„Felpezsdítjük a Dumaszínházat!” – Interjú Kiss Ádámmal

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 25–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Miskolci fellépésük kapcsán a Showder Klub nagydumás humorbombái, Kiss Ádám és Beliczai Balázs adtak interjút lapunknak a Művészetek Házában. A MÜHA kávézójában töltött jó hangulatú beszélgetésektől stábunknak is rögtön jókedve kerekedett.

„Felpezsdítjük a Dumaszínházat!” – Interjú Kiss Ádámmal

– Lassan tíz éve építed Dumaszínházas karriered. Mire vagy a legbüszkébb?
 

– Mindenre, amit eddig elértem. Arra, hogy minden este teltházas termekben léphetek fel, hogy tíz év után is tudok újat mondani, és kíváncsiak rám az emberek. A színpadon kívül arra, hogy megnézik a sorozatomat, megveszik a könyvemet. Mindez boldogsággal tölt el. Hiszen végül is az a lényeg, hogy szórakoztassam az embereket. Persze a humorfesztivál-győzelmemre is nagyon büszke vagyok, hiszen onnan indultam.
 

(Közben a kávézó ablakán keresztül köszön egy ismerősének, és kiderül, hogy az On Air-Day Tour gyártásvezetője haladt el mellettünk, aki szintén miskolci.)
 

– Mi ad neked ihletet?

– Szeretek úgy elölről elkezdeni valamit, mint egy könyv vagy egy film, ami motivál és karban tart ilyen szempontból. Most két könyv után leálltam, és a filmezés irányába tendálok, ami nagyon tetszik. Színpadon meg úgy tudok megújulni, hogy óvatosan adagolom magam, tehát egyrészt tudni kell behúzni a kéziféket, nem lehet minden nap mindenhol fellépni, hanem tudni kell eltűnni. Mondogassák csak néha az emberek, hogy hol van már a Kiss Ádám. Amúgy meg nyitott szemmel járok, így élek, hogy ebből milyen poén lesz, így megyek az utcára is.

 

– Mesélj kicsit a road-reality sorozatodról, az On Air-Day Tour-ról! Beváltotta a hozzá fűzött reményeidet? Olyan lett, amilyennek megálmodtad?
 

– Teljesen. Amikor kitaláltam, egy éve, nagyon furcsa volt, mert ahogy elkezdtem szponzorok és TV-csatornák után menni, hogy van nekem itt egy ilyen kis ötletem, de nem nagyon foglalkoztak vele. Nekem viszont annyira tetszett az egész, meg annyira szerettem volna megcsinálni, hogy minden nap ezen járt az agyam. Már írogattam a kis párbeszédeket is hozzá, úgyhogy a végén arra jutottam, hogy én ezt megvalósítom, ha kell, akkor egyedül. Így lett egy saját gyártású műsorom, ami már két és fél milliós össznézettségnél jár. Van benne poén, van benne Kányádi-vers, van benne agyagozás, úgyhogy tényleg olyan, amilyet szerettem volna, hogy tényleg én legyek, és ne egy szerkesztő mondja meg felülről, hogy mit szabad, vagy mit nem. Szerintem az embereknek is az jött le belőle, hogy mi is nagyon élveztük. Pont ilyennek terveztem, hogy 10-15 perces legyen egy rész. Igazából már úgy várták például a hetedik részt is, mint valami drogot. És az is sokkal jobb, hogy a youtube-on megy, szájhagyomány útján terjedt a híre. Ennél nagyobb reklám nem kell.
 

– Esetleg ennek már a folytatását is tervezed?
 

– Most érkeztem meg egy Európa-turnéról; Amszterdam, London, Bristol, Zürich, Genf, München állomásokkal, ahova mindenki jött velem, aki számít a stúdióból. Erről indul majd ősszel egy egyelőre Europe-Tour munkacímen futó műsor, amiből még addig bármi lehet. Többszereplős lesz egyébként, úgyhogy már nemcsak egy kollégám van benne mellettem szereplőként. A többi pedig majd kiderül szeptemberben.
 

– Miről szól a Duma-Roast nevű műsorotok?
 

– Ez egy új műfaj, illetve már a Showder Klub keretein belül Nagy Ferót roastoltuk egyszer. Ez egy új előadása a Dumaszínháznak, amikor nem egy ember beszél 45 percet, hanem kiültetünk egy főszereplőt. Neki lehetőleg egy olyan életúttal kell rendelkeznie, amiből egy színvonalas másfél órát ki lehet hozni. Ezért is volt nagyon jó kezdésnek Feró. Amerikában is, akit roastolnak az legalább 60 éves, vagy minimum egy David Hasselhoff, akinek az életművéből van anyag hozzá. A következő debreceni „áldozatról” is, aki a Ganxta Zolee, azt gondolom, hogy egy szuper választás, mert mondhatjuk, hogy „van benne kilométer”, sok mindent ki lehet belőle hozni. Úgyhogy kicsit ezzel felpezsdítjük a Dumaszínházat. Arra lehet számítani, hogy ez egy kicsit keményebb műfaj. Intelligensen, de keményen oda kell szólogatni mind a résztvevőknek, mind a főszereplőnek. Nekem nagyon nagy élmény volt ott lenni a tévés szereplésen a Thália színházban, ezer ember előtt. Valamit megint elölről kezdeni a nulláról, mert nem volt előttünk séma, csak kilöktek a színpadra, hogy csináld. Így ezt a fajta „nem tudjuk, majd meglátjuk” történetet sokkal jobban szeretem, mint valamit csak lemásolni.

– Mit szólsz hozzá, hogy a Playboy jelölt „Men of the Year” kategóriában?
 

– Nagyon megdöbbentem, mikor megláttam magamat, de örültem természetesen, nagyon jólesett, hogy ilyen hatalmas médiaarcok között szerepelhetek, mint mondjuk Csiszár Jenő, meg a Sebestyén Balázs. Gondolom a slam, a könyv, meg a sorozat összejött az emberek fejében, hogy a média kategóriában nekem ott helyem van. Úgyhogy nagyon köszönöm, nagyon megtisztelő, és úgy gondolom, hogy ennél színvonalasabb versenyben nem is vehetnék részt.

(Az interjú után hirdették ki a „Men of the Year” győztest, aki 2014-ben Kiss Ádám lett)


– Nagyon jól beszélsz németül. Tudod ezt valahol kamatoztatni?

– Van oylan tervem, hogy Németországban humorizáljak, csak hogy megint a nulláról kezdjek el építkezni. Tavaly jelentkeztem egy tehetségkutatóra, amire végül nem jutottam el, más dolgok miatt. De ez még nagy álmom, hogy a németeknek Kiss Ádámot lenyomjam a torkán. Ez viszont nagyon nehéz, mert hihetetlenül mások. Ott jártam oviba meg alsóba, és nem annyira vicces népség. Ha megnézünk egy átlag német humoristát, engem itt megdobálnának, olyan műsorral nyomja, és ott meg csapkodják a térdüket. Szóval vagy nagyon be fogok jönni, vagy egyáltalán nem. De egy próbát mindenképpen megér.


Tóth Orsi
fotók: Kiss Viktor

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 141 cikkből

 • Nyári programok 2020

  Nyári programok 2020 • 145 napja

  Habár még nem teljesen tűntek el a korlátozások az országban, már sokkal szabadabban, de még mindig elővigyázatosan kezdhetünk el tervezni egy-egy nyári kiruccanást és szabadtéri programot.

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 159 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

 • KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás!

  KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás! • 203 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

 • A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete

  A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete • 204 napja

  Fennállásának 70. évét valószínűleg nem így képzelte el a Formula-1, amely eddigi leghosszabb, 22 futamból álló idényét szerette volna abszolválni. Most azonban úgy tűnik, az utóbbi évek legcsonkább szezonja elé nézünk.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30