A holnap határa kritika – Cruise közlegény megmentése

írta Boldizsár Csongor, 2014. június 2–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Nagyon nehéz manapság újító dolgokat kitalálni – nemcsak a technika vagy az üzlet világában, de a filmekében is. Igaz, ez a mondat valószínűleg minden korban előjön, de az ember mindig rácáfol magára a zsigereibe kódolt zsenialitásnak köszönhetően.

A holnap határa kritika – Cruise közlegény megmentése
Azzal, hogy hogyan használja a meglévő elemeket, ötleteket, hogyan csűri-csavarja őket azért, hogy a végén mégis valami új szülessen. A Holnap határa ilyen. Egy kicsit minden.

A Földet egy Mimicnek nevezett földönkívüli életforma pusztítja, és minden jel arra utal, hogy győzedelmeskedni fognak. Ha csatát is vesztenek, azt is csak szándékosan, csapdába csalva az elkeseredett, halálba tartó harcot vívó emberiséget. Főhősünk Bill Cage (Tom Cruise), a katonaság szóvivője és hangja egyik pillanatról a másikra a háború közepén találja magát, kiszakítva komfortzónájából, egyből a mélyvízbe dobva. Tündöklése a csatamezőn nem tart sokáig, hiszen még a köré épített exoskeleton robotruhát sem tudja használni, így rögtön meghal a csata elején. Ekkor felébred egy nappal korábban, és újra megtörténnek az események: akarata ellenére besorozzák, partra szállnak, meghal. Majd újra. Aztán újra.

Főhősünk ahányszor újra kezdi utolsó napját, annál többet tud meg arról, miért történik mindez, és hogy hol találhatja meg az Omegát, ami az ellenfél egyetlen gyenge pontja. Így próbálja megakadályozni Ritával (Emily Blunt) kiegészülve, hogy elvesszen a Föld.

A színészi játékkal nem lőttek kapufát, hiszen Tom Cruise ugyanúgy néz ki, mint 10 évvel ezelőtt, és az esendő szerepkörből tökéletesen gyúrta fel magát az emberiség utolsó esélyévé. Végigkövethetjük, ahogy a saját bőrét menteni próbáló, gyáva dezertőrből hogyan lesz a világ megmentője, aki saját életét több százszor feláldozva küzd azért, hogy a Földön újra béke legyen. Emily Bluntnak is jól állt a kardos hadvezér-figura, még ha ez a szerep folyamatosan oldódott is fel, hogy végül megmutassa érzelmes, szerethető oldalát, amit még az izzadságszagú kézenállása sem tört meg. Az ilyen filmek kritikus pontjai, az idegenek is egészen kiválóan voltak megformázva. A pusztító Mimicek mellett a film hű maradt a 12-es besoroláshoz, így inkább a kisebb poénok dominálnak, mint a vér és a brutalitás.

A film látványvilága rendben van, kezdve a partraszállás-jelenettől, ahol ezúttal nem nácik, hanem földönkívüliek várják a katonákat a túloldalon, egészen a Louvre ostromáig. Jót tett a filmnek nagyon, hogy végre nem Amerikát állították be a világ közepének, hanem egy kicsit tágítottak a spektrumot, igaz, utalások, például a partraszállás, a vicces és önfeláldozó bajtársak mindig jelen voltak a filmben, így a film nem felejtett el amerikai lenni.

A történet gyenge pontja a szerelmi szál, ez azonban szerencsére nem kapott nagy hangsúlyt, de sajnos jelen volt, fontos katalizátorként szolgálva a főhős útját. Amit már a plakátokon és az előzetesből lehetett sejteni, Blunt és Cruise a film vége felé egymásra találnak, tálalva a filmnézőknek a happy endet. Igaz, ez közel sem volt annyira szívbemarkoló, vagy szólt akkorát, mint például a Forráskódban Jake Gyllenhaal küzdelme az idővel, hogy megmenthesse a szerelmét.

Egy abszolút élvezhető, akciódús és látványos filmet kap az, aki megnézi. Megéri az árát, bár kiszámítható és van benne pár felesleg, de ez a kétórás játékidő esetében nem számottevő. A Holnap határa nem újító, valahogy minden elemét láttuk már, de mégis, olyan színvonalasan lett megalkotva, hogy egy igen kellemes moziélményt biztosít mindenki számára.

Keszi Bálint

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 131 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 19 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Műanyagból üzemanyagot?!

  Műanyagból üzemanyagot?! • 39 napja

  A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 201 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 232 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30