Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem az első évfolyam zárásához közeledik

írta Dr. Dobos László, 2017. március 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelv és Kommunikáció Kutatócsoport, a Harmadik kor Egyeteme Miskolc Alapítvány és a Szikra Alapítvány alapításával és közös szervezésével létrejött "Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem első évfolyam (I. és II. félév) befejezéséhez közeledik.

Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem az első évfolyam zárásához közeledik
 

3.KEMA Kuratórium Tagjainak!
3.KEMA Szakmai Partnereinek!
Szépkorú Társainknak!
Kedves Barátainknak!

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelv és Kommunikáció Kutatócsoport, a Harmadik kor Egyeteme Miskolc Alapítvány és  a Szikra Alapítvány alapításával és közös szervezésével létrejött "Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem első évfolyam (I. és II.félév) befejezéséhez közeledik. A Kazincbarcikán indított pilot projekt március 16-án tartotta kilencedik előadását.

Az előadás címe: A bányászat múltja, jelene, jövője Előadó: Dr. Böhm József címzetes egyetemi tanár, Miskolci Egyetem. A Szabadegyetem szervezésében 2017. március 17.-én 10 órától a Miskolci Egyetemre látogattak a  résztvevők. A látogatás során betekintést nyertek az Egyetem Központi épületébe, annak Díszaulájában. Itt láthatták Szász Endre monumentális fali mozaik képét, a "Tudás fáját". 

Megtekintették a hatalmas "inga" órát és annak működéséről hallgattak tájékoztatást. Majd az Egyetem Központi Könyvtárába sétáltak át Prof. Dr. Patkó Gyula ny. rektor, emeritus vezetésével. A Könyvtárban külön szakmai bemutatásra került sor a több százezer könyv és tudomány világáról. Ezt követően Rektor úr igen szakavatott és a tudomány szeretete és ismerete vezérelt bemutatásával került sor a Selmeci Könyvtár  kincseinek megismerésére.

A résztvevő Szépkorúak érdeklődése, és a csodálkozással párosuló aktivitásuk itt emelkedett a tetőfokára. Igazi élmény és a "tudás vagyon" átadása történt meg - még ha csak egy rövid időre is! Az 1735-ös évek és évtizedek, évszázadok után a XXI. századi modern gépészeti műhelybe vitt az utunk! A régebbi és a csúcs technika együttes látványa több Szépkorú Társunkból felelevenítette aktív életútját, munkáját.

A látogatás az inga óránál fejeződött be, ahol is a Föld forgásának a múlását olvashatták le a végig lelkes és kitartó szépkorú résztvevők. A köszönet közben többen is megjegyezték, hogy jó, hogy láthatták mindazt, ami egy-két órás látogatáson megismerhető, mert most már nyugodtak, hogy ilyen jól felszerelt és modern, csodás környezetben működő Egyetemre járhat az Unokájuk, ismerős fiatalok. Ígérték, hogy benyomásaikat tovább adják! A szép és verőfényes tavaszi napsütésben boldog és élményekben gazdag Szépkorúak léptek ki az Egyetem kapuin. Volt mit vinni a "tarisznyába"!

A Szabadegyetem következő - záró - előadására 2017. március 30.-án kerül sor Kazincbarcikán, a Mezey István Művelődési Házban, 15 órai kezdettel.  Az előadás címe: A radioaktív és egyéb sugárzásokról, a XXI. szd. energia- és környezeti kérdéseiről, atomreaktor balesetekről, hiedelmekről, csernobili "élményeim" 

Előadó: Dr. Bódizs Dénes fizikus Az előadást követően kerül sor - 2017. március 30.-án 17 órakor a Certifikációk ünnepélyes átadására, a Szabadegyetem első évfolyamának évzárására.  

Szeretettel: Dr. Dobos László, 2.KEMA Kuratórium elnöke

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 131 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 11 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Műanyagból üzemanyagot?!

  Műanyagból üzemanyagot?! • 32 napja

  A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 193 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 225 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30