni gyerekcipőben sem járt akkoriban. Voltam néhány előadáson, láttam pár próbálkozót, akik ugyan csak pár hónappal jártak előttem, de már elég jól csinálták. Lényegében akkor kapcsolódtam be, amikor tíz éve elindult a hazai stand-up comedy a siker útján.

 

– Gyerekként el tudtad volna képzelni, hogy felnőttként stand-up comedy-s legyél?

– Igen, nagyon szerettem gyerekkoromban is szerepelni, parodizálni, viccelődni, vígjátékokban közreműködni, mókázni, komédiázni, úgyhogy ez nem állt távol tőlem. Középiskolában már a tanáraimat parodizáltam, utánoztam, úgyhogy benne volt a pakliban, hogy ezt szélesebb közönség előtt is megpróbálom.

– A való életben is te vagy a társaság középpontja?

– Nem, nem, nem szeretek a való életben centrumban lenni, inkább megfigyelek, építkezem, táplálkozom az engem körülvevő környezetből, az engem érő élményekből.

 

– A kollégáiddal nem szoktatok rivalizálni?

– Nem igazán, tulajdonképpen mindannyiunknak megadatik a lehetőség, hogy letegyünk az asztalra minél többet. Valószínűnek tartom, hogy egy zenés színházban két primadonna jobban utálja egymást, mint két dumaszínházas humorista. Én mindenkivel jóban vagyok,és inkább az együttműködés jellemző ránk. Segítünk egymásnak akár a műsor alakításában is, és ha van valamilyen téma, akkor tudunk közösen „gagelni”. Ha valakinek van egy jó ötlete arra a témára, amin én dolgozom, akkor az önzetlenül segít, úgyhogy ez elég jól működik nálunk. Összejárunk – nem mondanám csapatépítő tréningnek, mert annál önfeledtebb, kevésbé irányított összejövetel szokott lenni.

 

– Van már női fellépő is a Showder Klubban. Mit gondolsz, nőként is lehet érvényesülni ezen a pályán?

– Ha jön lány, mi örömmel fogadjuk a csapatban, és a közönség is, bár egy részük fenntartásokkal fogadja, ha nő stand-upol. Én örülök neki, mert színesíti az egész műfajt, olyan nézőpontokat, témákat tudnak előhozni, amiket mi csak egy másik dimenzióból tudnánk megvilágítani, leírni, körbejárni. Úgyhogy szerintem jöjjön minél több lány. Külföldön ebből is nagyobb a választék, nagyon sok híres női stand-upos van főleg az angolszász területeken.

 

– Külföldön is szoktatok fellépni?

– Igen, rendszeresen járunk külföldre; én legtöbbet Angliában, Londonban, Manchesterben és Bristolban voltam stand-upolni ottani magyaroknak, de van úgy, hogy kiugrunk Bécsbe, illetve határon túli magyar területekre is – Romániába vagy Szlovákiába.

– Ennyi idő után honnan tudsz még ihletet meríteni, mi a megújulásod biztosítéka?

– Folyamatosan figyelek a világ rezdüléseire, bármi történik velem, már automatikusan eszembe jut a kérdés: érdemes lenne ezt színpadon is elmesélni? Ha jön egy-egy véletlenszerű ötlet és kiderül róla, hogy nagyon is használható, ráadásul másoknak is tetszik, akkor az bekerül a műsorba.

 

– Mennyi időbe telik, míg felkészülsz egy-egy fellépésedre?

– Nehéz meghatározni ezt a folyamatot, mert annyira nem arról szól a dolog, hogy na, akkor holnap föllépek, állítsunk össze gyorsan egy estet. Rakódik, rakódik, jönnek az ötletek, bővül a műsor, de ugyanakkor el is maradnak belőle részek, és variálódik, szitálódik. Lehetetlen megfogni azt az időt, ami mondjuk egy 40 perces műsorra való felkészüléshez szükséges.

 

– Mit szeretnél még elérni?

– Ezt a szintet tartani, és hogy magamat is meg tudjam lepni új dolgokkal – nemcsak poénok, témák terén, hanem egyéb téren is, például sokáig hangot utánoztam, parodizáltam, azután hangszeres tréfákkal egészítettem ki a műsort. Az pedig a jövő zenéje, hogy lesz-e újabb figura, újabb bővítmény, vagy „extra feature” a műsoromban, amivel esetleg különbözhetek a többiektől.

 

– Van külföldi példaképed, kedvenced humoristák közül?

– Nagyon szeretem például az angol Monty Python csoportot, vagy John Cleese-t a Waczak Szállóból, rajta szoktam a legtöbbet nevetni.

Tóth Orsi

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 141 cikkből

 • Nyári programok 2020

  Nyári programok 2020 • 145 napja

  Habár még nem teljesen tűntek el a korlátozások az országban, már sokkal szabadabban, de még mindig elővigyázatosan kezdhetünk el tervezni egy-egy nyári kiruccanást és szabadtéri programot.

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 159 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

 • KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás!

  KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás! • 203 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

 • A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete

  A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete • 204 napja

  Fennállásának 70. évét valószínűleg nem így képzelte el a Formula-1, amely eddigi leghosszabb, 22 futamból álló idényét szerette volna abszolválni. Most azonban úgy tűnik, az utóbbi évek legcsonkább szezonja elé nézünk.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30